HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI JA KUVA KAIJA SOLANA | 21.2.2024 | KOLLEGA.FI
Kiitollisuus uuden luomisen välineenä

Edessä on uusi, vielä lähes putipuhdas vuosi, sillä vasta noin kahdeksan viikkoa vuodesta 2024 on eletty. Koska tämä vuosi on karkausvuosi, on käytettävissämme avointa, kirjoittamatonta aikaa kokonaisuudessaan 366 vuorokautta, 8 784 tuntia, 527 040 minuuttia, 31 622 400 sekuntia. Auki avattuna kuulostaa isolta määrältä, mutta hupenee yllättävän nopeasti. Yhä vain kiihtyvä aika on todella arvokasta, joten miten sinä aiot sen käyttää?

Kaija Solana on coach, jonka missiona on kannustaa ihmisiä tulemaan omaksi itsekseen ja ottamaan oma johtajuus käyttöönsä.

Yksi erinomainen vaihtoehto on keskittyä elämässään kiitollisuuteen. Sen voi halutessaan ottaa elämäntavaksi ja sisällyttää jokaiseen päivään ja hetkeen. Kiitos on vahva sana, joka kohottaa olotilaa ja energiaa aina, kun se lausutaan ääneen.

Kiitos on taikasana

Kiitos itsessään on palaute: Kiitos tästä päivästä! Kiitos hyvästä työstä! Kiitos antoisasta keskustelusta! Kiitos, että olet ystäväni! Kiitos, että olet! Kiitos ei sanomalla kulu vaan päinvastoin – se kannattelee ja ravitsee kaikkia, jotka pääsevät sen vaikutuspiiriin.

Kiitos on myös luomisen koodi, joka toimii niin, että kiittämällä jostain, jota on vasta unelmissamme, autamme tuota unelmaa toteutumaan. Tämä haastaa mieltä luottamukseen: miten voin kiittää jostain, mitä ei vielä ole? Vastauksen saakin vain unelmaansa uskomalla ja sinnikkäällä harjoittelulla. Kiitos on taikasana, joka saa asioita tapahtumaan.

Kiitollisuuden harjoittamisella on tutkitusti monia terveyshyötyjä ja positiivisia vaikutuksia muun muassa vastustuskykyyn, verenpaineeseen, väsymystilaan, unenlaatuun ja ihmissuhteisiin. Keskittyminen elämän hyviin asioihin, kiitollisuuden kohteisiin, auttaa vapauttamaan negatiivisia tunteita. Tällöin aivojen onnellisuuskemikaalit dopamiini, seratoniini ja oksitosiini pääsevät aktivoitumaan.

Tunne edellä

Kiittäminen ei tarkoita vain mielen tasolla asioiden listaamista, vaan ennen kaikkea tunnetta: kiitollisuuden tunne sydämessä on aikaansaava voima. Kiitollisuusharjoitus haastaa meitä avartamaan näkökulmaa, katsomaan asioita uusin silmin. Se kannustaa näkemään haastavatkin tilanteet ja ihmiset kiitollisuudenaiheina, sillä kaikesta on mahdollista oppia jotain. Ja se juuri on kiitoksen aihe.

Kiitollisuus on taito, joka opitaan sitä harjoittelemalla. Mitä enemmän harjoittelet, sitä paremmaksi siinä tulet ja sitä enemmän näet harjoituksen tuloksia: kiitollisuus lisää kiitollisuuden aiheita. Pikku hiljaa kiitollisuudesta tulee elämäntapa, jolloin kiitollisuutta voi tuntea myös ilman erityistä syytä.

Kiitollisuusharjoittelua

Päätin vahvistaa omaa kiitollisuusharjoitustani ja aloitin pitkän tauon jälkeen kiitollisuuspäiväkirjan pitämisen. Sitä tarkoitusta varten on varattu oma kaunis kirjanen. Uusi käytäntöni on se, että joka aamu kirjoitan 8-10 asiaa, joista olen kiitollinen ja miksi. Perustelu vahvistaa kiitoksen voimaa ja auttaa ymmärtämään, ettei mikään tai kukaan ole itsestäänselvyys. Miksi noin monta, eikö vähempi riitä? Toki voi riittää, mutta ainakin aluksi on hyvä haastaa itseään ja auttaa siten virittäytymään paremmin kiitollisuuden taajuudelle, jotta siitä tulee luonnollinen osa elämää.

Kun vain keskitymme, niin huomaamme, että kiitollisuuden aiheita on vaikka kuinka paljon. Niitä voi ammentaa nykyhetkestä, menneestä tai tulevasta. Asioista, ihmisistä, tilanteista, kokemuksista, tunteista, kehosta, kodista, kyvyistä, taidoista, arjesta, juhlasta, ihan mistä vain. Myös edellä mainituista elämän oppiläksyistä, kolhuista ja vastoinkäymisistä.

Voit aloittaa vaikka siitä, että mietit mistä tämän alkuvuoden asioista olet kiitollinen. Mitä positiivisia muutoksia elämässäsi on tapahtunut viime aikoina tai viime vuosien aikana? Palauta tietoisesti mieleesi sellaista, mitä ehkä olet tottunut pitämään itsestäänselvyytenä ja jonka muistaessasi olet iloinen, että se on osa elämääsi.

Kiitos menneestä ja tulevasta vuodesta. Kiitos tästä hetkestä. Kiitos elämästä. Kiitos.

Kaija Solana on coach, puhuja, kirjoittaja ja inspiroija, joka työskentelee omassa yrityksessään Intuitivo Oy:ssä. Hänen intohimonaan on auttaa ihmisiä tuntemaan ja johtamaan itseänsä aidosti, sisältä käsin.

Lisätietoja Kaija Solanasta löydät osoitteesta www.kaijasolana.com ja https://www.linkedin.com/in/kaijasolana/

Katso Kaija Solanan aiemmin pitämä maksuton Naisen voimavuodet – Viisastuvan vanhenevan naisen kasvumatka -webinaaritallenne osoitteessa: https://mailchi.mp/c26c36474cd9/wkakt6t2vl

Lue myös Solanan edelliset kolumnit Tekemättä olemisen vaikeus, Intuition valjastaminen voimavaraksi, Valitse itsesi joka päivä uudelleen, Luovuuden ilotulitusta, Olemme paljon enemmän kuin työroolimme, Energiaa kohottavat kohtaamiset, Joukkoon kuulumisen tärkeys ja Luo oma tulevaisuutesi.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)