HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT JAKKE NIKKARINEN JA JARI KALAVAINEN | 8.4.2015 | KOLLEGA.FI
Kanssakulkijaksi kasvanut

Kansainvälisessä IT-maailmassa karaistunut Leena Rautiainen on vuorovaikutuksen voimaan uskova valmentaja. Kaksitoista vuotta sitten yrittäjäksi ryhtyneen Rautiaisen alanvaihto ei käynyt käden käänteessä, vaan vaati pitkän harkinnan ja polulta poikkeamia ennen kuin uusi ura lähti todenteolla käyntiin.

Coachina, työnohjaajana ja valmentajana toimiva Leena Rautiainen tuntee vihdoinkin olevansa oikealla alalla. Alun perin ammatinvalinta ei ollut Rautiaiselle selvää, sillä hän aloitti kokeilemalla tekniikan opintoja Otaniemessä vuoden verran.

Leena Rautiainen nauttii valmentajan työssään toisten innostamisesta ja rohkaisemisesta.
Leena Rautiainen nauttii valmentajan työssään toisten innostamisesta ja rohkaisemisesta.

– Vaihdoin kuitenkin Kauppakorkeaan, sillä kaikki kaverini olivat siellä. Mikään varsinainen kutsumusala se ei minulle ollut. Luin pääaineenani tietojenkäsittelyoppia sekä kieliä.

Rautiainen valmistui kauppatieteiden maisteriksi 80-luvun lopulla ja pääsi saman tien Kasanen Koulutusyhtiöihin töihin. Siellä Rautiainen oppi työnteon ja huomasi pärjäävänsä vaativissa IT-tehtävissä.

– Toimin tuotekehityspäällikkönä ja kehitin tietokoneavusteisia koulutustuotteita. Olin niin innostunut työstäni etten osannut vetää rajoja, vaan kulutin itseni lähes uuvuksiin.

Kolmen vuoden työrupeaman jälkeen Rautiainen alkoi miettiä työpaikan vaihtoa ja sattui törmäämään tuttuun headhunteriin, joka oli etsimässä IT-alan osaajaa. Rautiainen päätyi hetken mielenjohteesta Janssen-Cilag-yhtiöön tietohallintopäälliköksi. Vaikka työn puitteet olivat hienot, ei Rautiainen kokenut työtä omakseen, vaan rupesi jo vuoden työskentelyn jälkeen etsimään uutta paikkaa.

– Olin monta vuotta haaveillut työpaikasta Andersen Consultingilla. Vaikka pidin yritystä vaativana, hain sinne ja sain paikan.

Vauhtivuodet konsulttina

Andersen Consultingilla eli nykyisellä Accenturella Rautiainen työskenteli kahdeksan vauhdikasta vuotta. Hän toimi muutoshallinnan konsulttina, esimiehenä, johtavana konsulttina ja projektipäällikkönä.

– Tein paljon töitä muun muassa Nokialle ja vietin useamman vuoden heidän toimistoissaan Suomessa ja ulkomailla.

Rautiainen pärjäsi hyvin ja sai ylennyksiä ja aina vaan parempaa palkkaa. Tiukka työtahti vei kuitenkin kaiken vapaa-ajan ja vuonna 2000 Rautiainen piti seitsemän kuukauden sapattivapaan.

– Halusin etäisyyttä työhöni ja kokea, miltä elämä tuntuu, kun työpaineet eivät ole koko ajan niskassa.

Sapattivapaan aikana Rautiainen reissasi ulkomailla, asui luostareissa ja tutustui ihmisiin, jotka tulivat toimeen vähällä.

– Nämä ihmiset kohtelivat minua hyvin. Oivalsin, että tämä oli se kasvusuunta, jonne halusin, enkä pääsisi sinne jatkamalla samalla uralla.

Rautiainen palasi työhönsä uusi ajatuksin ja alkoi opiskella työn ohessa. Aluksi hän kävi kirkon retriitinohjaajakurssin ja opiskeli Tuomasmessussa sielunhoitoa. Sen jälkeen hän aloitti työnohjaajaopinnot.

– Kävin syvää muutosprosessia ja arvioin asioita uudelleen. Olin turhautunut työhöni, sillä se ei vastannut arvojani. Lisäksi koin, että työ vaati minulta liian maskuliinista käyttäytymistä, enkä halunnut rikkoa itseäni.

Uusi alku

Vuonna 2002 Rautiainen lähti Accenturelta. Työnohjaajakoulutuksen ohessa hän aloitti psykologian perusopinnot Helsingin yliopistossa. Seuraavana vuonna Rautiainen perusti oman yrityksensä Valmennustalo Virityksen.

– Minulla ei ollut erityistä kutsumusta yrittäjäksi, mutta se oli ainoa tapa toteuttaa esimerkiksi työnohjausta, jota ei voi tehdä organisaation sisällä.

Yrittäjäura eteni kuitenkin katkonaisesti, sillä Rautiainen meni pari kertaa pidempiaikaisiin projektitöihin saadakseen säännöllisiä tuloja.

– Tein parin vuoden projektikeikan Nokia Siemens Networksille sekä muutamia pidempiä työelämän kehittämishankkeita kunnille ja kaupungeille.

Kolme vuotta sitten Rautiainen teki vielä NSN:llä osapäiväistä projektipäällikkökeikkaa, kunnes oivalsi, että hänen oli viimeinkin irrottauduttava projektimaailmasta.

– Laiminlöin erityisvahvuuksiani, jotka liittyvät innostamiseen, rohkaisemiseen ja rinnalla kulkemiseen. Minun oli pakko raivata niille tilaa, vaikka ne eivät aluksi tuottaneet rahaa.

Muutto mullistaa elämän

Vuoden 2012 aikana Rautiainen kouluttautui coachiksi ja liittyi Novetoksen talliin valmentajana. Samana vuonna hän muutti miehensä kanssa Helsingistä Kangasalle Tampereen lähettyville. Siirtyminen Pirkanmaalle tuntemattomana yrittäjänä oli Rautiaiselle koettelemus.

– Novetosta ei tunnettu Tampereella ja jouduin tekemään kaikki työni Helsinkiin. Rimpuiltuani vuoden totesin, että minun on jatkettava yksityisenä yrittäjänä ja luotava uudet verkostot Pirkanmaalla.

Yksi kerrallaan Rautiainen on löytänyt itselleen asiakkaita ja nyt asiat ovat hyvällä tolalla. Työpäivät vierähtävät useimmiten asiakkaiden luona valmentamassa tai omalla toimistolla. Käytännössä työ on pitkälti koulutuspäivien valmistelua ja yhteydenpitoa asiakkaisiin. Parasta valmentajan työssä on Rautiaisen mukaan ilo, jonka asiakkaan onnistuminen saa aikaan.

– Tulen onnelliseksi siitä, kun näen ihmisten hehkuvan intoa ja oivaltavan asioita tai kun huomaan yksilöcoachauksessa, että valmennettava uskaltaa kohdata jonkun vaikean asian.

Kuorolaulua ja viulunsoittoa

Musiikki on aina ollut olennainen osa Rautiaisen elämää. Jo lukioikäisenä hän soitti viulua Kouvolan kaupunginorkesterissa, ja on soittanut muissakin orkestereissa. Opiskeluvuodet kuitenkin keskeyttivät orkesteriuran, mutta nyt Rautiainen on löytänyt soittamisen ilon uudelleen.

Viulunsoitto on kuulunut Rautiaisen elämään jo nuoresta pitäen.
Viulunsoitto on kuulunut Rautiaisen elämään jo nuoresta pitäen.

– Vuosikausia toivoin, että pääsisin johonkin porukkaan soittamaan. Kuin sattuman oikusta törmäsin joulukuussa vanhaan koulukaveriini, jonka kanssa tuli puhetta soittamisesta.

Loppiaisena kaverukset tapasivat paremmalla ajalla ja soittivat yhdessä ensimmäistä kertaa 30 vuoteen.

– Illan päätteeksi kaverini kysyi, haluaisinko tulla mukaan heidän yhtyeeseensä. Nyt olen folkyhtye Jeeppien viulisti.

Rautiaisen rakkain harrastus on kuitenkin kuorolaulu, jonka hän aloitti kymmenen vuotta sitten. Kuorolaulu on Rautiaisen mielestä upeaa, sillä se yhdistää ihmisiä ja hoitaa niin sielua kuin ruumista.

– Koko kevään harjoittelimme kuoron kanssa Bachin H-mollimessua, joka pidettiin pääsiäisen alla. Jumalaisen kauniin musiikin laulaminen on todella parantavaa.

Talo järven rannalla

Rautiainen viihtyy Pirkanmaalla ja aikoo jäädä sinne. Elämänlaatu on parantunut ja tilaa on enemmän kuin pääkaupunkiseudulla.

– Asumme mieheni kanssa ihanassa isossa puutalossa järven rannalla.

Rakennus kuuluu Suomen Lähetysseuralle, joka on vuokrannut talon pariskunnalle.

– Lähetysseura on sydäntämme lähellä ja liittyy vakaumukseemmekin.

Vakaumukseen liittyvät myös Rautiaisten kesälomasuunnitelmat. Pariskunta aloitti viime kesänä Jaakontien kävelyn Espanjassa ja taittoi lomallaan pyhiinvaellusreitin ensimmäiset 300 kilometriä Burgosiin saakka. Tänä kesänä on tarkoitus vaeltaa loput 500 kilometriä aina Santiagoon asti.

– Käveleminen on vapauttavaa, huoletonta ja yksinkertaista. Siinä on ihanasti aikaa turista, ihastella ja ihmetellä kaikkea.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa.

  1. Antti kommentoi 10.4.2017 klo 14.14
    Kannustavaa.
  2. Päivi kommentoi 30.6.2016 klo 16.00
    Olet aikaansaava ja suonut itsellesi paljon erilaisia upeita kokemuksia ? Hienoa oli lukea elämä-/urapolkuasij . Olet uskaltanut toteuttaa unelmiasi etkä ole jäänyt sitku- vaiheeseen, johon itse usein kompastun.

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)