HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI JA KUVA MARJA KASANEN | 3.9.2014 | KOLLEGA.FI
Eettisyys johtotähtenä

Oikeudenmukaisuutta arvostava Annu Palmu ei ole päästänyt itseään helpolla. Uskomattoman juristiuran Nokialla tehnyt Palmu on ehtinyt kokea niin yrittäjyyden vapauden kuin raskaan konkurssin, mutta ei ole luopunut missiostaan edistää parempaa johtajuutta.

Etelä-Karjalasta kotoisin oleva Annu Palmu on ollut monessa mukana. Oikeudenmukaisuus ja halu auttaa ovat aina olleet tärkeää Palmulle, josta alun perin piti tulla ihmisoikeusjuristi. Vahvan sosiaalisen omantunnon herätyksen hän koki jo lukiovuosinaan ollessaan vaihto-oppilaana USA:ssa.

Annu Palmu on kouluttaja, joka haluaa edistää ihmislähtöistä johtamiskulttuuria Suomessa.
Annu Palmu on kouluttaja, joka haluaa edistää ihmislähtöistä johtamiskulttuuria Suomessa.

– Asuin ihanassa perheessä ja kävin paikallista kveekarikoulua. Kveekarit ovat hengellisiä, mutteivät uskovaisia ja heille kaikki ihmiset ovat samanarvoisia. Heidän maailmankuvansa teki minuun syvän vaikutuksen, Palmu kertoo.

Lukion jälkeen Palmu opiskeli ensin kauppaoppilaitoksessa Helsingissä, josta valmistui yo-merkonomiksi vuonna 1982. Saman tien hän pyrki Helsingin oikeustieteelliseen, mutta jäi pisteen päähän valinnasta.

– Päädyin Turkuun opiskelemaan ja valmistuin vuonna 1988. Valmistuttuani hain töitä turkulaisista asianajotoimistoista, mutta pääsinkin yllättäen Nokia-Mobira Oy:n juristiksi Saloon.

Palmu oli yrityksen ensimmäinen juristi, ja hän sai kokea Nokian nousun maailmanvalloittajaksi.

– Toimin Nokialla kaikkiaan 17 uskomatonta vuotta. Matkustin ympäri maailmaa ja olin rakentamassa yritystä. Teimme sellaista, mitä kukaan muu ei ollut tehnyt aiemmin. Olimme mahtavan aallon harjalla, joka vei hurjalla vauhdilla eteenpäin.

Arvot ristiriidassa

90-luvulla mobiilialalla ei ollut vielä kovaa kilpailua, mutta tilanne muuttui, kun teknologia kehittyi ja kilpailijat alkoivat kiriä kiinni Nokiaa.

Yrityksen ilmapiiri muuttui kovemmaksi, ja uudet toimintatavat murensivat yhdessä puurtamisen henkeä. Lakiasiainjohtajana toiminut Palmu yritti herättää asiasta keskustelua yhtiön sisällä.

– Luonani kävi paljon esimiehiä, jotka murehtivat rajuja muutoksia. Yritin viedä sanaa esimiesten syvästä huolesta ylemmälle tasolle.

Lopulta arvoristiriita kävi liian suureksi ja Palmu päätti jäädä sapattivapaalle vuonna 2005, ja sille tielle hän myös jäi.

– Vaivuin täydelliseen hiljaisuuteen. Se oli aluksi outoa, sillä olin tottunut käsittelemään 200 sähköpostia päivässä. Oli kummallista tuntea itsensä tarpeettomaksi.

Palmu perusti Saloon oman lakitoimiston ja työskenteli samaan aikaan Helsingissä toimivassa naiskeskuksessa, jossa tuettiin naisia heidän henkisessä vahvistumisessaan ja kasvussaan.

– Tuona aikana opin paljon naiseuteen liittyvistä erityiskysymyksistä sekä tiedostamattomista tunteista ja ahdistuksesta, jotka ohjaavat meitä kaikkia.

Johtaminen sydämenasiana

Pari vuotta myöhemmin Palmu irtaantui naiskeskuksen toiminnasta ja jätti samoihin aikoihin taakseen myös lakitoimistonsa, koska ei enää tuntenut itseään perinteiseksi lakimieheksi. Kiinnostus johtamiseen ja työelämään vetivät pitemmän korren ja Palmu alkoi kirjoittaa aiheesta kirjaa.

– Kirjoitin aiemmista työvuosistani ja johtamisesta kirjan Nokia-vuodet, joka ilmestyi keväällä 2009. Se poiki paljon kutsuja puhumaan ja sinä vuonna kiersin ympäri Suomea ahkerasti erilaisissa seminaareissa.

Saman vuoden lopulla Palmu tapasi vanhan ystävänsä, jonka kanssa hän innostui ajatuksesta perustaa Suomeen kohtauspaikka esimiehille ja johtajille.

– Perustimme Villa Felixin vuonna 2010. Keskus oli ihmiskeskeistä johtamistapaa edistävä kurssi- ja kohtauspaikka esimiehille ja johtajille. Sen lisäksi se toimi aikuisten täysihoitolana.

Perustamisajankohta ei olisi voinut sattua huonompaan ajankohtaan. Taantuma vei pohjan pois toiminnalta, sillä yritysten rahahanat sulkeutuivat eikä kursseja enää tilattu.

– Yritin pelastaa yrityksemme ja valvoin sen vuoksi lukemattomia öitä. Lopulta toukokuussa 2013 jouduin hakemaan firman konkurssiin.

Kaikki löytyy itsestä

Kova kokemus sai Annu Palmun taas kirjoittamaan ja purkamaan syviä tuntojaan. Itsetutkiskelun tuloksena syntyi Rakasta itseäsi -niminen kirja, joka julkaistiin kesällä. Kirja tarkastelee ihmistä ja ihmisyyttä yleisesti.

– Kaiken kokemani jälkeen opin elämäni tärkeimmät asiat. Ymmärsin lopulta, että saan onnistua ja epäonnistua, iloita ja itkeä ja olla aito, oma itseni. Kirjassa kerron oman tarinani ja sen, miten tärkeää itsensä rakastaminen on meille kaikille.

Tällä haavaa Palmu kouluttaa ja luennoi työyhteisöille sekä esimiehille ihmislähtöisestä johtamisesta ja paremmasta työelämästä. Palmu ei tarjoa organisaatioille pintapuolista koulutusta, vaan haluaa päästä käsiksi asenteisiin ja ihmiskuvaan.

– Esimiestyö on nykyaikana niin vaativaa ja stressaavaa, että jos esimies ei tunne itseään riittävän hyvin, hän heijastaa tietämättään kaikki itseään ahdistavat asiat ympäristöönsä.

Tästä seuraa Palmun mukaan huonoa johtamista. Ihminen toimii lapsuudessa opittujen mallien mukaan, jotka eivät muutu, ellei aikuisena tee tietoisesti töitä itsetuntemuksensa kanssa.

– Haluan auttaa ihmisiä oivaltamaan ja vapauttamaan itsessään olevan hyvän ja positiivisen energian, jonka moni piilottaa tiedostamattomien tunteidensa taakse.

Omien rankkojen kokemustensa myötä Palmu on alkanut kuunnella itseään entistä enemmän ja nauttii arjen pienistäkin asioista. Joskus täytyy hänen mukaansa käydä kaukana, jotta löytää asiat läheltä.

– Kaikki löytyy itsestä. Kannattaa kuunnella sydämensä viisautta.

Lisätietoja Annu Palmusta löydät osoitteesta www.hekateconsulting.fi. Palmu on myös kirjoittanut kirjat Rakasta itseäsi, Basam Books 2014 ja Nokia-vuodet, Atena Kustannus 2009.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)