HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI KAIJA SOLANA KUVA MARJA KASANEN | 26.4.2023 | KOLLEGA.FI
Intuition valjastaminen voimavaraksi

Meillä jokaisella on käytettävissämme supervoima nimeltä intuitio. Se on arkisen mystinen kuudes aisti, joka tietää ennen kuin tiedät ja tuntee, ennen kuin tunnet. Intuitio on portti sisäiseen viisauteen, suoraan tietämiseen, joka ei tarvitse tuekseen perusteluja, koska se vain on ja se riittää. Intuitio on näkymätön, mielen tuolla puolen oleva voima, joka ei selitä, vaan näyttää tietä.

Kaija Solana on coach ja yrittäjä, jolle ihmisten valmentaminen sekä oma henkinen kehittyminen ovat sydäntä lähellä.

Arvaamattomassa ja ennakoimattomassa maailmassa, jossa järkeily ei selitä kaikkea ympärillä tapahtuvaa, tulee tarve löytää jotain syvempää ja pysyvämpää. Jotain, johon voi uskoa ja luottaa. Intuitio on vastaus tuohon tarpeeseen. Intuitio voi ilmentää itseään yhden tai useiden eri aistien kautta ja silloin puhutaan selvänäöstä, -kuulosta, -hajusta tai -tunnosta. Joillakin vahvimpana väylänä on kokonaisvaltainen selvätieto.

Intuitio-tutkija Asta Raami jaottelee intuition seuraavasti:

 1. vaistoihin ja biologiaan perustuva intuitio, kuten esimerkiksi äidinvaisto
 2. asiantuntijuuteen eli vuosien kokemukseen perustuva intuitio
 3. superintuitio, jolla voidaan ylittää kahden muun intuition tieto ja luoda jotain aivan uutta.

On intuition ilmenemismuoto millainen tahansa, niin yhteinen piirre tiedon läpäisyssä on vakaa selkeys, jonka sisimmässään tietää oikeaksi.

Avoin uteliaisuus on paras houkutin intuitiolle ja se tulee näkyväksi, kuuluvaksi ja tunnistettavaksi, kun sillä on tilaa ilmentyä. Vapaan tilan lisäksi tarvitaan läsnäoloa, sillä vain ollessamme läsnä voimme huomata intuition joskus hyvin hienovaraisiakin viestejä. Intuitio on aina valmiudessa, mutta ilmentyäkseen se odottaa oikeata hetkeä. Kiireessä ja stressissä sille ei ole elinsijaa, vaan silloin se vetäytyy suosiolla taka-alalle.

Intuitio työssä

Intuitio on käytettävissä myös työaikana, vaikka se monesti sivuutetaan järjettömänä tai mahdottomana vaihtoehtona. Ylianalysointi ja liiallinen järkeily tuleekin helposti intuition tielle ja tukahduttaa sen tarjoamat luovat ideat. Nykyään onneksi monet johtajat myöntävät käyttävänsä intuitiotaan avuksi päätöksenteossa. Ja monet suuret keksinnöt olisivat jääneet keksimättä ilman intuitiota.

Esimerkkejä intuition (gut feeling) ilmenemismuodoista on paljon, tässä muutamia:

 • Kohdatessamme toisen ihmisen, meille voi tulla epämääräinen tunne, kuin varoitus tai hälytysmerkki, että kaikki ei nyt ole aivan kohdallaan. Tai päinvastoin: tässä ihmisessä on jotain mielenkiintoista.
 • Meille voi äkillisesti tulla tarve, suorastaan käsky katsoa puhelinta ja siellä onkin tärkeä viesti luettavana.
 • Mieleemme saattaa nousta kuin tyhjästä ajatus tai vaikkapa kysymys, joka voi olla niin merkityksellinen, että ilman sitä olennaista tietoa jäisi saamatta tai jokin pinnan alla vaikuttanut asia jäisi ilman tarpeellista käsittelyä.
 • Tai kuin tyhjästä nousee mieleemme jokin henkilö ja intuitio ohjaa meitä näin ottamaan yhteyttä tuohon ihmiseen. Syy asiaan selviää usein puhelun aikana.

Intuitiosta on ehdottomasti hyötyä myös ongelmanratkaisutilanteissa. Intuitio on yhteydessä luovuuteen, jonka voi aktivoida esimerkiksi kääntämällä asia ylösalaisin, tarkastelemalla sitä totutun päinvastaisesta suunnasta ja sitä kautta nähdä uusia mahdollisuuksia. Kysymykset, joihin ei ole yksiselitteisiä oikeita vastauksia, ovat parhaita selvittämään intuition ääntä.

Intuitio vaatii rohkeutta ja luottamusta. Se haastaa toimimaan, vaikkei juuri sillä hetkellä olekaan selkeää käsitystä, miksi.

Intuition harjaannuttaminen

Intuitiota, samoin kuin tunteita ja kaikkea inhimillisyyttä tarvitaan nyt toden teolla tekoälyn ja robotiikan nosteessa. Kuten muutkin taidot, myös intuitio vahvistuu, mitä enemmän sitä käyttää. Sen aktivoimiseksi toimii pienet arkiset kokeilut, joita voi leikkimielisesti testata.

Esimerkiksi näin:

 • Puhelin soi. Ennen kuin katsot, kuka soittaa, arvaa.
 • Ruokakaupassa tunnustele intuitiivisesti, mitkä ruoka-aineet vetävät puoleensa, mikä kutsuu juuri nyt.
 • Katsoessa TV:n musiikkiohjelmaa tai visailua, arvuuttele jatkoon menijät.
 • Voit antaa intuitiolle tehtävän: vie minut mielenkiintoiselle kadulle, uuteen lounaspaikkaan, ihanaan kahvilaan, uuteen kohteeseen ja kokemukseen. Anna intuition kuljettaa itsesi ennalta suunnittelemattomasti, anna sen yllättää iloisesti ja näyttää tietä. Tee suorittamisen ja kalenteroimisen sijaan tilaa yllätyksellisyydelle.

Intuitio ilmentää luovuutta ja kaikki luova toiminta herättelee sitä. Hyväksi todettuja muotoja on muun muassa intuitiivinen kirjoittaminen, maalaaminen tai tanssi. Sydämen jatkeena toimivien käsien kautta saat sisäistä maailmaasi näkyväksi eheyttävällä tavalla. Minulle myös ruuanlaitto on intuition leikkikenttää. On huikeaa, mitä herkkuja syntyy, kun antaa intuition ohjata ennakkoluulottomilla resepteillä.

Leikittele intuitiosi kanssa! Kokeile, mikä sinulle toimii ja miten voit ottaa intuition tietoisesti osaksi arkea ja tukemaan hyvinvointiasi.

Kaija Solana on coach, puhuja, kirjoittaja ja inspiroija, joka työskentelee omassa yrityksessään Intuitivo Oy:ssä. Hänen intohimonaan on auttaa ihmisiä tuntemaan ja johtamaan itseänsä aidosti, sisältä käsin.

Lisätietoja Kaija Solanasta löydät osoitteesta www.kaijasolana.com ja https://www.linkedin.com/in/kaijasolana/

Katso Kaija Solanan aiemmin pitämä maksuton Naisen voimavuodet – Viisastuvan vanhenevan naisen kasvumatka -webinaaritallenne osoitteessa: https://mailchi.mp/c26c36474cd9/wkakt6t2vl

Lue myös Solanan edelliset kolumnit Valitse itsesi joka päivä uudelleen, Luovuuden ilotulitusta, Olemme paljon enemmän kuin työroolimme, Energiaa kohottavat kohtaamiset, Joukkoon kuulumisen tärkeys ja Luo oma tulevaisuutesi.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Tätä artikkelia on kommentoitu yhden kerran.

 1. Kari kommentoi 29.4.2023 klo 18.47
  Intuitio on ihan varteenotettava ongelmanratkaisukeino. Olen kouluttautunut tähän Silva-kursseilla 2002-2010. (En tiedä onko Suomessa tällä hetkellä koulutusta). Menetelmän isä, Jose Silva, oli meksikolainen sähköinsinööri ja hän halusi 1960-luvulla kehittää menetelmän aikaansaada mm intuition aivoaallot alfa, ja syvemmät gamma ja delta, joita käytetään esim alitajuntaan tavoitteiden syöttämisessä. Omana kokemuksenani kurssien annista on ollut monta ratkaistua ongelmaa intuitiivisesti. Aiheesta kyllä löytyy kirjallisuutta ja YouTube videoita.

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)