HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT M KASANEN JA HANNELE ALLONEN | 14.1.2015 | KOLLEGA.FI
Ihmismielen tuntija

Ihmismieli on aina kiinnostanut Hannele Allosta, joka on tehnyt pitkän uran rekrytoinnin parissa. Lastenpsykiatriasta lukioikäisenä haaveillut Allonen valitsi psykologin ammatin, jossa on päässyt edistämään niin yritysten kuin yksittäisten ihmisten onnistumista työelämässä.

Hannele Allonen on toiminut omassa yrityksessään yli kaksikymmentä vuotta. Ennen yrittäjävuosiaan Allonen ehti työskennellä palkkatyössä sekä julkisella että yksityisellä sektorilla runsaan kymmenen vuoden ajan. Alun perin Allonen oli kiinnostunut lapsipsykologiasta sekä sisustusarkkitehdin ammatista, mutta päätti lopulta suuntautua psykologin tehtäviin.

Hannele Allonen työskentelee omassa yrityksessään ja on erikoistunut mm. henkilöstökonsultointiin ja työhyvinvoinnin kehittämiseen.
Hannele Allonen työskentelee omassa yrityksessään ja on erikoistunut mm. henkilöstökonsultointiin ja työhyvinvoinnin kehittämiseen.

– Opiskelin soveltavan psykologian laitoksella Helsingin yliopistossa, josta valmistuin filosofian maisteriksi vuonna 1980. Sisustaminen jäi rakkaaksi harrastukseksi, Allonen kertoo.

Vielä työharjoitteluaikanaan Allonen halusi erikoistua lapsiin ja työskenteli HYKSin Lastentautien ja Neurologian klinikoilla.

– Viihdyin lasten parissa ja olisin varmasti jatkanut, mutta siihen aikaan psykologin virkoja ei juuri ollut tarjolla. Sitten sattuma puuttui peliin ja sain määräaikaisen tehtävän ammatinvalinnanohjaajana.

Allonen työskenteli vuoden verran Loviisassa ammatinvalinnanohjauksessa, minkä jälkeen hän sai vakituisen viran Kirkkonummen suomen- ja ruotsinkielisten koulujen koulupsykologina.

– Jäin sieltä äitiyslomalle tarkoituksenani palata takaisin koulupsykologiksi, mutta lomani loppupuolella sain houkuttelevan tarjouksen liike-elämän puolelta, jonne sitten siirryin.

Hyppäys liike-elämään

Kiinnostus yksityistä sektoria kohtaan oli virinnyt Allosen mielessä jo äitiyslomalla. Häntä houkuttivat etenkin rekrytoinnin ja henkilöstökonsultoinnin antamat mahdollisuudet edesauttaa yksilöiden ja yritysten onnistumista.

– Aloitin MPS-yhtiöissä 80-luvun puolivälissä. Toimin aluksi henkilöstövalintojen puolella konsulttina ja myöhemmin tiiminvetäjänä.

Allosen tehtäviin kuuluivat rekrytointi, henkilöstövalinnat, esimiesvalmennus sekä testimenetelmien koulutus nuoremmille konsulteille ja asiakasyrityksille. Työ oli mielekästä ja Allonen viihtyi työssään. Hän sai lisää vastuuta ja istui lopulta Espoon toimiston johtoryhmässä. Yhdeksän vuoden pestin aikana myös perhe kasvoi. Pikkuhiljaa Allonen alkoi kuitenkin miettiä oman yrityksen perustamista, sillä hän halusi keskittyä entistä enemmän palvelujen räätälöintiin ja pitkäjänteisiin asiakassuhteisiin.

– Halusin kehittää omia toimintatapoja ja keskittyä itselleni tärkeisiin asioihin. Lisäksi perhe-elämä vaati aikaa. Meillä oli kolme pientä lasta ja mieheni oli paljon poissa työnsä vuoksi. Totesin, että pystyn yhdistämään perheen, työn ja kiinnostuksen kohteeni mielekkäämmin yrittäjänä.

Boutique-yrityksessä näkemystä

Vuonna 1993 Allonen siirtyi yrittäjäksi ja perusti Profico Henkilöstökonsultoinnin. Vakituisen ja arvostetun työpaikan jättäminen ei ollut yksinkertaista, mutta Allonen luotti kykyihinsä.

– Omassa yrityksessä pääsin alusta alkaen tutustumaan asiakasyritysten johtoon ja luomaan niihin tiiviit yhteistyösuhteet oman filosofiani mukaisesti. Lisäksi pääsin kehittämään ja tuotteistamaan erilaisia testimenetelmiä ja -välineitä, jotka ovat aina kiinnostaneet minua.

Yrityksen toimialueisiin kuuluu rekrytoinnin ja henkilöarviointien lisäksi työhyvinvoinnin kehittäminen ja uravalmennus.

Allonen pitää tiukasti ohjakset käsissään ja on tietoisesti valinnut pienyrittäjyyden – monen naisyrittäjän tapaan. Firmassa on hänen lisäkseen vain osa-aikainen assistentti.

– En ole halunnut kasvattaa yritystäni suureksi. Pienenä firmana voin toimia yksilöllisesti, ja tarvittaessa käytän verkostojeni apua.

Moni asiakas on Allosen mukaan huomannut eron siinä, onko tämä pienen toimiston merkittävä asiakas vai ison toimiston pieni asiakas.

– Eräs uusi asiakas halusi hiljattain tavata minut, sillä hän halusi – omien sanojensa mukaan – yksilöllisen boutique-yrityksen näkemyksen. Tätä ilmaisua moni yksinyrittäjä voisi käyttää kuvaamaan laadukkaita palvelujaan.

Allosen ammattitaidolle on ollut kysyntää myös oman firman ulkopuolella. Vuosituhannen vaihteessa hän piti välivuoden yrittäjyydestä saadessaan haastavan projektin pankkimaailmasta.

– Olin uudistamassa Nordean Suomen ja Baltian alueen rekrytointi- ja soveltuvuusarviointimenetelmiä, mikä oli varsin iso projekti ja mielenkiintoinen kokemus.

Rekrytointi vaatii taitoa

Omassa yrityksessään Allosen työaika menee pääasiassa asiakas- ja sidosryhmätapaamisiin, hakijoiden haastatteluihin sekä soveltuvuusarviointien ja raporttien tekemiseen.

– Rekrytointi on viime vuosikymmenien aikana muuttunut radikaalisti, ja markkinat ovat selkeästi jakautuneet. Pätevät ihmiset viedään käsistä ja yritykset kilpailevat heistä.

Entistä suurempi merkitys on myös yrityksen maineella, eettisillä arvioilla ja ulkoisella kuvalla.

– Hakijat ovat tulleet valveutuneemmiksi ja nuoret ihmiset saattavat olla hyvinkin kriittisiä työpaikkojen valinnassa.

Hankalinta rekrytointityössä on Allosen mukaan se, miten saada toimeksiantajayrityksen tarpeet ja kriteerit vastaamaan todellisuutta. Hakijalta saatetaan odottaa samanaikaisesti jonkin suppean osa-alueen huippuosaamista, laajaa sivistystä, sosiaalisuutta, muuntautumiskykyä ja joustavuutta.

– Joskus on vaikea saada selitettyä, että kaikki haetut ominaisuudet eivät kerta kaikkiaan ole mahdollisia yhdessä ihmisessä.

Piristystä päivään tuovat puolestaan tilanteet, joissa Allonen tapaa erityisen kiinnostavan hakijan.

– Jos kohtaan loistavan tyypin, saatan ehdottaa hänen palkkaamistaan yritykseen kasvamaan, vaikka hänellä ei olisi juuri tiettyyn tehtävään vaadittavaa osaamista. Joskus jopa toimenkuvaa voidaan muuttaa hyvän hakijan vuoksi.

Antiikkia ja vanhoja leluja

Helsingissä asuva Allonen nauttii vapaa-aikanaan liikunnasta ja pyrkii päivittäin ulkoilemaan Töölönlahden ympäristössä. Myös kotimaisen kaunokirjallisuuden, dekkareiden ja ammattikirjallisuuden lukeminen kuuluvat arkeen.

– Käymme lisäksi mieheni kanssa paljon teatterissa, musikaaleissa ja konserteissa.

Hannele Allonen haaveilee lelu- ja koulumuseon perustamisesta vanhaan kansakouluun.
Hannele Allonen haaveilee koulu- ja lelumuseon perustamisesta vanhaan kansakouluun.

Allosen erityisenä intohimona on sisustaminen ja antiikin keräily. Harrastustaan Allonen toteuttaa vanhassa kansakoulussa, jonka hän hankki miehensä kanssa parikymmentä vuotta sitten.

– Kunnostamme koulua yhdessä. Kerään sinne lasten ja nuorten vanhoja kirjoja ja leluja. Ehkä jonain päivänä avaamme sinne koulu- ja lelumuseon lapsille.

Allosella on myös Retro Corner -niminen pöytälaatikkofirma, jonka ideana on vintage-sisustaminen. Sitä hän aikoo kehitellä vasta myöhemmin eläkkeellä.

Allonen on kiitollinen siitä, että voi tehdä työtään omassa tahdissa, kuunnella jaksamistaan ja paneutua itseään kiinnostaviin aiheisiin

– Olen ammatillisesti kiinnostunut työhyvinvoinnin ja erityisherkkyyden teemoista, ja aikeeni on tutkia niitä syvällisemmin.

Yrittäjyys on Alloselle elämäntapa, ja työntekoa hän aikoo jatkaa toistaiseksi. Asiantuntemustaan Allonen haluaisi käyttää vielä laajemmin toisten hyväksi. Hallitustyöskentelyn lisäksi mielessä ovat vilahtaneet jatko-opinnotkin, mutta tulevaisuus näyttää, riittävätkö aika ja resurssit kaikkeen.

– Haluan kaiken aikaa oppia uutta ja nautin siitä. Innostuminen pitää ihmisen virkeänä.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)