ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI MIKKO PAHKASALO KUVA SANNA NUUTINEN FOTO BAKERY | 21.2.2024 | KOLLEGA.FI
Näe elämän haasteet voimavarana

Luet tekstin otsikon ja ajattelet, että kirjoittaja ei ymmärrä miten vaikeaa sinun elämäsi on ollut. Saatat suorastaan loukkaantua, miten kehotan suhtautumaan elämän haasteisiin voimavarana. Jos sinusta tuntuu siltä, en moiti sinua. Totta on, että välillä haasteita tuntuu olevan elämässä aivan liikaa. Eikö jo vähempi koettelemus riittäisi! Haluan tarjota sinulle muutamia näkökulmia, jotka ovat auttaneet minua muuttamaan ajatuksiani ja asennettani hyvinkin vaikeisiin elämän haasteisiin.

Mikko Pahkasalo on valmentaja ja yrittäjä, jonka visiona on nostaa suomalaiset kohti omannäköistä kukoistustaan.

Kutsu todelliseen testiin

Elämän todellisia testejä ovat esimerkiksi parisuhteen päättyminen, työpaikan menettäminen, henkensä puolesta pelkääminen ja vakava sairastuminen. Muistat varmasti tapahtumia, joita voit kuvailla todellisiksi testeiksi. Ne ovat henkisiä kasvunpaikkoja ja herätyssoittoja, jotka tarjoavat mahdollisuuden muuttaa sen hetken elämän suuntaa enemmän tai vähemmän. Todelliset testit laajentavat kykyjämme, taitojamme ja käsityksiämme itsestämme.

Äkkiseltään voi olla nurinkurista ajatella, että kuvatuista tapahtumista voisi olla hyötyä sinulle. Pinnallisesti katsottuna ne ovat varsin ikäviä ja vastenmielisiä tapahtumia. En kiellä sitä. Yritän vain esittää vaihtoehtoisen tavan suhtautua niihin, koska muutoin jäät niihin henkisesti jumiin. Tarkoitus ei ole elämän loppumetreillä muistella näitä tapahtumia katkerana, vaan nähdä ne viisauden siemeninä, jotka ohjasivat elämän uuteen suuntaan. Tarkoitus on muistella, miten todelliset testit auttoivat sinua voittamaan suurimman vastustajasi: sinut itsesi.

Riisu stressireppu pois

Ihmisten kokema stressi ei yleisesti usein johdu todellisista testeistä, vaan niihin liittyvistä kohtaamattomista ja läpikäymättömistä tunteista. Esimerkiksi parisuhteen päättymiseen liittyen on hampaankoloon saattanut jäädä vihaa hylätyksi tulemisesta, pelkoa yksin jäämisestä ja häpeää omasta epäasiallisesta käyttäytymisestä. Samalla idealla jokainen henkisesti rasittava tapahtuma elämässäsi kuormittaa sinua juuri nyt tässä hetkessä hamaan tappiin saakka, mikäli et päätä kohdata ja työstää sitä.

Tarkoitus ei ole kasata tunnereppuun useita vuosia uutta ja vanhaa läpikäymätöntä stressiä, koska se heikentää jo pelkästään fyysistä terveyttä. Itse esimerkiksi kärsin kauan erilaisista vatsanvaivoista, kunnes päätin kohdata stressireppuun keräämäni tapahtumat ja niihin liittyvät tunteet. Sillä kaikki mitä vastustat, pitää itsepintaisesti sinusta kiinni. Kaikki minkä kanssa ystävystyt, sulaa pois ja liittyy terveellä tavalla itseesi. Päivä, jolloin päätät ystävystyä stressireppusi kanssa ja kohtaat sen, on päivä, jolloin luovut siitä.

Katse peiliin

Jokaisen aikuisen tehtävä on vetää selkeä raja menneisyyden (lapsuus mukaan lukien) ja tämän hetken välillä. Olemme itse vastuussa omasta stressirepustamme ja mitä teemme – tai jätämme tekemättä – sen sisällön kanssa. Olemme vastuussa siitä, miten päätämme nähdä itsemme ja miten käyttäydymme tämän kuvan pohjalta päivittäin.

Liian harva aikuinen haluaa myöntää ja tiedostaa, että on itse tilanteen ongelma tai ratkaisu. Liian harva haluaa myöntää ja tiedostaa, että on itse syy tunnekokemuksiinsa ja erityisesti siihen, miten kauan pitää niistä kiinni. Liian harva haluaa myöntää ja tiedostaa, että peilistä takaisin katsova henkilö on täysin vastuussa itsestään ja elämästään.

Jokainen päivä on hyvä päivä aloittaa stressirepun tyhjentäminen. Milloin sinä aloitat?

Mikko Pahkasalo on valmentaja, kouluttaja ja yrittäjä. Hänen missionaan on auttaa yrittäjiä saamaan itsestä paras irti päivittäin uhraamatta terveyttä, ihmissuhteita ja korkeaa työn jälkeä. Näin syntyy omannäköinen ja menestyvä yrittäjyys ilman turhaa työtä, ylipitkiä päiviä ja uupumuksen pelkoa. Pahkasalo on sisäisen kukoistuksen valmentaja ja No Limit -yrityksen perustaja.

Lisätietoja Pahkasalosta ja hänen kursseistaan löydät seuraavista kanavista:
https://www.noulimit.fi/
https://www.facebook.com/NoLimit.fi
https://www.linkedin.com/in/mikkopahkasalo/

Lue myös Pahkasalon aiemmin julkaistut kolumnit Irti maailman lannistavuudesta, Omista tarinasi, Irti kalvavasta epävarmuudesta, Kiihdytä kohti unelmiasi, Kohtaa kuolevaisuutesi, Nouse vahvaksi esikuvaksi, Irti ylikuormittumisesta, Tee parhaasi päivittäin, Terveet rajat ihmissuhteissa ja Luo pysyvää tasapainoa elämään.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)