HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI KAIJA SOLANA KUVA MARJO WIIK | 11.5.2022 | KOLLEGA.FI
Energiaa kohottavat kohtaamiset

Ihmiset saattavat arjessa helposti ohittaa toisensa. Huolimatta siitä, että olemme tekemisissä toistemme kanssa, emme silti välttämättä kohtaa toisiamme. Kun aitoja kohtaamisia toteutuu, tapahtuu myös taikoja.

Kaija Solana on coach, jonka missiona on kannustaa ihmisiä tulemaan omaksi itsekseen ja ottamaan oma johtajuus käyttöönsä.

Pidän usein valmennuksissa harjoituksen, jossa yhdistyy läsnäolo, vahvuuksien vahvistaminen ja tunteiden voima. Siinä osallistujat pääsevät antamaan ja vastaanottamaan palautetta niin, että kirjoittavat toisistaan kolme positiivista asiaa lapuille. Sen jälkeen jokainen vuorotellen pääsee istumaan ”kuumaan tuoliin” kuulemaan, kun toiset sanovat hänestä kauniita asioita.

Harjoitusta on mielenkiintoista seurata. Suurimmalle osalle ei ole ongelma sanoa toisesta positiivisia asioita, mutta kehujen vastaanottaminen voi olla tosi vaikeaa. Se näkyy vaivautuneisuutena, torjuvina eleinä tai epämukavana kiemurteluna tuolissa. Silti poikkeuksetta jo harjoituksen aikana on aistittavissa, miten tunnelma sähköistyy. Ihmisten mielialat ja niiden myötä energia kohoaa, kun tila täyttyy vain ja ainoastaan myönteisistä ilmauksista.

Joskus saa todistaa kauniiden sanojen uppoamista niin syvään, että se nostattaa kuulijalleen kyyneleet silmiin. Näin tapahtui äskettäin eräässä valmennuksessani. Kuumassa tuolissa istunut henkilö oli aiemmin kuvannut itseään asialähtöiseksi ja koki, että hänellä on tunnepuolella eniten opittavaa. Kun hän sitten istui kuulemassa, miten kollegat häntä luonnehtivat, jokin osui hänen sydämeensä niin, että liikutus oli käsinkosketeltava. Se, että antaa haavoittuvuutensa ja herkkyytensä näkyä, koskettaa kaikkia läsnäolijoita.

Hyvä ruokkii hyvää

Positiivisen palautteen jakamisella on ihmeitä tekevä voima. Vaikkei toista tunne hyvin, voi silti antaa palautetta siitä, millaisen vaikutelman on toisesta saanut. Ensivaikutelman jälkeen meille yleensä syntyy lyhyessäkin ajassa käsitys toisesta. Jokaisessa on jotain hyvää ja kun sitä tuodaan esille, ihminen yleensä haluaa vahvistaa niitä puolia itsessään. Kehuminen saa meistä parhaat puolet näkyväksi. Hyvä ruokkii hyvää.

Energian nostatuksen kannalta ei ole väliä, ketä kehutaan. Tärkeintä on että aidosti ilmaistaan arvostus ja kiitollisuus, huomioidaan toinen toistemme parhaita puolia ja viitsitään sanoa se ääneen. Tällöin energia kohoaa välittömästi. Vaikka epämukavuusalueella istuva henkilö ei ole valmis ottamaan vastaan kaikkia kohteliaisuuksia, jäävät ne alitajuntaan vaikuttamaan. Palautteen antamisessa on kuitenkin pari tärkeää asiaa: sanoittamisen tulee olla luontevaa ja sanojen on tultava suoraan sydämestä. Epäaitous paistaa läpi, eikä näennäinen positiivisuus palvele tarkoitustaan.

Huomioidaan toisemme ilolla

Parasta mitä voimme tehdä nyt, kun maailma on sekava ja epävakaa, on keskittyä siihen hyvään, mitä on. Sekä itsessämme, että muissa. On tärkeää sanoa se ääneen. Myös itseään voi kehua ja kannustaa päivittäin – ei vain tekojen, vaan ominaisuuksiensa vuoksi. Tai ihan vain yleisesti: Hyvä minä! Toisen, ventovieraankin ihmisen päivän pelastus voi olla hymy, jonka saa osakseen kadulla kulkiessa. Tai ystävällinen sana, välittävä ele tai teko.

Tarvitsemme toistemme energiatukea nyt paljon. Kun vihdoin olemme päässeet ihmisten ilmoille vapaasti liikkumaan, niin olisi hienoa, jos huomioisimme kohtaamamme ihmiset ilolla. Ja osoittaisimme välittämisemme: minä näen sinut. Olemme kaikki enemmän tai vähemmän samassa tilanteessa, joten kaikki tuki ja rohkaisu on nyt tarpeen.

Toisen huomioiminen voi olla hyvinkin pientä ja arkista. Siihen riittää muutama sana, kuten: Onpa sinulla kiva vaate. Oletpa rennon oloinen. Onpa täällä hyvä tunnelma. Onpa sinulla mahtava asenne. Mukavaa päivää! Kiitos!

Harjoitellaan tätä niin, että siitä ehtii muodostua pysyvä tapa ja tottumus, joka kantaa tästä hetkestä tulevaan.

Kaija Solana on coach, puhuja, kirjoittaja ja inspiroija, joka työskentelee omassa yrityksessään Intuitivo Oy:ssä. Hänen intohimonaan on auttaa ihmisiä tuntemaan ja johtamaan itseänsä aidosti, sisältä käsin.

Lisätietoja Kaija Solanasta löydät osoitteesta www.kaijasolana.com ja https://www.linkedin.com/in/kaijasolana/

Katso Kaija Solanan maaliskuussa pitämä maksuton Naisen voimavuodet – Viisastuvan vanhenevan naisen kasvumatka -webinaaritallenne osoitteessa: https://mailchi.mp/c26c36474cd9/wkakt6t2vl

Lue myös Solanan edelliset kolumnit Joukkoon kuulumisen tärkeys, Luo oma tulevaisuutesi, Vaikeat mutta vapauttavat keskustelut, Mikä tukee energiaasi? ja Ikääntyvä nainen työelämässä.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)