HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI KAIJA SOLANA KUVA MARJA KASANEN | 23.11.2022 | KOLLEGA.FI
Luovuuden ilotulitusta

Luovuus on mahtava voimavara ja hyvinvoinnin ylläpitäjä. Joskus käy kuitenkin niin, että luovuus syystä tai toisesta estyy ja väylä, joka tekee sen näkyväksi, tukkeutuu. Silloin on nähtävä hiukan vaivaa sen houkuttelemiseksi takaisin. Se voi tarkoittaa mitä tahansa, mikä inspiroi ja herättää uinuvan luovuuden takaisin luontaiseen virtaukseensa. Jollekin se voi tarkoittaa värejä, toiselle musiikkia tai tanssia, kolmannelle käsitöitä, käyntiä taidenäyttelyssä tai uudessa ympäristössä. Jotain, mikä herättelee oikeata, luovaa ja intuitiivista aivopuoliskoa.

Kaija Solana on coach, jonka missiona on kannustaa ihmisiä tulemaan omaksi itsekseen ja ottamaan oma johtajuus käyttöönsä.

Luovuuden ainoa todellinen este on päämme sisällä: sisäinen kriitikko, jolle vain täydellinen on riittävän hyvää. Kuinka moni lisäkseni on esimerkiksi sanonut: Enhän minä osaa piirtää tai maalata! Entä, mitä muuta kerrot totena itsellesi? Mitä muuta luulet, ettet osaa, vaikka todellisuudessa osaat, kun vain kokeilet? Ajatusten ja uskomusten voimasta toki tiedämme, mutta siitä huolimatta annamme niiden vaikuttaa elämäämme rajoittavasti monin eri tavoin, kun emme ole läsnä ja tietoisesti niitä havaitse.

Monet uskomuksista juontuvat aiemmasta kokemuksesta vuosien takaa. Kuten luovuuden muodon välttely omalta kohdaltani. Muistan elävästi alakoulun piirustustunnilta tilanteen, jossa opettaja nosti näytille kaksi piirustusta: toisen, jossa oli käytetty todella vahvasti värejä ja minun piirustukseni, jossa olin halunnut ilmaista itseäni hempeillä pastellinsävyillä. Kun nuo kaksi piirustusta olivat rinnakkain, näytti minun piirustukseni himmeältä ja mitättömältä vertailukuvaan verrattuna. Nolostuneena vedin tuosta kokemuksesta itseeni uskomuksen, etten osaa piirtää ja sen harhaluulon kanssa olen näihin päiviin asti jatkanut. Vertailu muihin on sisäisen kriitikon ohella toinen luovuuden torppaaja.

Oivalluksen iloa

Ystäväni, joka vielä pari vuotta sitten oli juuri nuo ”enhän minä osaa” -sanat itselleen lausunut, innostui maalauksesta ja on nyt tehnyt yli 50 upeaa maalausta. Hänen opastuksellaan pääsin kokeilemaan itselleni uutta luovuuden muotoa. Tajusin, miten olen ylläpitänyt väärää käsitystä tai ehkä oikeammin: sekoittanut piirtämisen ja maalaamisen. Oli suuri oivallus tiedostaa, että maalaaminen voikin olla täysin intuitiivista siveltimien ja värien käyttöä ilman agendaa.

Oli suuri helpotus, kun tajusin, ettei minun tarvitsekaan osata piirtää perinteisiä kukka- tai hedelmäasetelmia, vaan voin luoda intuitiivisesti jotain ihan muuta. Tärkeintä on päästä ilmaisemaan itseään tavalla, joka aktivoi luontaisen luovuuden. Se on myös mielen treeni: jotta niin pääsee tapahtumaan, on suostuttava päästämään irti yliajattelusta ja sisäisen piiskurin vaatimuksista. On luovuttava kontrollista, joka yrittää mielellä ohjailla, mitäköhän tähän nyt tekisin ja kehtaanko.

Kun siihen antautuu, voi lopputulos yllättää positiivisesti ja jättää tilaa myös luoville tulkinnoille. Kun maalaus on valmis, sen todellinen sisältö alkaa hahmottua. Näkyväksi nousee hahmoja, symboleita ja kuvia, jotka elävät uusiksi muodoiksi, kun taulua kääntelee ylösalaisin ja poikittain. Tällainen taideteos on elävä, alati uudistuva ja siksi hyvin inspiroiva. Sillä on sanoma ja viesti kerrottavanaan.  Lisäksi jokainen katsoja näkee siinä uusia asioita, mitä muut eivät ole huomanneet. Siten se herättää luovuutta myös muissa ihmisissä.

Luovuus työssä

Luovuutta tarvitaan myös työssä. Ongelmanratkaisu, out-of-the-box-ideointi, hyvä tilannetaju ja kaikenlainen työn ja työyhteisön kehittäminen ovat luovuutta parhaimmillaan. Pohjimmiltaan siinä on kyse uteliaisuudesta; asioiden ja ilmiöiden kyseenalaistamisesta ja ääneen ihmettelystä. Uudenlaisesta sanoituksesta. Vaikka niinkin pienellä muutoksella, kuin korvaamalla ”mitä sinulle kuuluu” -kysymys ”mitä hyvää sinulle kuuluu” -kysymyksellä. Tuo yksi hyvää-sana hämmentää aivot tilaan, jossa ne joutuvat etsimään vastausta normaalista poikkavalta reitiltä. Sellaiselta, joka avaa luovuutta ja jollain lailla tuo myös lisäarvoa kohtaamisiin.

Erinomainen luovuuden herättelijä työssäkin, on kysymys: Mitä, jos…? Mitä, jos asia ei olekaan niin kuin olen luullut? Mitä, jos asia onkin täysin päinvastoin? Mitä, jos kokeilisin erilaista suhtautumista tai asennetta tai toimisin eri lailla kuin ennen? Entä, jos onkin fiksumpi tapa tehdä tämä? Mitä, jos – tai entä, jos -sanapari tervehdyttää luutuneita ajatus- ja toimintamalleja. Se pitää toiminnan elossa ja vireänä ja auttaa meitä ylläpitämään ajassa niin tarpeellista erottelukykyä.

Luovuus on ihmiselle syntymässä annettu lahja, jota ei kannata heittää hukkaan. Kysymys ei siis ole siitä, olemmeko luovia vai emme. Kysymys on siitä, miten käytämme luovuuttamme. Luovuuden käyttäminen on kiitollisuudenosoitus elämälle.

Kaija Solana on coach, puhuja, kirjoittaja ja inspiroija, joka työskentelee omassa yrityksessään Intuitivo Oy:ssä. Hänen intohimonaan on auttaa ihmisiä tuntemaan ja johtamaan itseänsä aidosti, sisältä käsin.

Lisätietoja Kaija Solanasta löydät osoitteesta www.kaijasolana.com ja https://www.linkedin.com/in/kaijasolana/

Katso Kaija Solanan maaliskuussa pitämä maksuton Naisen voimavuodet – Viisastuvan vanhenevan naisen kasvumatka -webinaaritallenne osoitteessa: https://mailchi.mp/c26c36474cd9/wkakt6t2vl

Lue myös Solanan edelliset kolumnit Olemme paljon enemmän kuin työroolimme, Energiaa kohottavat kohtaamiset, Joukkoon kuulumisen tärkeys, Luo oma tulevaisuutesi, Vaikeat mutta vapauttavat keskustelut, Mikä tukee energiaasi? ja Ikääntyvä nainen työelämässä.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)