HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT LAURI SARIO JA J IRANTA | 5.8.2015 | KOLLEGA.FI
Meditoiva maailmanparantaja

Flamencoa opettava Sanna Iranta on sosiologi, mediaatio-ohjaaja ja yrittäjä, jolle ihmisten hyvinvointi on sydämenasia. Osa-aikaisessa palkkatyössä aiemmin työskennellyt Iranta ryhtyi vuosi sitten kokopäivätoimiseksi yrittäjäksi voidakseen toteuttaa elämäntehtäväänsä.

Sanna Iranta nauttii flamencon tanssimisesta ja ihmisten auttamisesta. Hänen missionaan on edistää rennompaa arkea ja suorittamattomuutta kaiken kiireen ja infoähkyn keskellä.

Flamceno on Sanna Irannalle sekä rakas harrastus että työ.
Flamenco on Sanna Irannalle sekä rakas harrastus että työ.

– Olen ikuinen maailmanparantaja, pelastettavat kohteet ovat vain vuosien varrella vaihtuneet. Runsas vuosi sitten sain idean omasta yrityksestä, jossa saatoin yhdistää kaikki aiemmin oppimani taidot.

Kehollisuus on ollut aina mukana Irannan elämässä ja hän on tanssinut 5-vuotiaasta lähtien. Teini-ikäisenä Iranta löysi flamencon, joka on siitä lähtien kuulunut hänen elämäänsä. Koulun jälkeen Iranta pyrki Teatterikorkeakouluun tanssia opiskelemaan, mutta kun ovet eivät auenneet, hän päätyi valtiotieteelliseen tiedekuntaan sosiologiaa lukemaan.

– Olisin halunnut lukea pääaineena kehitysmaatutkimusta, mutta se ei ollut siihen aikaan mahdollista.

Opintojen välissä Iranta lähti Espanjaan tanssimaan flamencoa ja oleskeli Sevillassa puoli vuotta. Palattuaan hän jatkoi opiskeluja ja valmistui valtiotieteiden maisteriksi vuonna 2008.

Käännekohtana Kauko-itä

Jo opiskeluaikana Iranta oli aloittanut osa-aikaiset projektityöt, joita hän teki muun muassa Vantaan kaupungilla ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksessa.

– Kun projektit loppuivat vuonna 2011 eikä uutta ollut näkyvissä, lähdin kiertämään Aasiaa säästämilläni rahoilla. Siitä reissusta tuli merkittävä käännekohta.

Iranta kävi kahdeksassa eri maassa ja kohtasi monenlaisia ihmisiä. Itseluottamus omaan pärjäämiseen kasvoi ja kotiin palattuaan Irannan parisuhde- ja elämänkuviot menivät uusiksi.

– Kotiuduttuani aloin viimeistellä aromaterapia-opintojani ja elättää itseäni tanssiopetuksella, jota olin tehnyt työn ohessa jo lähes kymmenen vuotta.

Lisätienestejä saadakseen Iranta palasi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukseen osa-aikaisiin projektitöihin, joita hän on aina tehnyt mielellään.

– Osa-aikatyö on ollut oma valintani, sillä en ole halunnut luopua tanssista enkä toisaalta uuvuttaa itseäni liialla työllä.

Yritysidea kypsyy

Vuonna 2013 Iranta jäi äitiyslomalle, jolloin hänellä oli aikaa pohtia elämäänsä kaikessa rauhassa. Vuoden verran kotona oltuaan Iranta alkoi kaivata ammatillisia haasteita ja miettiä, minkälaisessa työssä voisi toteuttaa itseään.

www.pixmac/BVDC/Pond5
www.pixmac/BVDC/Pond5

– Sain idean rentoutumiskeskuksesta. Kun minulla vihdoin oli selkeä päämäärä, kouluttauduin yrittäjäksi ja perustin oman firmani Hidastamon.

Aasiassa ollessaan Iranta oli löytänyt Vipassana-meditaation ja alkanut meditoida lähes päivittäin. Suomessa hän kävi kursseilla ja retriiteissä. Yritystä perustaessaan hän tutustui iRest Yoga Nidraan, joka kolahti heti.

– IRest on joogarentoutumista ja nykypsykologian tutkimustuloksia yhdistelevä meditointimuoto, jossa luovutaan yrittämisestä ja löydetään olemisen rauha levon kautta. Tiesin heti, että tämä on minun juttuni, Iranta kertoo.

Iranta aloitti iRest-opettajakoulutuksen ja suunnitteli perustavansa rentoutumiskeskuksen, johon olisi tullut muun muassa hierontaa, joogaa ja aromaterapiaa.

– Onnekseni en löytänyt sopivia tiloja ja vältyin isoilta kustannuksilta. Nyt kierrän itse eri paikoissa pitämässä kursseja.

Viime vuonna Iranta valmistui myös luontaisterapeutiksi. Tätä ammattia hän ei ole juurikaan ehtinyt harjoittaa, mutta koulutuksen avulla hän oppi pitämään itsestään parempaa huolta.

– Aromaterapeutin opintoihin kuului myös koululääketieteen, psykologian ja neurologian opintoja, joista on ollut minulle paljon hyötyä.

Suurempaa viisautta

Tätä nykyä Irannan tukikohtana toimii kotitoimisto, jossa hän suunnittelee kursseja ja tapahtumia. Itse kurssit hän järjestää joko asiakkaiden tiloissa tai Lepoinstituutissa Helsingissä.

Tänä keväänä Iranta aloitti ensimmäistä kertaa meditaation ohjaamisen lapsille ja heidän vanhemmilleen, mistä hän on hyvin innostunut. Suomessa lapsille ei meditointikursseja juuri järjestetä, vaikka maailmalla näin tehdään.

– Jenkeissä meditointia käytetään kouluissa ja päiväkodeissa, sillä sen on todettu parantavan keskittymiskykyä ja rauhoittavan lapsia. Monet taidot kannattaisi opetella jo lapsena.

Iranta nauttii ohjaajan työstään ja iloitsee siitä, että ihmiset saavat meditoinnista apua omaan elämäänsä.

– Työni on tosi antoisaa. Koen olevani linkki, joka välittää suurempaa viisautta.

Tulevaisuus avoinna

Omaa hyvinvointiaan Iranta ylläpitää päivittäisellä meditoinnilla ja luonnossa liikkumisella. Lisäksi elämään kuuluu vahvasti flamenco, joka on sekä työ että harrastus.

Sanna Iranta nauttii luonnonrauhasta ja meditoinnista.
Sanna Iranta nauttii luonnonrauhasta ja meditoinnista.

– Olen käynyt Sevillan lisäksi Jerez de la Fronterassa Espanjassa tanssiopintomatkoilla. Lisäksi käyn kaksi kertaa vuodessa Suomessa järjestettävissä flamencofestivaaleilla, joissa esiintyy huippuartisteja.

Vaikka Irannalla on monta rautaa tulessa, hän pitää huolta itsestään ja on oppinut näkemään ajoissa uupumuksen merkit. Kotielämään kuuluu mies ja 2-vuotias lapsi.

– Yhdistän yrittämistä ja kotielämää parhaani mukaan. Olen kotona kaksi päivää viikossa lapsen kanssa ja teen töitä pääasiassa iltaisin.

Tulevaisuutta Iranta ei juuri suunnittele, sillä hän on havainnut, että mitä enemmän suunnittelee, sitä varmemmin tapahtuu jotain aivan muuta.

– Minulla ei ole aavistustakaan, missä olen viiden tai kymmenen vuoden kuluttua. Katsotaan, mitä elämä tuo eteen.

Syyskuusta alkaen Sanna Iranta alkaa kirjoittaa lehtemme Hyvinvointi-blogissa. Lisätietoja Irannasta löydät osoitteesta www.hidastamo.fi.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)