UUSILLE URILLE

Mainos
TEKSTI RIIKKA PAJUNEN KUVA JARI-PEKKA ESKELINEN | 21.9.2022 | KOLLEGA.FI
Seitsemän askelta unelmatyöhön

”Koko työelämä on yhtenä sotkuna, joka vie kaiken energiani.” Kuulostaako tutulta? Vai onko se kenties kotisi, ihmissuhteesi, terveytesi tai rahatilanteesi, joka vaatisi järjestykseen laittamista? Tiedät, että jotain pitäisi tehdä, muttet tiedä mistä aloittaa. Mikä on sinun lempikeinosi, jonka avulla pakenet sotkuisia asioita? Työnteko, liikunta, ihmissuhde, ruoka, päihteet, intohimoinen harrastus…?

Riikka Pajunen on uravalmentaja ja onnellisen työelämän rakentaja, joka auttaa työkseen ihmisiä luomaan omannäköisen työelämän ja kestävää hyvinvointia.

Jos työtilanteesi kuormittaa, pysähdy hetkeksi pohtimaan, mihin kaikkeen voit siinä vaikuttaa. Onnellisimmat ja tasapainoisimmat ihmiset keskittyvät asioihin, joihin he voivat itse vaikuttaa ja joista he voivat itse päättää. Mehän loppujen lopuksi saamme itse päättää millaiseen työhön ja mille alalle opiskelemme ja hakeudumme töihin, miten omaan työhömme suhtaudumme ja mihin kaikkeen työelämässä suostumme – ja minkä kustannuksella.

Työpaikalla tai kotitoimistossa helpoin on aloittaa fyysisen työympäristön muokkaamisella. Onko se sellainen, kun unelmatyössäsi olisi? Onko tilaa helppo pitää järjestyksessä? Tuovatko siinä olevat tavarat hyvää mieltä? Miltä tilassa tuoksuu? Mitä ääniä kuuntelet työpäivän aikana? Miltä materiaalit tuntuvat?

Lisäksi niin työpaikan, kun koko elämäsi ihmissuhteiden laadulla on suuri merkitys omaan onnellisuuteen. Missä kunnossa ovat ihmissuhteesi ja keskusteluyhteytesi omaan esihenkilöösi? Uskallatko puhua oman työsi innostavista ja lannistavista tekijöistä hänelle rehellisesti? Onko tiimissäsi arvostavaa vuorovaikutusta ja kannustava ilmapiiri?

Seitsemän askelta oman unelmatyön luomiseen

1. Rohkeus: Mistä saan rohkeutta tarttua härkää sarvista oman työn suhteen?

Mistä saisit rohkeutta tehdä juuri ne muutokset, joita työhösi kaipaat? Mikä estää sinua olemasta unelmatyössäsi nyt? Ehkä voi olla itselle mielenkiintoista listata ylös esteet ja tutkia niitä uteliaasti. Mikä saa pitäytymään tutussa ja vanhassa, vaikka se ei enää tee hyvää. Turvallisessa ympäristössä on helpompi pysähtyä omien realiteettien äärelle tunnistamaan pelot, uskomukset ja olemaan sataprosenttisesti rehellinen itselleen. Kuka tai ketkä on sinun tukijoukkojasi?

2. Oma voima: Miten vahvistan omaa voimaani päivittäin?

Vahva yhteys itseesi kannattelee sinua kaikissa elämäsi muutostilanteissa. Mitkä ovat sinulle kaikkein tärkeimpiä ja merkityksellisimpiä asioita työelämässä tällä hetkellä? Listaamalla tärkeimmät arvosi voit päivittää kalenteriasi niiden mukaan. Mille haluat antaa aikaasi ja energiaasi? Stressinhallintakeinot arjessa ovat yhtä tärkeitä kuin kaikki tekeminenkin. Mitkä ovat sinun lempikeinosi palautua ja rentoutua? Vahvempana olet valmiimpi tekemään uusia asioita työelämässä, neuvottelemaan työpaikoista tai luomaan ihan omaa liiketoimintaa yrittäjänä. Kokonaisvaltainen hyvinvointisi vahvistuessa myös intuitiosi ääni vahvistuu ja kohta et voi tehdä enää mitään itseäsi vastaan – rajojen vetäminen lempeän jämäkästi helpottuu.

3. Motivaatio: Mitä rakastan tehdä?

Motivaatio on tärkein polttoaine, kun luot omannäköistä työelämää. Selvitä mikä sinua motivoi, kiinnostaa, innostaa ja inspiroi tällä hetkellä elämässäsi. Voit tehdä näistä asioista vaikka mindmapin, joka on tulevan unelmatyösi kivijalka. Jos tuntuu, ettei mikään motivoi, sekin on luonnollista. Saatat olla kuormittunut tai tottunut ajattelemaan ensisijaisesti muiden hyvinvointia ja tarpeita. Entä jos miettisit nyt vain itseäsi – mitä sinä haluat, jos unohdat hetkeksi kaikki muut?

4. Vahvuudet: Miten tunnistan vahvuuteni ja hyödynnän osaamiseni?

Kun toimit vahvuuksillasi, saat virtaa. Kun käytössäsi ovat heikkoudet, väsyt helpommin. Menet kohti työtä, joka energisoi ja innostaa sinua uupumisen sijaan. Usein vahvuudet löytyvät sieltä, missä tekeminen tuntuu helpolta. Mitä tehdessä sinun ei tarvitse ponnistella? Milloin saat flow-kokemuksia, joilloin paikka ja aika katoavat? Mitä muut sanoisivat sinun vahvuuksiksesi? Toimiessasi vahvuuksilla saat positiivista palautetta ja voit hyvin.

5. Visio: Mitä tekisin, jos kaikki olisi mahdollista?

Luo visio siitä, millaista elämää ja työelämää haluaisit elää, jos kaikki olisi mahdollista. Ensin visio, sitten realiteetit. Tee vaikka unelmatyökartta ja TOP-lista mieluisimmista työmahdollisuuksistasi nykytyössä tai sen ulkopuolella. Pääset lähemmäs omaa ikigaitasi eli tarkoitustasi työelämässä tällä hetkellä.

6. Suunnitelma: Miten luon toimivan strategian onnistumiseen?

Ilman suunnitelmaa uramuutos voi tuntua isolta puurolta, jonka tahmeuteen uppoat. Varsinkin, jos yrität tehdä sitä yksin. Tee selkeä suunnitelma aiempiin osioihin pohjautuen siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaa toimia matkallasi kohti omaa tavoitettasi. Jätä tilaa yllätyksille, sillä elämä on arvaamatonta: koska tahansa voi tapahtua jotain hyvää.

7. Toiminta: Mitä teen ensin, jotta omannäköinen työelämä toteutuu?

Nyt, kun sinulla on rohkeutta, tukijoukot, selkeytetyt arvot, vahva oma voima, tunnistetut vahvuudet, roihuava motivaatio, visio ohjaamassa ja suunnitelma etenemiseen, on aika toimia! Ala toteuttaa suunnitelmaasi, soittaa puheluita, hakea töitä, mennä valmennukseen, jutella esihenkilösi kanssa, ottaa askeleet yrityksen perustamiseen – tai mikä ikinä onkaan suunnitelmasi.

Lisää aiheesta löydät aiemmin julkaistusta artikkelista Uramuutos mielessä sekä Riikka Pajusen kirjoittamasta Omaa tehtävä etsimässä -kirjasta, Otava 2019. Lue myös Kirjablogista kirjan arvio Käsikirja uutta uraa pohtivalle.

Riikka Pajusen intohimo on auttaa jokaista luomaan omannäköistä ja onnellista työelämää itselleen ja yrityksiä voimaan hyvin. Pajunen perusti 2010 Montevista Oy:n ja nykyään hän tekee yritysvalmennusten lisäksi uramuutosryhmiä verkossa sekä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin retriittejä Kemiönsaarella. Pajusen seuraava 7 askelta unelmatyöhön -ryhmävalmennus verkossa alkaa 6.3.2023. Ennakkoilmoittautumaan pääset tästä. Liity @kutsusunvoimaa-hyvinvointiyhteisöön Instagramissa.

Tilaamalla Riikan uutiskirjeen saat joka kuun ensimmäisenä päivänä inspiroivaa postia omannäköisen työelämän tueksi ja lahjaksi 5 askelta omannäköiseen työelämään -videon.

Lue myös Pajusen aiemmin julkaistut kolumnit Erotu eduksesi työnhaussa – entisen rekrytoijan tärpit, Uskallatko loistaa – sanalaskuperimästä huolimatta, Onko työsi raatamista vai unelman toteuttamista?, Puhutaan palkasta, Opi täydellisen hissipuheen kaava ja Motivaatio vie kohti unelmatyötä sekä Pajusesta kirjoitettu henkilökuva Hyvän elämän etsijä.

Lisätietoja Riikka Pajusesta löydät seuraavista kanavista:
https://riikkapajunen.fi
https://montevista.fi/ riikka.pajunen@montevista.fi
https://www.instagram.com/riikkapajunen/
https://www.linkedin.com/in/riikkapajunen/
https://www.facebook.com/montevistavalmennus/

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)