UUSILLE URILLE

Mainos
TEKSTI RIIKKA PAJUNEN KUVA SUVI ELO | 20.10.2021 | KOLLEGA.FI
Opi täydellisen hissipuheen kaava

Työnhaussa usein helpoimman kuuloinen, mutta todellisuudessa vaikein kysymys, on kertoa itsestään lyhyesti. Millä saat rekrytoijan vakuuttumaan sinusta persoonana ja osaamisestasi minuutissa?

Jos saat vastapuolen nauramaan, olet jo pitkällä! Eräs Giganttiin hakeva työnhakija aloitti taitavasti räätälöimänsä esittelyn näin: ”Se nyt olisi vain tyhmää olla palkkaamatta minua.”

Riikka Pajunen on uravalmentaja ja onnellisen työelämän rakentaja, joka auttaa ihmisiä luomaan itselleen omannäköisen työelämän ja kestävää hyvinvointia.

Valmistaudu viimeisen päälle

Onnistuneesta itsensä esittelystä puolet on valmistautumista. Mieti aina tilanne ja räätälöi muistikirjaasi ranskalaisin viivoin esittelysi pääkohdat. Työnhakijana esittelysi eli pitchauksesi koostuu kahdesta osasta: oma esittelysi ja kysymyksesi työnantajalle/rekrytoijalle.

Puhelussa luontevinta on kysyä itse miettimäsi kysymykset ensin ja sen jälkeen kertoa enintään minuutin verran itsestään. Haastattelussa taas oma napakka esittely on tiivistetty vastaus ”Kerro hieman itsestäsi omin sanoin” -kysymykseen.

Mitä vahvempi ja näkyvämpi brändi sinulla on vaikkapa sosiaalisessa mediassa, sen houkuttelevampi työnhakija olet. Aktivoidu siis somessa! Kirjoita blogia, verkotu laajasti, keskustele alan sivustoilla.

Harjoittele. Äänitä oma pitchauksesi ja tarkastele, olisiko äänenkäytössäsi ja rytmissäsi parantamisen varaa.

Aloita nykyhetkestä

Kerro ensin, miksi haet tehtävää: ”Haen teille uravalmentajaksi, koska olette Suomen paras valmennusyritys ja teillä on samankaltainen intohimo auttaa asiakkaita kuin minulla.”

Miten työnantaja tai asiakas HYÖTYY sinun palkkaamisestasi: ”Rekrytointitaustani ansiosta pystyn välittämään asiakkaillenne tuoreimmat työnhaussa erottumisen keinot, sekä valmentamaan käytännön tarinoilla. Sosiaalisuuteni sekä sosiaalisen median aktiivisuuteni näkyy laajana verkostona, jonka avulla myyntityöni teillä tulee olemaan helppoa.”

Tiivistä osaamistaustasi numeroina: ”Aiemmin toimin 11 vuotta rekrytointi- ja henkilöstönkehittämistehtävissä valmennusalan kansainvälisissä suuryrityksissä.”

Ole rohkea

Hyvä esittely jää mieleen. Kerro jokin persoonasi ominaisuus! ”Olen kotoisin Pohjanmaalta ja minulla on sanottu olevan sisua pienen kylän verran. Työkaverini kutsuivat minua empaattiseksi duracell-tehopakkaukseksi.”

Kerro jokin hakemaasi työtehtävään liittyvä vahvuutesi pienen käytännön tarinan muodossa. ”Organisointikyvystäni kertoo kolmessa kuukaudessa järjestämäni hyvinvointifestivaali, joka keräsi 800 osallistujaa ja huipputason palautteet.”

Ehdota tapaamista rohkeasti. Monet headhunterit arvostavat oma-aloitteista hakijaa, joka näyttää aktiivisen työskentelytapansa ehdottamalla itse haastattelua. On eri asia väittää olevansa aloitteellinen kuin olla työnhakuprosessissa aloitteellinen.

Se, miten haet töitä kertoo siitä, miten teet töitä.

Kiteytä asiasi lopuksi

Työnhakijan pitchauksen kuusi vaihetta:

  1. Miksi haet tehtävää? Mikä tehtävässä ja yrityksessä motivoi?
  2. Miksi sinut kannattaa palkata? Mitä työnantaja hyötyy sinusta?
  3. Osaamisesi, vahvuutesi ja kokemuksesi tehtävän näkökulmasta.
  4. Persoonan vahvuutesi.
  5. Tarina yhdestä vahvuudesta, joka työnantajaa kiinnostaa.
  6. Ehdota tapaamista.

Kaikessa myyntityössä on hyvä muistaa perussääntö: Facts tell, stories sell – faktat kertovat, tarinat myyvät.

Nämä hissipuhevinkit toimivat sovelletusti kaikkeen myyntityöhön, jossa pitää esittää asiansa napakasti, mutta myyvästi!

Katso Riikka Pajusen kahden minuutin YouTube-video, jossa käydään läpi täydellisen hissipuheen kaava.

Lisää aiheesta löydät aiemmin julkaistusta artikkelista Uramuutos mielessä sekä Riikka Pajusen kirjoittamasta Omaa tehtävä etsimässä -kirjasta, Otava 2019. Lue myös Kirjablogista kirjan arvio Käsikirja uutta uraa pohtivalle.

Riikka Pajunen työskentelee uravalmentajana ja onnellisen työelämän rakentajana omassa yrityksessään Montevista Oy:ssä. Syksyllä alkoivat Pajusen uramuutos- ja hyvinvointiretriitit, joista löydät lisätietoja osoitteesta https://www.riikkapajunen.fi/palvelut/

Lue myös Pajusen edellinen kolumni Motivaatio vie kohti unelmatyötä sekä Pajusesta kirjoitettu henkilökuva Hyvän elämän etsijä.

Lisätietoja Riikka Pajusesta
https://riikkapajunen.fi
https://montevista.fi/ riikka.pajunen@montevista.fi
https://www.instagram.com/riikkapajunen/
https://www.linkedin.com/in/riikkapajunen/
https://www.facebook.com/montevistavalmennus/

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)