UUSILLE URILLE

Mainos
TEKSTI RIIKKA PAJUNEN KUVA JARI-PEKKA ESKELINEN | 8.6.2022 | KOLLEGA.FI
Erotu eduksesi työnhaussa – entisen rekrytoijan tärpit

Tuntuuko oman osaamisen myyminen haastavalta? Erottaudut muista hakijoista hyvällä itsetuntemuksellasi ja selkeällä visiollasi siitä, mitä haluat seuraavaksi. Tämän jälkeen laajennat verkostojasi ja haet piilotyöpaikkoja. Hyvä hissipuhe esittelee vahvuutesi ja jättää sinusta vahvan muistijäljen. Oma aktiivisuutesi läpi työnhakuprosessin jälkitöihin asti todentaa motivaatiosi. Toimi nopeasti äläkä jätä hakemuksia deadlinea edeltävään iltaan.

Riikka Pajunen on uravalmentaja ja onnellisen työelämän rakentaja, joka auttaa työkseen ihmisiä luomaan omannäköisen työelämän ja kestävää hyvinvointia.

Uskalla olla avoin oma itsesi ja lähestyä rohkeasti kiinnostavia tahoja. Pidä somekanavasi päivitettyinä ja jaa omaan asiantuntijuuteesi tai intohimoosi liittyvää materiaalia muidenkin hyödyksi. Valmistaudu hyvin haastattelutilanteisiin, pidä muistikirjasi aina mukana ja kysy fiksuja omia kysymyksiä. Keskity motivaatiosi ja persoonasi vahvuuksien korostamiseen.

”Se, miten haet töitä, kertoo siitä, miten teet töitä.”

Myy hyötyjä

Yleinen virhe, jonka työnhakijat tekevät, on keskittyä kertomaan vain osaamisestaan. Faktat kyllä kertovat, mutta hyödyt myyvät. Mieti siis aina hakiessasi, mitä hyötyä ja lisäarvoa osaamisestasi, kokemuksestasi ja motivaatiostasi on työnantajalle. Esimerkiksi: ”Tuon teille laajan verkostoni logistiikka-alalta, mistä hyötyisitte mahdollisina uusina asiakkuuksina” tai ”Kahdeksan vuoden kokemukseni rekrytoinnista tuo työnhakija-asiakkaillenne käytännön hyötyjä tosielämän esimerkkien ja erottumisvinkkien kautta.”

Tee hakuvaiheessa jotain, mitä tekisit päästyäsi uuteen työhön. Se on jotain työnantajalle hyödyllistä ja pääset kenties sen avulla haastatteluun. Voit esimerkiksi tehdä pienen markkinatutkimuksen alalta, kysellä kilpailijoiden kommentteja tai ideoida, miten kehittäisit yrityksen palveluita tai somea. Sen tekeminen vaatii hieman aikaa, paljon motivaatiota ja paneutumista, mutta tuloksena on hämmästyttävän usein haastattelu tai työpaikka.

”Looking for new challenges” ei ole kenenkään ydinosaamista. Käytä työnhakijana LinkedIn:ssä aitoa ydinosaamistasi ja kiinnostustasi kuvaavaa otsikkoa, esimerkiksi ”Pankkialan superassari vapaana”.

Hae piilotyöpaikkoja ja kerää suosituksia

Suurin osa – jopa 80 prosenttia – avoimista työmahdollisuuksista on piilossa. Tarvetta on, mutta työnantajat eivät ehdi, osaa tai uskalla lähteä julkiseen hakurumbaan. Usein tuleva työnantajasi ei itsekään tiedä vielä tarvitsevansa sinun osaamistasi, mutta kertoessasi intohimostasi auttaa heitä ja osaamisesi hyödyistä heille, sinulle saatetaan avata paikka. Joskus julkisen haun kyljessä haetaan vaivihkaa ihmistä johonkin toiseenkin tehtävään. Piilotyöpaikkoja on kaikkialla. Lähialueillasi, tuttujesi työpaikoissa, vihjeinä lehtijutuissa, pienissä ja runsaasti myös kasvavissa yrityksissä.

Kun haet töitä, kysy parilta aiemmalta pomoltasi, voisivatko he toimia suosittelijoina. He voivat kirjoittaa sinusta pari sanaa mukaan työhakemukseesi tai voit antaa heidän yhteystietonsa haastattelijalle. Valtaosa piilotyöpaikan löytäneistä sai vinkin tai avun verkostoltaan. Pidä sinäkin hyvä huoli omastasi ja laajenna sitä.

Tee hyvä hakemus ja CV

Ansioluettelo eli CV on perusdokumenttisi LinkedIn-profiilisi ohella. Käytännössä hyvä CV voi olla monenlainen, mutta yksi asia siellä varmasti on: siinä puhutaan asioista, joista työnantaja on kiinnostunut. CV:n ulkoasu on selkeä ja alallesi sopiva ja se on räätälöity haettavaan paikkaan. Videohakemukset ovat yleisiä ja niiden onnistumisessa tärkeintä on selkeä sisältö, hyvä valaistus ja luonnollinen tyyli. Parhaat vahvuutesi ja myyntivalttisi tulee olla sekä CV:ssäsi että hakemuksessasi.

Vinkit CV:n ensimmäiseen kappaleeseen

Otsikkona voi olla esimerkiksi ”Vahvuuteni myyntikoordinaattorin tehtävään Yritys X:ään ”

Kerro motivaatiostasi tehtävään ja kyseiseen yritykseen. Esittele relevantti osaamisesi faktoina, numeroina ja kiteytettynä. Kerro mahdollisesta esimieskokemuksestasi ja johtamiesi tiimien koot. Kiteytä alan osaamisesi + muu siirrettävä osaaminen. Kerro erityisosaamisestasi. Esittele persoonasi parhaat puolet.

Hakemus kertoo, miksi sinut kannattaa palkata

Hakemukseen kannattaa kirjoittaa 3–4 lyhyttä kappaletta, joissa tuot esiin lisäarvosi ja hyötysi yritykselle. Kerro osaamisesi hyödyistä yritykselle siinä järjestyksessä, kun arvioit niiden kiinnostavan työnantajaa. Soittamalla etukäteen saat selville, mitä kyseisessä organisaatiossa arvostetaan eniten. Hakemuksessa ei saa olla yhtään turhaa tai liian pitkää lausetta ja sen pitää alkaa erottuvasti. Muistan erään Giganttiin hakeneen nuoren miehen hakemuksen alun: ”Se nyt olisi vain tyhmää olla palkkaamatta minua.”

Eräs hakija aloitti hakemuksensa otsikolla ”Napakymppi!” ja jatkoi: ”Näin ajattelin, kun näin ilmoituksenne. Tässä tehtävässä saan antaa kaiken kokemukseni ja intohimoni X-alalta teidän hyödyksenne.” Ole rohkeasti oma itsesi ja liitä tuore hymyilevä kasvokuvasi mukaan. Unohda perinteiset: ”Olen 46-vuotias neljän lapsen äiti Kuopiosta. Valmistuin merkonomiksi vuonna 1997 ja olen tehnyt assistentin töitä viimeiset 14 vuotta. Haen avoinna olevaa tehtävää. Olen luotettava, yhteistyökykyinen, itsenäinen, mutta tykkään työskennellä myös ryhmässä.” Kerro ja määritä itsesi ammattilaisena rohkeasti: ”Olen uravalmennuksen rautainen ammattilainen. Palan halusta päästä tuomaan osaamiseni teille.”

Tsemppiä työnhakuun!

Lisää aiheesta löydät aiemmin julkaistusta artikkelista Uramuutos mielessä sekä Riikka Pajusen kirjoittamasta Omaa tehtävä etsimässä -kirjasta, Otava 2019. Lue myös Kirjablogista kirjan arvio Käsikirja uutta uraa pohtivalle.

Riikka Pajusen intohimo on auttaa jokaista luomaan omannäköistä ja onnellista työelämää itselleen ja yrityksiä voimaan hyvin. Pajunen perusti 2010 Montevista Oy:n ja nykyään hän tekee yritysvalmennusten lisäksi uramuutosryhmiä verkossa sekä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin retriittejä Kemiönsaarella. Liity @kutsusunvoimaa-hyvinvointiyhteisöön Instagramissa.

Tilaamalla Riikan uutiskirjeen saat joka kuun ensimmäisenä päivänä inspiroivaa postia omannäköisen työelämän tueksi ja lahjaksi 5 askelta omannäköiseen työelämään -videon.

Lue myös Pajusen aiemmin julkaistut kolumnit Uskallatko loistaa – sanalaskuperimästä huolimatta, Onko työsi raatamista vai unelman toteuttamista?, Puhutaan palkasta, Opi täydellisen hissipuheen kaava ja Motivaatio vie kohti unelmatyötä sekä Pajusesta kirjoitettu henkilökuva Hyvän elämän etsijä.

Lisätietoja Riikka Pajusesta löydät seuraavista kanavista:
https://riikkapajunen.fi
https://montevista.fi/ riikka.pajunen@montevista.fi
https://www.instagram.com/riikkapajunen/
https://www.linkedin.com/in/riikkapajunen/
https://www.facebook.com/montevistavalmennus/

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)