KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI MIIA HUITTI KUVA VILLE HUITTI | 21.9.2022 | KOLLEGA.FI
Vapauta aikaa arkeesi

Sanotaan, että elämä on tervettä ja hyvää, kun siinä on tasapainoisesti kahdeksan tuntia unta, kahdeksan tuntia työtä ja kahdeksan tuntia vapaa-aikaa. Jos tarkastelet näitä kahdeksikkoja arjessasi, huomannet ehkä, että uni ja työ loksahtelevat kutakuinkin noiden kahdeksikkojen sisälle, mutta saatat ihmetellä, mikä on se kahdeksan tunnin vapaa-aika arjessa? Minne se hurahtaa? Ja miten muka lasten harrastuskuskaukset ja ruokakauppareissut lasketaan vapaa-aikaan?

Miia Huitti on stressivalmentaja ja Onnellisuustutkimusinstituutin perustaja, joka haluaa auttaa ihmisiä voimaan paremmin.

Jos työpäiväsi ajoittuu kutakuinkin kello 8-16 välille ja yöunesi kello 22-7 välille, vapaa-aikasi ajoittuu aamuisin kello 7-9 välille ja iltaisin 16-22 välille. Jos tarkastelet noita hetkiä, mitkä tuokiot päivässäsi tuntuvat vapaa-ajalta?

Kun lapsemme aloittivat koulussa ja eskarissa, huomasin, että aamut täyttyivät kiireestä ja härdellistä. Kaikki olivat hieman kiukkuisia ja ärtyneitä eikä kyyneleiltäkään säästytty! Juttelimme yhdessä lasten kanssa ja pohdimme, että haluammeko tällaisia tunteita aamuumme vaiko olisiko jokin muu tunnelma kivampi. Päätimme yhdessä, että heräämme hieman aikaisemmin ja koitamme nauttia kiireettömistä aamuista arjessa. Tämä toi meille tunnetta vapaa-ajasta aamuissa.

Useimmiten käytämme aamut vain siihen, että valmistaudumme työpäivään eikä aamukuuden ja yhdeksän välillä ole juuri vapaa-ajan tuntua. Mutta voisiko sitä jollain tavalla saada aamuun? Voisiko aamu olla kiireetön tai ainakin kiireettömämpi, niin että siitä voisi jopa nauttia?

Aamun aloitus vaikuttaa koko päivään

Se, miten aamusi aloitat, vaikuttaa koko päivään! Olitpa aamuihminen tai et, pystyt silti luomaan aamusta alkaen päivään ihanan tunnelman! Se ei vaadi heräämistä ennen kukonlaulua vaan jo varttia aikaisemmalla herätyksellä voi tehdä ihmeitä aamun tunnelmaan. Erityisesti hämärinä syysaamuina pieni venyttely tai hyvän musiikin kuuntelu kynttilän tai takkatulen ääressä luo lempeää kiireettömyyden tunnetta.

Kokeile myös pientä aamureippailua vaikkapa lähimetsässä kävellen. Kevyt kävely aamuseitsemän maissa kohentaa tutkitusti yöunemme laatua!

Mihin muuhun vuorokauden aikaan voisit saada keveyttä ja vapaan tuntua arkeesi? Olisiko mahdollista saada vaikkapa lasten harrastuskuskausten kimppakyydeillä tilaa iltoihin? Entäpä olisiko nettiruokakauppatilauksesta hyötyä? Tai ruokalistan suunnittelusta?

Miten vahvistaa palautumista aamuissa ja illoissa? Jotta voimme hyvin ja jaksamme, meidän tulee palautua työstämme niin fyysisesti kuin psykologisesti. Riittävä yöuni on kaiken palautumisen perusta ja pienillä tuunauksilla voimme saada päiviimme kepeyden tuntua ja lisätä työstä irtautumista mielen tasolla. Usein suunnitelmallisuudella sekä muutaman hyvän ja toimivan rutiinin avulla voimme luoda arkeen lisää sujuvuutta ja helppoutta!

Minkä uuden hyvinvointiasi kohentavan asian olisit valmis ottamaan testattavaksi arkeesi? Kokeile yhtä pientä muutosta kerrallaan ja toista sitä vaikkapa kuukauden ajan ja kiinnitä huomiota kokemuksiisi ja tuntemuksiisi. Vahvista arjessasi sitä hyvää, joka jo toimii ja mausta sitä itseäsi ilahduttavilla hetkillä.

Miia Huitti on kirjailija, puhuja, stressivalmentaja ja Onnellisuustutkimusinstituutin perustaja, jonka intohimona on tutkia onnellisuutta, auttaa oivaltamaan stressin syitä ja opettaa tehokkaita työkaluja stressinhallintaan. Huitti on koulutukseltaan johtamisen KTM ja HuK sekä sertifioitu stressivalmentaja.

Lue myös Miia Huitin aiemmat kolumnit Hyödynnä musiikin voimaa, Yhdessä olemme paljon enemmän, Muista palautua myös innostuksesta ja Vähennä sähläämistä hybridiarjessa sekä Huitista tehty henkilökuva Unelmana onnellisuusinstituutti.

Lisätietoja Miia Huitista löydät seuraavista kanavista:
https://www.miiahuitti.fi/
Twitter @huittimiia
Facebook Stressivalmentaja Miia Huitti
LinkedIn Miia Huitti
Instagram miia.huitti

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)