UUSILLE URILLE

Mainos
TEKSTI RIIKKA PAJUNEN KUVA SUVI ELO | 13.4.2022 | KOLLEGA.FI
Uskallatko loistaa – sananlasku­perimästä huolimatta

Tuntuuko omien vahvuuksien tunnistaminen ja muille ääneen sanominen vaikealta? Jos tuntuu, niin ei mikään ihme! Kenestä tahansa tuntuisi siltä, jos olisi elänyt lapsuuden, jossa huomio kiinnitettiin virheisiin onnistumisten ja vahvuuksien sijaan. Olet todennäköisesti elänyt kouluiän, jossa aineisiin ja kokeisiin merkittiin punakynällä vain virheet. Kenties kotonakin sait kuulla paljon varoituksia ja kieltoja. Opit ehkä vähitellen piilottamaan itseäsi, ottamaan varman päälle ja kuuntelemaan auktoriteettien mielipiteitä hyvästä elämästä.

Riikka Pajunen on uravalmentaja ja onnellisen työelämän rakentaja, joka auttaa työkseen ihmisiä luomaan omannäköistä työelämää ja kestävää hyvinvointia.

Omien vahvuuksien ja osaamisen tunnistaminen onkin intohimojen tunnistamisen ohella tärkeimpiä kivijalkoja onnellisen (työ)elämän luomisessa.

10 itsetuntoa latistavaa sananlaskua uusine tulkintoineen

Itku pitkästä ilosta.

Miksi ilon jälkeen pitäisi itkeä? Oletko joskus ajatellut: ”Tämä on liian hyvää ollakseen totta, kohta varmaan tapahtuu jotain kamalaa.” Minä olen! Ja toinen mehevä valhe, jota olen uskotellut itselleni: ”En ole ansainnut mitään näin hyvää!” Meidät on ohjelmoitu ajattelemaan, että jos saat hyvää, kohta tulee jotain ihan muuta. Mitään kauhean kamalaa ei ehkä olekaan tapahtumassa sinulle, vaikka hyvää olisi jatkunut pitkään!

Kel onni on, se onnen kätkeköön.

Miksi onni pitäisi kätkeä muilta? Kerro nyt ihmeessä muille, jos sinulla menee hyvin! Hehän voivat saada siitä uutta energiaa oman elämänsä voimaannuttamiseen. Niin negatiivinen kuin positiivinenkin energia tarttuu, levitä siis reippaasti hyvää oloasi, kun sitä on. Hyvä olo, onni ja rakkaus vain lisääntyy sitä jakamalla.

Ken kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa.

Saavutatko lopulta mitään isoa, jos pelkäät haasteita? Riskin ottajat saavat myös isoimmat palkinnot ja oppivat eniten. Tunnustele, minkä kokoiset riskit ovat sinulle sopivia. Kuuseen kurkottaja oppii taatusti enemmän kuin puun juurella seisoskelija. Mitä korkeammalle tavoittelet, sitä enemmän haluamiasi asioita kuitenkin saat, vaikket kaikkea aina saisikaan. Ken kuuseen ei kurkota, elää katajapensaassa ikänsä!

Lopussa kiitos seisoo.

Miten niin vasta lopussa? Positiivinen palaute, jatkuva itsensä ja muiden kannustaminen sekä onnistumisten huomaaminen ovat parasta sytykettä tekemisen roihulle. Suomalaiset osaavat suorittaa ja ahkeroida, ja kokemukseni mukaan edes projektin lopussa ei välttämättä muisteta kiittää itseä. Kiitä, kannusta ja kehu itseäsi ja muita matkan varrella joka vaiheessa. Tunnista rajasi ja uskalla myös keskeyttää, jos voimavarat loppuvat.

Ei leikki leivässä pidä.

Niin – mitähän siitä tulisi, jos töissä olisi kivaa? Vanhan kansan mukaan työ on työtä ja hauskanpito on erikseen. Itse en voisi kuvitellakaan tekeväni työtä, jossa en saisi leikkiä ajatuksilla, ideoilla, kollegoiden kanssa ja valmennettavieni kanssa. Elämä ei ole niin vakavaa. Mitä luovempaa työtä teet, sitä tärkeämpää on rento flow-tila.

Mies tulee räkänokastakin, vaan ei tyhjän naurajasta.

Olisikohan se parempi ratkaisu, jos kaikki vain mököttäisimme? Tämän takana saattaa olla se työnteon kulttuuri. Kuinkahan monen lapsena ääneen iloisesti ja vapautuneesti nauraneen ilo on tukahdutettu tuhahduksilla ja juuri tällä lannistavalla elämänviisaudella. Suomalaisille on kova pala, jos jollain on liian hauskaa liian usein – sehän tuo esiin oman synkkyyden. Otetaan nyt ihmeessä ilo irti kaikesta, mistä se milloinkin lähtee! Nauraminen laukaisee kehossamme hyvänolonhormoneja, joiden avulla teemme taas tehokkaammin töitäkin.

Vanha koira ei opi uusia temppuja.

Oletko ajatellut, että olet liian vanha tekemään jotain? 90-vuotiaan mummoni mielestä hän on liian vanha juomaan viiniä kesäisellä terassilla. Ystäväni mielestä hän on liian vanha vaihtamaan alaa 40-vuotiaana. 10-vuotiaan tyttöni mielestä hän on liian vanha katsomaan Muumeja. Uskot siihen tai et, molemmissa tapauksissa olet oikeassa. Hiljennä siis sisäinen kriitikkosi ja kohtaa epäonnistumisen pelkosi. Ihminen toimii uskomustensa mukaan ja sen mukaiset ovat myös tulokset.

Vaatimattomuus kaunistaa.

Vai kaunistaako totuus paremminkin? Ehkä, jos toisella puolella on kerskailu ja ylimielisyys. Liika vaatimattomuus uuden uran luomisessa vie kuitenkin sinulta upeita mahdollisuuksia. Jos osaat kertoa rehellisesti vahvuutesi ja kehittymiskohtasi, olet vakuuttava. Kerro, mistä olet ylpeä ja mikä sujuu. Tuleva työnantajasi luottaa osaamiseesi, jos sinäkin luotat siihen. Palkkakehityksen kannalta vaatimattomuus ei myöskään näy pankkitilillä.

Laiska töitään luettelee.

Vai olisiko töiden luetteleminen kuitenkin merkki itsearvostuksesta? Tähän törmään valmentajana usein: ”Kyllä se pomo varmasti sitten jossain vaiheessa huomaa uurastukseni ja antaa ylennyksen/palkankorotuksen/kehun.” No, ei välttämättä. Kerro pomollesi, mitä toivot työltäsi.

Arvonsa mies ansaitsee, vaan ei ylistystä.

Voiko aitoa arvostusta osoittaa koskaan liikaa? Ennen uskottiin, että lapsi menee pilalle liialla kehumisella. Moni vanhempi on noudattanut kuuliaisesti neuvolan oppeja. Seurauksena on satoja tuhansia aikuisia, jotka hakevat hyväksyntää ja rakkautta itsensä ulkopuolelta ylisuorittamalla. Älä siis säästele kannustavia sanoja, jos niitä jostain ihmisestä ajattelet!

Vinkki arkeen: Listaa päivän päätteeksi aikaansaannoksesi ja onnistumisesi ja taputa itseäsi olalle. Hyvä sinä!

Lisää aiheesta löydät aiemmin julkaistusta artikkelista Uramuutos mielessä sekä Riikka Pajusen kirjoittamasta Omaa tehtävä etsimässä -kirjasta, Otava 2019. Lue myös Kirjablogista kirjan arvio Käsikirja uutta uraa pohtivalle.

Riikka Pajusen intohimo on auttaa jokaista luomaan omannäköistä ja onnellista työelämää itselleen ja yrityksiä voimaan hyvin. Pajunen perusti 2010 Montevista Oy:n ja nykyään hän tekee yritysvalmennusten lisäksi uramuutosryhmiä verkossa sekä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin retriittejä Kemiönsaarella. Pajusen seuraava 7 askelta unelmatyöhön -ryhmävalmennus verkossa alkaa 1.9.2022. Ennakkoilmoittautumaan pääset tästä. Liity @kutsusunvoimaa-hyvinvointiyhteisöön Instagramissa.

Tilaamalla Riikan uutiskirjeen saat joka kuun ensimmäisenä päivänä inspiroivaa postia omannäköisen työelämän tueksi ja lahjaksi 5 askelta omannäköiseen työelämään -videon.

Lue myös Pajusen aiemmin julkaistut kolumnit Onko työsi raatamista vai unelman toteuttamista?, Puhutaan palkasta, Opi täydellisen hissipuheen kaava ja Motivaatio vie kohti unelmatyötä sekä Pajusesta kirjoitettu henkilökuva Hyvän elämän etsijä.

Lisätietoja Riikka Pajusesta löydät seuraavista kanavista:
https://riikkapajunen.fi
https://montevista.fi/ riikka.pajunen@montevista.fi
https://www.instagram.com/riikkapajunen/
https://www.linkedin.com/in/riikkapajunen/
https://www.facebook.com/montevistavalmennus/

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)