UUSILLE URILLE

Mainos
TEKSTI RIIKKA PAJUNEN KUVA SUVI ELO | 1.12.2021 | KOLLEGA.FI
Puhutaan palkasta – Viisi vinkkiä palkka­neuvotteluun

Palkasta neuvottelu on… Mitä sinä lisäisit edelläolevan lauseen perään? Tuskallista? Vaikeaa? Tärkeää? Helppoa? Suurin osa asiakkaistani ei koe neuvotteluita helpoksi, joten tässä muutama vinkki tuleviin palkkaneuvotteluihisi.

Riikka Pajunen on uravalmentaja ja onnellisen työelämän rakentaja, joka auttaa ihmisiä luomaan itselleen omannäköisen työelämän ja kestävää hyvinvointia.

Oma palkka-asia kannattaa ottaa esille aina silloin, jos ei koe saavansa itselleen kuuluvaa palkkaa. Hyvä aikaväli tilanteen tarkistamiseen on kerran vuodessa, ellei työnkuvaan ole tullut isoja muutoksia.

On osa ammattimaista toimintaa neuvotella omasta palkastaan säännöllisesti. Selvitä kuka päättää palkastasi ja mihin palkanmääräytyminen työssäsi perustuu.

Koetko itsesi niin arvokkaaksi, että sinulla on oikeus voida hyvin tässä elämässä? Saatko tarpeesi täytettyä? Sinulla on aina oikeus neuvotella palkastasi. Jos neuvottelut eivät tuota tulosta vaan jatkuvaa kipuilua, voit aina äänestää jaloillasi.

Palkkaneuvotteluissa ajoitus on ensiarvoisen tärkeää. Palkkaneuvotteluja voi käydä työsuhteen alussa – muista aina neuvotella korkeampi palkka koeajan päätyttyä. Työsuhteen aikana palkkaneuvotteluja voi käydä esimerkiksi ennen budjetointikautta – jolloin työnantaja ei voi vedota siihen, ettei sitä ole budjetoitu. Hyvin loppuun saatetun projektin päätyttyä, jonkin onnistumisen tai hyvän tuloksen jälkeen tai esihenkilösi juuri kehuttua sinua vuolaasti hyvästä työstäsi kannattaa käydä palkkaneuvotteluja.

Ja huomautus esihenkilölle: älä lopeta kehumista siinä pelossa, että työntekijät alkaisivat nyt vaatia lisää palkkaa. Tee kaikkesi, että sinä olet se esihenkilö, joka tarjoaa parempaa palkkaa hyville tekijöille oma-aloitteisesti.

Viisi askelta palkankorotukseen

1. Rakenna yhteistyötä

Luottamuksen rakentaminen pitkin vuotta on kivijalka hyville neuvotteluille. Puhu neuvottelussa me-muodossa, osoita arvostusta esihenkilöäsi ja työnantajaasi kohtaan, kerro mikä saa sinut viihtymään työssäsi. Luo ensin hyvä ilmapiiri, neuvottele vasta sitten.

Kuten kuuluisa panttivankineuvottelija George Kohlrieser sanoo kirjassaan Hostage at the table: ”Mitä vaikeampi neuvottelu, keskity sitä enemmän alussa vain luottamuksen rakentamiseen. Vasta kun luottamus ja halu tehdä yhteistyötä on syntynyt, alkaa neuvotteleminen.”

2. Valmistaudu hyvin

Hanki tietoa siitä, mikä on tehtäväsi oikea palkkataso. Selvitä se monesta lähteestä, esimerkiksi ammattiliitostasi tai palkkatilastoista tai kyselemällä tuttavilta. Mieti palkkatoiveesi tarkkaan – mihin olet valmis tyytymään ja mikä olisi tavoite?

Uskalla tavoitella hyvää, raha helpottaa elämää, tuo turvaa ja mahdollistaa myös monien unelmien toteutumisen. Sinäkin ansaitset kaiken hyvän, mitä maailmalla on sinulle tarjota. Millaisia uskomuksia sinulla on rahaan liittyen?

Voit paljastaa uskomuksesi täydentämällä seuraavat lauseet:
Raha on…
Palkka-asiat ovat…
Varakkaat ihmiset ovat…
Rahan tienaaminen on…
Raha aiheuttaa…
Jos minulla olisi paljon rahaa…

3. Pohdi perustelut

Miksi ansaitset palkankorotuksen?

Onko tehtäviin tullut vaativuutta, onko työrooli muuttunut tai työmäärä lisääntynyt? Miten panoksesi hyödyttää työnantajaa, miten osaamisesi on kasvanut, missä olet onnistunut, mitä tavoitteita saavuttanut, millaista palautetta olet saanut ja mitä hyvää palkankorotus toisi sinun kauttasi koko yritykselle? Kerää talteen kaikki työssä saamaasi palaute. Saat sitä kaiken aikaa, mutta vuoden lopussa olet unohtanut jo 95 prosenttia palautteesta, ellet kirjaa sitä ylös.

Tukeudu perusteluissasi faktoihin ja numeroihin aina kun pystyt. Esimerkiksi: ”Sinä aikana, kun olen ollut tiiminvetäjänä, henkilöstötyytyväisyys on tämänvuotisen kyselyn mukaan noussut tiimissäni 60 prosenttia.” tai ”Minun työssäoloaikana asiakasreklamaatioden määrä on vähentynyt 30 prosenttia ja uskon sen johtuvat asiakaspalvelukoulutuksesta, jonka lanseerasin keväällä.”

4. Aseta tavoite

Mieti selkeä euromäärä, jonka haluat. Mieti myös varasuunnitelma, jos et millään saa haluamaasi. Voitko saada koulutuspäiviä, lisää lomapäiviä, muutoksia työaikoihin tai muita sinulle tärkeitä etuja. Mitä muutoksia kaipaisit, jotta voisit olla onnellisempi omassa työssäsi?

5. Treenaa tilannetta

Valmistauduttuasi pyydä jotakuta toimimaan harjoittelukumppaninasi eli esihenkilönäsi. Käykää palkkakeskustelu ja ”esihenkilösi” esittää vasta-argumentteja, jotka sinä taklaat viisaasti.

Käytä Kyllä-tekniikkaa: Yritä saada vastapuoli sanomaan kyllä mahdollisimman monta kertaa keskustelun alussa. Voit esimerkiksi kysyä alussa: ”Haluaisitko, että olisin mahdollisimman hyvinvoiva ja innostunut omassa työssäni?” tai ”Haluatko tietää, millä tavalla olisin vielä tehokkaampi ja tuottavampi omassa työssäni?”

Mene neuvotteluun hyvillä mielin, huolellisesti valmistautuneena ja toista arvostavalla asenteella. Mieti, mihin haluat tyytyä työelämässäsi ja milloin on aika siirtyä toisiin tehtäviin.

Älä kuitenkaan sorru katteettomiin uhkavaatimuksiin – jos uhkaat lähteä, ellei palkankorotusta tule, lähde oikeasti. Pysy rauhallisena ja pidä yllä hyvä neuvotteluilmapiiri. Arvosta toista osapuolta ja pysy aina totuudessa.

Rohkeutta ja onnistumisia tulevissa neuvotteluissasi! Olet kaiken hyvän arvoinen!

Lisää vinkkejä aiheesta saat Riikka Pajusen kolmen minuutin videosta, jossa käydään läpi 5 askelta palkankorotukseen.

Lisätietoa aiheesta löydät aiemmin julkaistusta artikkelista Uramuutos mielessä sekä Riikka Pajusen kirjoittamasta Omaa tehtävä etsimässä -kirjasta, Otava 2019. Lue myös Kirjablogista kirjan arvio Käsikirja uutta uraa pohtivalle.

Riikka Pajunen työskentelee uravalmentajana ja onnellisen työelämän rakentajana omassa yrityksessään Montevista Oy:ssä. Syksyllä alkoivat Pajusen uramuutos- ja hyvinvointiretriitit, joista löydät lisätietoja osoitteesta https://www.riikkapajunen.fi/palvelut/

Lue myös Pajusen aiemmat kolumnit Opi täydellisen hissipuheen kaava ja Motivaatio vie kohti unelmatyötä sekä Pajusesta kirjoitettu henkilökuva Hyvän elämän etsijä.

Lisätietoja Riikka Pajusesta
https://riikkapajunen.fi
https://montevista.fi/ riikka.pajunen@montevista.fi
https://www.instagram.com/riikkapajunen/
https://www.linkedin.com/in/riikkapajunen/
https://www.facebook.com/montevistavalmennus/

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)