UUSILLE URILLE

Mainos
TEKSTI RIIKKA PAJUNEN KUVA SUVI ELO | 22.9.2021 | KOLLEGA.FI
Motivaatio vie kohti unelmatyötä

Motivaation yhteydessä puhutaan usein syttymisestä, roihusta tai liekistä. Eräänä syksyisenä iltana kauan sitten olin juuri muuttanut unelma-asuntooni silloisen mieheni kanssa. Hän oli kirjoittanut kirjan Syty ja sytytä, jonka uutta painosta vähän juhlistimme viinilasin ja ystävän kera kynttilöiden palaessa. Yhtäkkiä olohuoneen seinällä ollut sisustustakka kaatui lattialle, sen lasilevy särkyi palasiksi ja avotuli roihusi pitkin olohuonetta. Tiimityönä saimme palon lähestulkoon sammutettua ennen palokunnan saapumista.

Riikka Pajunen on uravalmentaja ja onnellisen työelämän rakentaja, joka auttaa ihmisiä luomaan itselleen omannäköisen työelämän ja kestävää hyvinvointia.

Yhtäkkiä meillä kaikilla oli yhteinen motivaatio palauttaa tilanne ennalleen. Hetki sitten motivaatio oli ollut ihan toinen. Ulkoisista asioista syntyy hetkessä erittäin vahva motivaatio, kun kyseessä on turvallisuuden ylläpitäminen. Mutta mikä saa ihmisen motivoitumaan sisältä päin ilman ulkoista uhkaa? Ja miten löytää motivaationsa luodessaan omannäköistä unelmatyötä itselleen?

Motivaatio on syy tehdä asioita. Motiivit ohjaavat käyttäytymistäsi tiettyyn suuntaan. Motivaatiosi kertoo, miksi valitset tehdä jotain ja miksi teet sitä pitkäjänteisesti. Motivaatio ja intohimo ovat molemmat tunteita ja ne syttyvät, kun haluat toteuttaa erilaisia tarpeitasi. Eli sinulla voi olla motivaatio tehdä jotain myös ilman intohimoa. Ja voit myös tehdä intohimoisesti asiaa, johon sinulla ei ole motivaatiota. Tiedätkö jo, mitä haluaisit tehdä seuraavaksi urallasi? Mitä tarvetta sen tekeminen tyydyttäisi?

Kun tiedät miksi, löydät keinot miten. Uskon, että ainoa tapa saada aikaan aidosti hyvää jälkeä on rakastaa sitä, mitä tekee. Motivaatio haettavaa työtehtävää kohtaan on myös vuodesta toiseen kansallisen rekrytointitutkimuksen ykkönen työnantajien mielestä. Turha siis hakea töitä, joista ei ole itse innostunut.

Kolme keinoa oman motivaation löytämiseen

1. Havainnoi tavallista viikkoasi

Saat selville paljon, kun seuraat viikon ajan, mitkä tekemisistäsi innostavat sinua ja mitkä syövät energiaasi. Ota tyhjä A4:n paperi ja vedä viiva sen keskelle. Toiseen sarakkeeseen tulee plussat ja toiseen miinukset. Kirjaa jompaankumpaan kaikki työsi viikon ajalta ja mikä niissä innosti tai lannisti. Näet heti, millaiset asiat sinua luonnostaan motivoivat työviikolla ja arjessa.

2. Erota haluaminen ja osaaminen

Olen valmentaessani huomannut, että moni sekoittaa nämä kaksi asiaa keskenään. Useat hakevat töitä, joita osaavat, mutta joita eivät palavasti halua. Haetko sinäkin tehtäviä, jotka osaat, mutta jotka eivät välttämättä motivoi tarpeeksi? Nopein tapa löytää unelmatyönsä palkkatyömarkkinoilta on hakea tehtäviä, joihin sinulla on palava motivaatio osaamisen lisäksi. Voit myös saada unelmatöitä, joita et vielä osaa, sillä palava motivaatio auttaa kehittymään nopeasti. Yksikään työnantaja ei valitse hakijaa, jolla ei olisi vahva motivaatio.

Tekemällä viisi asiaa viitenä päivänä viikossa unelmasi eteen tulet tehneeksi 100 asiaa kuukaudessa. Listaa muistikirjaasi nämä viisi asiaa joka päivä, jolloin näet tavoitteesi etenemisen ja motivaatiosi kasvaa. Tavoite voi olla hyvinvointi arjessa. Hyvinvointitekojen listaaminen tekee näkyväksi sen, ettet hylkää itseäsi vaan olet omalla puolellasi.

3. Tee oma intohimokartta

Valitse ensin teetkö intohimokartan kynällä paperille, mindmap-työkalulla tietokoneelle vai esimerkiksi powerpoint-esityksenä, jolloin saat tulostettua intohimokartan kätevästi 16 diaa per sivu. Laita mindmappiin kaikki asiat, jotka sinua kiinnostavat, inspiroivat, motivoivat ja tuovat sinulle iloa tällä hetkellä. Unohda kaikki mennyt. Muutut ihmisenä jatkuvasti ja viime vuoden intohimokarttasi ei ole enää välttämättä pätevä.

Voit ryhmitellä asioita tyyliin nykyinen työ, aiemmat työpaikat, opinnot, kurssit, harrastukset, ystävät, ihmissuhteet, vuorovaikutus, vapaa-aika, viihde, kulttuuri, koneet/laitteet/tekniikka… Keksi otsikot, jotka liittyvät sinun elämääsi. Voit myös lisätä karttaan ne intohimot, joita haluat kehittää tai joita et osaa vielä ollenkaan. Tuleva unelmatyön toimialasi perustuu hyvin todennäköisesti intohimokarttaasi. Jos ei perustu, se ei liene sinua kovin kiinnostava ala! Pyri tekemään elämässäsi mahdollisimman paljon kartalle nimeämiäsi asioita, koska se pitää uupumuksen loitolla.

Olethan uskollinen sille, mikä sinua aidosti innostaa?

Lisää aiheesta löydät aiemmin julkaistusta artikkelista Uramuutos mielessä sekä Riikka Pajusen kirjoittamasta Omaa tehtävä etsimässä -kirjasta, Otava 2019. Lue myös Kirjablogista kirjan arvio Käsikirja uutta uraa pohtivalle.

Riikka Pajunen työskentelee uravalmentajana ja onnellisen työelämän rakentajana omassa yrityksessään Montevista Oy:ssä. Syksyllä alkoivat Pajusen uramuutos- ja hyvinvointiretriitit, joista löydät lisätietoja osoitteesta https://www.riikkapajunen.fi/palvelut/

Lue myös Pajusesta kirjoitettu henkilökuva Hyvän elämän etsijä.

Lisätietoja Riikka Pajusesta
https://riikkapajunen.fi
https://montevista.fi/ riikka.pajunen@montevista.fi
https://www.instagram.com/riikkapajunen/
https://www.linkedin.com/in/riikkapajunen/
https://www.facebook.com/montevistavalmennus/

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)