UUSILLE URILLE

Mainos
TEKSTI RIIKKA PAJUNEN KUVA JARI-PEKKA ESKELINEN | 2.2.2022 | KOLLEGA.FI
Onko työsi raatamista vai unelman toteuttamista?

Oletko töissä, mutta jokin ei ole kohdallaan? Kenties työ väsyttää liikaa, se ei tunnu merkitykselliseltä tai siitä puuttuu innostus. Et ehkä saa käyttää työssäsi vahvuuksiasi. Saatat mielessäsi pohtia, että kunpa vaan pääsisi jonnekin kauas pois tai pitäisikö irtisanoutua? Ehkä olet tulossa siihen pisteeseen, että olet valmis tekemään asialle jotain. Kenties uusille urille lähteminen ja jopa oman unelmatyön löytäminen houkuttaa.

Riikka Pajunen on uravalmentaja ja onnellisen työelämän rakentaja, joka auttaa työkseen ihmisiä luomaan omannäköisen työelämän ja kestävää hyvinvointia.

Olemmeko jo niin tottuneet siihen, että kaikilla muillakin on rankkaa työelämässä? Joka toinen tuttavapiiristämmekin saattaa olla vahvasti stressaantunut työssään. Meille opetetaan pienestä, että ensin työ, sitten huvi. Entä jos se työ onkin suurta huvia ja pointti onkin tehdä työstä huvia? Nyt on korkea aika päivittää käsitys siitä, millaista työelämä on. Jokainen meistä luo uutta maailmaa aloittaen itsestään.

Unelmatyössä opit rakastamaan maanantaiaamuja

Uskallatko haaveilla unelmatyöstä? Mieti, miltä tuntuisi tehdä jotain, mitä rakastat ja saada siitä vielä palkkaa?

Jokainen ymmärtää unelmatyö-käsitteen omalla tavallaan ja hyvä niin. Jollekin se on maailman pelastaminen, toiselle osa-aikainen siivoojan työ, kolmannelle kotiäitinä oleminen, neljännelle yrittäjyys, viidennelle kahdeksasta neljään palkkatyö assistenttina, kuudennelle 24/7-työ pelastusoperaation johtajana. Vain sinä tiedät, mikä sinulle on unelmatyön oikea määritelmä. Kuinka paljon olet valmis antamaan työllesi? Mikä on riittävää sinulle? Kuinka paljon haluat saada työltäsi?

Oma määritelmäni unelmatyölle on: ”Unelmatyö on mikä tahansa työ, jonka koet unelmatyöksi. Itselleni se on tunne siitä, että teen jotain merkityksellistä, arvojeni mukaisesti ja vahvuuksiani hyödyntäen. Se tunne, kun innostaa ja tuntuu vaan niin omalta jutulta ja etuoikeudelta saada tehdä juuri tätä työtä. Tunnetta, jolla odotan vaikka seuraavaa hyvinvointiretriittiviikonloppuamme, ei voi sanoin kuvailla. Suuri kiitollisuus.”

Sinun ei tarvitse haluta unelmatyötä. Unelmointi on vain yksi suunnittelun muoto. Ehkä sinulle riittää kiva duuni, työpaikka, joka on ok. Kunhan olisi edes jokin työpaikka, niin olisit tyytyväinen. Jos kuitenkin vietät keskimäärin kolmasosan ajastasi töitä tehden, onko järkeä tehdä jotain, mikä ei innosta sinua? Voisiko mielekäs työ olla onnellisuuttasi lisäävä tavoite? Vaikka et edes tietäisi, mitä haluaisit, ei haittaa. Se kyllä selviää.

6 virheellistä myyttiä unelmatyöstä

Meillä on monia virheellisiä käsityksiä unelmatyöstä. Tässä kuusi yleisintä väitettä:

 1. Se on vain joillekin harvoille onnekkaille, eikä niitä riitä kaikille.
 2. Se on jotain liian vaaleanpunaista, eikä liity todellisuuteen.
 3. Siinä ei ole yhtään tylsää tehtävää.
 4. Sitä on vaikea saada.
 5. Siinä ei voi uupua.
 6. Siinä ei tarvitse ponnistella paljoakaan.

Oman kokemukseni mukaan nämä väitteet eivät pidä paikkansa. Uskon, että jokaiselle meistä löytyy se oma juttu. Olet tullut tänne syystä, sinulla on merkitystä, jokin tehtävä – ehkä moniakin – ja sinä olet tärkeä. Unelmatyö on omannäköistä arkea. Siihenkin sisältyy inhokkitehtäviä, mutta niitä on aika vähän. Sen saaminen on helppoa, jos astuu pois itsensä tieltä ja tutkii pelkojaan. Unelmatyössäkin voi uupua, jos ei osaa johtaa itseään. Liian paljon kivaa tekemistä voi viedä kehon ylirasitukseen. Tärkeintä on, että sinun työsi ja elämäsi tuntuu sinulle sopivalta ja löydät tasapainon. Itse ainakin ponnistelen paljonkin omassa unelmatyössäni, mutta se on kaikki sen arvoista!

Ole rehellinen itsellesi

Vaikka olisit ollut johtaja, esihenkilö ja vastannut miljoonien budjeteista, voit olla tällä hetkellä onnellisempi osa-aikaisessa työssä tehden käsilläsi jotain. Eräs asiakkaani alkoi kuunnella itseään ja siirtyi viidentoista vuoden vaativan IT-uran jälkeen vähitellen korutaiteilijaksi ja yrittäjäksi – on kuulemma onnellisempi nyt kuin koskaan ”huippuvuosinaan”. Kun nautit työstäsi, elämä tuntuu hyvältä. Kun työ on pakko, elämä voi tuntua vankilalta.

Joka hetki on mahdollisuus luoda jotain uutta. Me emme ole menneisyytemme vankeja, ellemme itse valitse niin.

Työkalu: Analysoi tyytyväisyytesi nykytyössäsi

Onnellinen työelämä on tarkoitettu sinulle. Tämä työkalu sopii sinulle, jos olet tällä hetkellä töissä. Tutki, millä osa-alueilla olet tyytyväinen ja tyytymätön nykytyössäsi.

Vastaa kysymyksiin täydentämällä muistikirjaasi lauseet:

 1. Miltä tuntuu maanantaiaamuisin lähteä töihin?
 2. Kun tulen työpaikalleni, ilmapiiri ja yleisfiilis siellä on…
 3. Työtehtäväni tuntuvat minusta…
 4. Kun teen töitä, koen…
 5. Työssäni kehittyminen ja itseni haastaminen on…
 6. Suhde esihenkilööni on…
 7. Hyvinvointini työssäni on…
 8. Työn ja muun elämän tasapaino on…
 9. Työelämäni tulevaisuudesta ajattelen…
 10. Vaikutusmahdollisuuteni työssäni ovat…
 11. Ihmissuhteeni töissä ovat…
 12. Työpaikkani arvomaailma on…
 13. Työpaikkani sijainti ja työympäristö…
 14. Palkka ja edut ovat…
 15. Vahvuuteni ja potentiaalini käyttö nykytyössäni…

Katso vastauksiasi ja kirjoita ylös niistä nousevia ajatuksia. Johda näistä pohdinnoista itsellesi 1-3 käytännön tehtävää, joiden avulla muokkaat työtäsi mielekkäämmäksi. Tee sen jälkeen tarvittavat toimenpiteet ja neuvottele sinulle tärkeistä asioista esihenkilösi kanssa. Jokainen askel mielekkäämpään suuntaan on voitto.

”Usko unelmatyön löytymiseen on ensimmäinen askel sen löytymiseen.”

Lisää aiheesta löydät aiemmin julkaistusta artikkelista Uramuutos mielessä sekä Riikka Pajusen kirjoittamasta Omaa tehtävä etsimässä -kirjasta, Otava 2019. Lue myös Kirjablogista kirjan arvio Käsikirja uutta uraa pohtivalle.

Riikka Pajusen intohimo on auttaa jokaista luomaan omannäköistä ja onnellista työelämää itselleen ja yrityksiä voimaan hyvin. Pajunen perusti 2010 Montevista Oy:n ja nykyään hän tekee yritysvalmennusten lisäksi uramuutosryhmiä verkossa sekä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin retriittejä Kemiönsaarella. Liity @kutsusunvoimaa -hyvinvointiyhteisöön Instagramissa.

Tilaamalla Riikan uutiskirjeen saat joka kuun ensimmäisenä päivänä inspiroivaa postia omannäköisen työelämän tueksi ja lahjaksi 5 askelta omannäköiseen työelämään -videon.

Lue myös Pajusen aiemmin julkaistut kolumnit Puhutaan palkasta, Opi täydellisen hissipuheen kaava ja Motivaatio vie kohti unelmatyötä sekä Pajusesta kirjoitettu henkilökuva Hyvän elämän etsijä.

Lisätietoja Riikka Pajusesta löydät seuraavista kanavista:
https://riikkapajunen.fi
https://montevista.fi/ riikka.pajunen@montevista.fi
https://www.instagram.com/riikkapajunen/
https://www.linkedin.com/in/riikkapajunen/
https://www.facebook.com/montevistavalmennus/

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)