COACHING

Mainos
TEKSTI ANNIINA HUKARI KUVA HENNA HUKARI | 17.5.2023 | KOLLEGA.FI
NLP tuo syvyyttä coachaavaan kohtaamiseen

NLP:n (Neuro Linquistic Programming) hyödyntäminen on erittäin tehokas keino lisätä oman coachauksen tai coachaavan työotteen vaikuttavuutta. Se tarjoaa runsaasti menetelmiä ja harjoituksia, joiden avulla voit auttaa ihmisiä muun muassa tiedostamaan ja ymmärtämään omia tunteitaan sekä ajattelu- ja toimintamallejaan, purkamaan rajoittavia uskomuksiaan, parantamaan vuorovaikutustaitojaan, löytämään uusia näkökulmia ja kulkemaan määrätietoisemmin kohti omia tavoitteitaan.

Paitsi, että saat käyttöösi vaikuttavia työkaluja, kasvat NLP:n kautta itse ihmisenä ja ammattilaisena ja viet omat vuorovaikuttamisen sekä kuuntelemisen taitosi seuraavalle tasolle ja osaat käyttää sanojen voimaa viisaammalla tavalla.

Anniina Hukari on kouluttaja ja business coach, joka haluaa liittää yhteen hyvinvoinnin ja tuloksellisuuden.

Käytä voimaannuttavia sanoja

Sanat vaikuttavat ajatuksiimme, tunteisiimme sekä niiden kautta toimintaamme. Toimiessamme coachaavalla otteella on tärkeää käyttää muita vahvistavaa, tukevaa ja voimaannuttavaa kieltä. Sanojen avulla voimme motivoida ja kannustaa toista luontevalla tavalla kulkemaan kohti tavoitetta.

Lisäksi haluamme auttaa itseämme sekä muita tunnistamaan omaa sisäistä puhettaan sekä muuttamaan sitä kannustavaan ja mahdollistavaan suuntaan. Esimerkiksi, miten voit auttaa muuttamaan sisäisen kriitikon kannustavaksi sparraajaksi?

Vahvista vuorovaikutusta ja saavuta parempia tuloksia

Coachingissa ja coachaavalla otteella toimiessamme haluamme päästä kartalle toisen osapuolen ajatuksista. Silloin jätämme omat mielipiteemme, ajatuksemme ja tulkintamme sivuun ja kohtaamme mahdollisimman puhtaalta pöydältä. Katsomme tilannetta toisen ”silmälasien” kautta. Tämä edellyttää sitä, että olemme tehneet ja teemme jatkuvasti töitä sen kanssa, että tunnistamme omat tunteemme, ajatusmallimme, ennakkoluulomme ja tulkintamme. Monenlaisuuden hyväksyvässä ilmapiirissä yhteys toiseen lähtee rakentumaan aivan luonnostaan. Vahvistamme vuorovaikutusta muun muassa käyttämällä toisen osapuolen kieltä ja rakennamme tietoisesti yhteyttä. Luottamuksen ilmapiirin vallitessa todellinen kasvu ja oppiminen mahdollistuu aivan toisenlaisella tavalla.

Katso asioita toisesta näkökulmasta

Näkökulman vaihtamisen taito auttaa meitä katsomaan asioita eri puolilta ja on erinomainen tietoisuuden lisäämisen väline. Se auttaa näkemään asiat, tilanteet ja ihmiset eri valossa ja löytämään erilaisia ratkaisuja ja vaihtoehtoja ensimmäisen tulkintamme rinnalle.

Tätä voi harjoitella esimerkiksi tutkimalla aiemmin tapahtunutta vuorovaikutustilannetta siten, että tarkastelee tilannetta sekä itsensä, toisen osapuolen, että ulkopuolisen tarkkailijan rooleista käsin. Mikä tilanteessa ja havainnoissa muuttuu? Tätä harjoitusta voi myös toteuttaa kollektiivisesti tiimitasolla.

Opi itseltäsi ja muilta mallintamalla

Olemme syntymästämme lähtien oppineet mallintamalla. Tutkimalla, ihmettelemällä, tekemällä perässä, toistaen ja oppien. Mallintamista voimme tehdä myös tietoisesti. Mallinna ihmisiä, joiden osaamista ja toimintaa ihailet. Mitä, missä ja miksi he tekevät? Mikä saa heidät onnistumaan ja loistamaan? Mitkä tekijät mahdollistavat heidän kukoistuksensa? Mallinna myös itseäsi parhaimmillasi. Näin tulet tietoiseksi omista vahvuuksistasi, voimavaroistasi, potentiaalistasi sekä motivaatiotekijöistäsi ja voit tietoisesti hyödyntää niitä enemmän.

Visualisoi ja kehollista tavoitteesi

Mitä konkreettisempia ja vahvempia tavoitteemme ovat, sitä varmemmin kuljemme niitä kohti. Mielen pintakerroksista nousseita päällimmäisiä ääneen lausuttuja tavoitteita on tärkeää lähteä vielä vahvistamaan ja elävöittämään.

Aseta selkeä ja realistinen tavoite, jonka haluat saavuttaa. Määritä, mitä tarvitset tavoitteen saavuttamiseen ja mitä askelia sinun täytyy ottaa sen saavuttamiseksi. Kirjoita tavoite ylös ja käytä sitä ohjenuorana. Kuvittele ja näe itsesi saavuttamassa tavoitteesi. Käytä kaikkia aistejasi kuvitellaksesi, millaista se olisi. Mitä näet, kuulet, tunnet ja haistat? Visualisoimalla tavoitteen konkreettisesti mielessäsi, voit motivoida ja rohkaista itseäsi.

Jos haluat tavoitteesta vielä vahvemman voit asettaa ikään kuin eteesi aikajanan ja sille kohdan, jossa tavoite on saavutettu. Tämän jälkeen konkreettisesti kävelet askeleet tavoitteeseen, astut hetkeen, jossa tavoite on saavutettu ja koet sekä elävöität kaikilla aisteillasi miltä siinä hetkessä tuntuu.

Ankkuroi tavoiteltava tunnetila tai voimavara

Kohtaamme paljon tilanteita, joissa emme ole parhaimmillamme vaikka niin haluaisimme. Näissä hetkissä saattavat negatiiviset tunteet, epäilykset, epävarmuus, voimavarattomuuden ja osaamattomuuden kokemukset nousta pintaan jostain syystä. Ne toimivat meitä jarruttavasti emmekä pääse lähellekään parasta suoritustamme.

Ankkuroinnissa linkitämme positiivisen tunteen, olotilan tai voimavaran tiettyyn valittuun liikkeeseen, ääneen, sanaan, paikkaan tai mielikuvaan. Voit esimerkiksi painaa peukalon ja etusormen yhteen. Käytännössä voimme tuottaa itsellemme esimerkiksi halutun tunnetilan tarvitsemassamme hetkessä toistamalla tuon ankkurin. Mitä enemmän ankkuria käyttää ja vahvistaa, sitä helpommaksi sen käyttäminen tulee.

Anniina Hukari on intohimoinen työelämän hyvinvoinnin ja tuloksellisuuden yhteenliittäjä, joka uskoo, että paras tekeminen syntyy siinä pisteessä, missä järki ja sydän kulkevat samaan suuntaan. Koulutukseltaan Hukari on kansainvälisesti sertifioutu Business coach (PCC), NLP Trainer, hypnoterapeutti sekä stressinhallinta- ja palautumisvalmentaja, jolla on myös pedagoginen opettajanpätevyys. Hukari coachaa ja valmentaa yksilöitä, tiimejä ja ryhmiä, auttaa rakentamaan vaikuttavia valmennuksia sekä kouluttaa huippuvalmentajia, coacheja ja fasilitaattoreita.

Lisätietoja Hukarista löydät seuraavista kanavista:
www.voimakkuus.fi,
www.taitotraining.fi
https://www.linkedin.com/in/anniinahukari/.

Lue myös Hukarin aiemmin julkaistut kolumnit Hyvinvoiva mieli lisää elämäniloa, Luonnon palauttava ihme, Uskalla laskeutua hiljaisuuteen, Mitä kuulet, kun pysähdyt kuuntelemaan?, Kiitollisuutta pelon ja epävarmuuden keskellä ja Toivo vie uuteen.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)