COACHING

Mainos
TEKSTI ANNIINA HUKARI KUVA ANNA DAMMERT | 5.1.2022 | KOLLEGA.FI
Toivo vie uuteen

Toivon pilkahdus tuo valoa synkimpäänkin hetkeen. Miten vaalia toivon liekkiä juuri niissä hetkissä, joissa se tuntuu kaikkein vaikeimmalta? Miten puhaltaa liekkiin eloa ja voimistaa sitä niin, että se palaa ja lämmittää aina sisintämme?

Anniina Hukari on kouluttaja ja business coach, joka haluaa liittää yhteen hyvinvoinnin ja tuloksellisuuden.

Toivo tuo sunnan elämällemme. Pystymme kuvittelemaan tulevaa, vahvasti, selkeästi ja elävästi. Se, mitä näemme, lähtee toteuttamaan itseään. Toivo vaikuttaa siihen, minkälaisia tavoitteita ja päämääriä asetamme, mihin suuntaamme fokuksemme ja energiamme sekä millaisia askeleita otamme tai jätämme ottamatta, yksilöinä, ryhminä ja erilaisina yhteisöinä. Toivo vaikuttaa hyvinvointiimme, aikaansaamiseemme ja mielialaamme.

Kuljetko sinä repussasi pelkoa vai toivoa? Mitä kohti se sinua vie? Kumman haluat itseäsi johdattavan?

Toivo on
… uskoa tulevaan
… kykyä asettaa tavoitteita
… halua kulkea tavoitteita kohti
… tahdonvoimaa vaikeinakin hetkinä
… seuraavan askeleen ottamista
… valon näkemistä varjojen keskellä
… uskoa yhteiseen tekemiseen
… tahtoa muuttua ja tehdä muutosta
… tietoista motivoimista ja motivoitumista
… rakkauden ilmentymistä toivoa levittämällä.

Pidä yllä toivoa

Meillä ihmisillä on upea kyky pitää yllä toivoa. Kyky puhaltaa yhdessä tulta toivon liekkiin, myös niinä vaikeimpina hetkinä. Silloin kun oma liekkimme hiipuu ja mielemme kääntyy varjon puolelle ja jopa mustenee, niin toinen on tukena. Erilaiset yhteisöt, joihin kuulumme ovat läsnä. Nostamassa ja kannattelemassa. Yhdessä.

Rakenna juuri tässä hetkessä vahva usko siihen, että oman polkusi jokaisella mutkalla on tarkoituksensa. Vahva usko, joka kantaa vaikeina, raskaina, joskus synkkinäkin hetkinä ja valaa luottamusta siihen, että jotain hyvää on tulossa. Hyvään kannattaa uskoa. Ponnistella sen eteen. Keskittää mieli ja energia eteenpäin, onnistumiseen. Valoa kohti.

 • Mitä sinä valitset toivoa?
 • Mitä sinä valitset vaalia?
 • Mitä sinä valitset kasvattaa?

Valjasta mieli avuksesi

Aivomme eivät pysty erottelemaan, mitkä kokemuksemme ovat kuviteltuja ja mitkä aidosti koettuja. Mihin tilaan sinä virität itsesi päivittäin, viikoittain, kuukausittain? Jokaisessa hetkessä? Millaista puhetta ja mielikuvia levität ympärillesi töissä, vapaa-ajalla ja kotona? Millaista yhteisoloa rakennat ja vaalit?

Harvardin yliopiston The Human Flourishing -ohjelmassa on tutkittu muun muassa toivon vaikutusta ihmisiin. Vuosien karttuessa ihminen kokee elämässään myös vastoinkäymisiä, haasteita, luopumista ja vaikeitakin menetyksiä. Toivon kannattelu näiden läpi on erittäin merkittävää.

Katelyn Long ja Eric Kim työryhmineen tutkivat toivon vaikutusta 13 000:een, noin 66-vuotiaaseen henkilöön (The role of Hope in subsequent health and well-being for older adults: An outcome-wide longitudinal approach, 2020). Tutkimuksen tulokset vahvistivat toivon merkitystä. Niiden mukaan enemmän toivoa omaavilla henkilöillä oli parempi fyysinen kunto, vähemmän kroonisia terveysongelmia, terveellisemmät elintavat, vähemmän masennusta sekä uniongelmia, pienempi riski sairastua syöpään, parempi sosiaalinen tukiverkosto ja he elivät pidempään. Lisäksi ihmiset kokivat suurempaa tyytyväisyyttä elämäänsä sekä vahvempaa elämän tarkoitusta.

Vahvistetaan siis toivoa yksin ja yhdessä. Kannatellaan sen liekkiä läpi haastavien aikojen. Muistetaan, että emme ole yksin. Muistetaan, että saamme tukea muilta vaikeina hetkinä ja voimme itse kulkea merkittävässä roolissa muiden rinnalla heille valoa tuoden.

Rakenna hyvää tulevaa

Valitse itsellesi rauhallinen hetki ja tilanne.
Pysähdy hetkeksi miettimään ja rakentamaan hyvää.

 • Mitä hyvää toivon itselleni tulevaan vuoteen?
 • Kuvittele itsesi siihen hetkeen tulevaisuudessa, jossa tämä hyvä tavoite/tavoitteet on saavutettu.
 • Eläydy tuohon toiveidesi täyttymyksen hetkeen. Voit myös kuvitella tämän hetken eteesi aikajanalle ja kävellä siihen.
 • Koe se kaikilla aisteillasi. Kuvittele, miltä sinulta siinä hetkessä tuntuu, mitä kuulet, mitä näet, mitä haistat ja maistat.
 • Tämän jälkeen katso tuosta tulevaisuuden hetkestä tähän päivään. Katso millaisia askeleita olet ottanut polullasi? Millainen ajattelu, toiminta ja teot ovat tuoneet sinut tähän toteutuneiden toiveiden tilaan? Tallenna nämä ajatukset mieleesi.
 • Palaa nykyhetkeen mielessäsi sekä fyysisesti aikajanalla kävellen (jos olet tehnyt harjoituksen kehollisena).
 • Katso tästä hetkestä tulevaan. Tiedät, minne olet menossa ja miten sinne pääset. Tiedät mitä haluat ja tavoittelet. Päätä seuraavat konkreettiset askeleesi ja nauti niiden ottamisesta.

Anniina Hukari on intohimoinen työelämän hyvinvoinnin ja tuloksellisuuden yhteenliittäjä, joka uskoo, että paras tekeminen syntyy siinä pisteessä, missä järki ja sydän kulkevat samaan suuntaan. Koulutukseltaan Hukari on diplomi-insinööri, business coach master ja NLP Trainer, jolla on myös pedagoginen opettajanpätevyys. Hukari coachaa ja valmentaa yksilöitä, tiimejä ja ryhmiä, auttaa rakentamaan vaikuttavia valmennuksia sekä kouluttaa huippuvalmentajia, coacheja ja fasilitaattoreita.

Lisätietoja Hukarista löydät osoitteesta www.taitotraining.fi sekä https://www.linkedin.com/in/anniinahukari/.

Lue myös Hukarin aiemmin julkaistut kolumnit Puhu johtajuutta todeksi, Mikä meitä uuvuttaa?, Mille sydämesi sykkii?, Ota kiinni onnesta ja Uskalla näyttää haavoittuvaisuutesi.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)