COACHING

Mainos
TEKSTI ANNIINA HUKARI KUVA HENNA HUKARI | 21.9.2022 | KOLLEGA.FI
Uskalla laskeutua hiljaisuuteen

Kuinka usein pysähdymme oman itsemme äärelle? Kuinka usein laskeudumme hiljaisuuteen toisen kanssa? Vauhdikkaan arjen keskellä meillä on liian harvoin näitä hetkiä. Siksi aikataulutettu, sovittu pysähtymisen hetki onkin arvokas. Joskus on helpompi pysähtyä toisen kanssa. Istua alas ajattelemaan. Vaikuttaa ja vaikuttua.

Anniina Hukari on kouluttaja ja business coach, joka haluaa liittää yhteen hyvinvoinnin ja tuloksellisuuden.

Helposti täytämme tämän hetken puheella ja keskustelulla. Vältämme hiljaista hetkeä. Kun toinen kysyy, tunnemme tarvetta vastata samantien. Jos toisen vastaus viipyy haluamme täyttää hetken sanoilla, kenties toisella kysymyksellä. Luistelemme ikäänkuin omien ja toisten ajatusten pinnalla. Kauniisti kaartaen, soljuen ja kiertäen. Alusta loppuun. Yhteenveto ja piste. Rasti ruutuun, tehtävä suoritettu.

Suun käydessä ajatus harvoin ehtii syventyä, silmät katsoa tai keho tuntea. Siksi kannattaa itselleen ja toiselle antaa lupa hiljaisuuteen. Antaa aikaa ajatella ja tutkia omia ajatuksia pinnalta ja syvemmältä. Avata ajattelun kerroksia ja ihmetellä sitä, mitä niiden takana on. Uskallammeko katsoa syvemmälle? Uskallammeko haastaa toista katsomaan ja lempeästi tutkimaan?

Hiljaisuus on se hetki, jolloin ajattelu tapahtuu ja jossa oivallukset syntyvät. Se hetki, jossa kaikki kirkastuu ja jossa voi päästä oman ajattelunsa taakse sekä kuulla intuition äänen. Hiljaisuus on se hetki, jolloin voi tutkia sitä, mikä synnyttää ajatuksen, mikä johtaa tulkintaan, mikä ohjaa toimimaan tietyn mallin tai kaavan mukaisesti.

Tiedostamaton mieli ohjaa meitä

Yli 90 prosenttia toiminnastamme on tiedostamattoman mielen ohjaamaa. Arjen rutiineja, toistuvia tapoja, malleja ja kaavoja, automaattisia ajatuksia ja reaktioita. Kun laskeudumme hiljaisuudessa syvään rentoutumisen tilaan, meidän on mahdollista vaikuttaa tiedostamattomaan mieleemme. Tässä tilassa olemme luontaisesti illalla juuri ennen nukahtamista ja aamulla juuri ennen heräämistä. Näitä luontaisia hetkiä kannattaa hyödyntää. Tiedostaa niiden arvo ja niiden tarjoamat mahdollisuudet sekä valita viisaasti, mitä silloin ajattelee. Millaista syötettä haluaa tiedostamattomalle mielelle antaa? Mitä vahvistaa? Mistä päästää irti? Mitä uutta rakentaa?

Tähän syvärentoutumisen tilaan eli hypnoosiin voi hakeutua myös tietoisesti ammattilaisen ohjaamana tai vahvistaa meillä kaikilla luontaisesti olevaa itsehypnoosin taitoa. Näin pääsemme tietoisen mielen suojakuoren läpi vaikuttamaan tiedostamattomaan mieleen. Siihen puoleen itsessämme, joka meitä todellisuudessa ohjaa, hyvässä ja pahassa.

Tiedostamattoman mielen ydintehtävä on suojella meitä. Se on täynnä historiamme aikana hyvässä tarkoituksessa rakentuneita ohjausmekanismeja. Nämä ohjausmekanismit ovat esimerkiksi lapsuudessa rakentuneet suojaamaan meitä erillisyydeltä, ulkopuolisuudelta, pettymyksiltä ja yksinäisyydeltä, mutta joita tässä elämäntilanteessa emme enää tarvitse. Ne eivät tee meille enää hyvää. Ne jarruttavat ja estävät pääsemästä eteenpäin. Hyvästä on tullut painolasti, josta on mahdollista päästää irti.

Rakenna hyväätekeviä rutiineja

Aloita jo tänään rakentamaan itsellesi hyvää tekeviä rutiineja. Lähde miettimään mitä kaunista ja hyvää haluat itsellesi sanoa illalla juuri ennen nukahtamista ja aamulla unenpöpperöisenä.

Voi pohtia esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

 • Mitä tavoittelen?
 • Mitä haluan itsessäni vahvistaa?
 • Mitä haluan itsessäni rakentaa?
 • Mitä haluan tuntea?
 • Mitä haluan kokea?
 • Mihin haluan kuulua?
 • Missä valitsen onnistua?
 • Mitä kohti haluan kulkea?
 • Mistä haluan päästää irti?
 • Mihin en enää halua uskoa?
 • Mistä omasta totuudestani on aika luopua?
 • Minkä en halua toistuvan?
 • Minkä haluan lopettaa?
 • Mikä en halua enää olla?
 • Mitä en halua ajatella?
 • Mitä en valitse tehdä?

Kirjoita vastauksesi ylös paperille. Tämän jälkeen valitse muutama sinulle juuri nyt tärkeä asia, joista haluat aloittaa. Kirjoita nämä asiat positiiviseen muotoon kehoituksiksi itsellesi ja lähde toistamaan niitä päivittäin.

Esimerkiksi: “Päivä päivältä tunnen oloni itsevarmemmaksi ja luontevammaksi muiden ihmisten kanssa. Minun on helppoa tutustua uusiin ihmisiin ja tunnen kuuluvani joukkoon. Koen, että minut hyväksytään ja minua arvostetaan. Tunnen oloni hyväksi ja riittäväksi ollessani muiden kanssa. Pidän itsestäni ja huomaan, että muutkin pitävät minusta ja haluavat olla seurassani. Huomaan kuinka muut hakeutuvat seuraani ja huomaan itse hakeutuvani yhä useammin muiden seuraan. Olen onnellinen ja suhtaudun positiivisesti tulevaan. Päivä päivältä koen yhä enemmän iloa elämästä ja nautin siitä. ”

Tarkkaile mitä tapahtuu ja huomaa positiivisesti, mikä muuttuu.

Anniina Hukari on intohimoinen työelämän hyvinvoinnin ja tuloksellisuuden yhteenliittäjä, joka uskoo, että paras tekeminen syntyy siinä pisteessä, missä järki ja sydän kulkevat samaan suuntaan. Koulutukseltaan Hukari on kansainvälisesti sertifioutu Business coach (PCC), NLP Trainer, hypnoterapeutti sekä stressinhallinta- ja palautumisvalmentaja, jolla on myös pedagoginen opettajanpätevyys. Hukari coachaa ja valmentaa yksilöitä, tiimejä ja ryhmiä, auttaa rakentamaan vaikuttavia valmennuksia sekä kouluttaa huippuvalmentajia, coacheja ja fasilitaattoreita.

Lisätietoja Hukarista löydät osoitteesta www.voimakkuus.fi, www.taitotraining.fi sekä https://www.linkedin.com/in/anniinahukari/.

Lue myös Hukarin aiemmin julkaistut kolumnit Mitä kuulet, kun pysähdyt kuuntelemaan?, Kiitollisuutta pelon ja epävarmuuden keskellä, Toivo vie uuteenPuhu johtajuutta todeksi ja Mikä meitä uuvuttaa?.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)