COACHING

Mainos
TEKSTI ANNIINA HUKARI KUVA HENNA HUKARI | 23.11.2022 | KOLLEGA.FI
Luonnon palauttava ihme

Luonnon palauttava ja eheyttävä voima on valtava. Jo pieni hetki luonnossa laskee sydämemme sykettä sekä verenpainetta ja auttaa meitä palautumaan. Luonnolla on positiivinen vaikutus sekä fyysisiin stressin oireisiin että mielemme väsymiseen.

Anniina Hukari on kouluttaja ja business coach, joka haluaa liittää yhteen hyvinvoinnin ja tuloksellisuuden.

Aivojemme mantelitumakkeet reagoivat jatkuvasti ympärillämme oleviin ärsykkeisiin ja erityisesti sellaisiin, jotka koetaan uhaksi. Jos ympäristössämme on jatkuvasti liikaa ärsykkeitä, aivomme alkavat reagoimaan yhä herkemmin ja tulkitsemaan uhiksi aivan normaaleja signaaleja. Lopulta aivomme saattavat olla ikäänkuin jatkuvassa hälytystilassa. Urbaanissa ympäristössä sekä usein hektisessä sekä monikanavaisessa työssä arjen ärsykkeiden määrä on melkoinen ja on tärkeää tietoisesti rakentaa palautumista tukevia toimintamalleja, hetkiä sekä ympäristöjä.

Restoratiiviset eli palauttavat luonnonympäristöt suojelevat ihmisiä ulkoisilta ärsykkeiltä. Ne vähentävät stressin negatiivisia vaikutuksia mieleen sekä lisäävät positiivisia tunteita. Fyysisellä ympäristöllä voimme vaikuttaa myös siihen, miten pystymme suhtautumaan stressiin ja varmistamaan sen, että stressi pysyy positiivisena eustressinä eikä käänny negatiivisen puolelle.*

Luonto, luonnossa liikkuminen ja yhteys luontoon ovat olleet meille äärimmäisen luontaisia sukupolvien ajan. Kun olemme kulkeneet luonnossa, kuunnelleet sitä ja olleet osa luontoa, olemme myös osanneet kerätä, kasvattaa ja hyödyntää tasapainoisesti sen anteja. Luonto on ollut osa meitä ja me olemme olleet osa luontoa.

Monen yhteys luontoon on kuitenkin alkanut heikentyä. Elinympäristö on kaupungistunut ja aikaa luonnossa olemiselle ei tunnu aina löytyvän. Lähimetsä ei ehkä tunnukaan niin tutulta, merkitykselliseltä ja kutsuvalta ympäristöltä. Lenkitkin tehdään kuntosalin juoksumatolla. Tuulen tuiverruksen tuntee hetkellisesti kasvoilla kävellessään kulkuvälineestä etuovelle. Vuoden pimeän ajan hämäryydessä, sisätilat houkuttavat yhä enemmän – juuri silloin kun kaipaisimme palauttavaa luontohetkeä kaikkein eniten.

Luontocoaching kutsuu

Mitä jos pitäisit seuraavan coachaavan keskustelun luonnossa? Kuuntelemisen, ääneen ajattelun ja hyväksyvän läsnäolon lisäksi tutut luonnonelementit, joko luonnontilaisessa tai rakennetummassa pelto- tai puutarhamaisemassa, tekevät meille hyvää.

Luonnon hyödyntämiselle on pitkät perinteet ja jo vuosituhansia sitten muinaiset egyptiläiset, assyrialaiset, babylonialaiset ja persialaiset rakensivat puutarhoja varjossa lepäämiseen. Puutarhaa on hyödynnetty osana terapiaa 1800-luvun alkupuolelta. Luonnossa oleminen sekä kasvien parissa työskentely on ollut monissa maissa hyväksytty kuntoutus- ja terapiamuoto jo 1900-luvun alkupuolelta. Myös Suomessa esimerkiksi Lapinlahden sairaalassa sekä Kellokoskella puutarhassa oleilu ja puutarhanhoito oli pitkään osa mielen hoitoa.

Tee itsellesi hyvää joka päivä

On tärkeää pitää itsestään hyvää huolta talvisen pimeyden keskellä. Miten sinä huollat omaa itseäsi? Kuunteletko ja kuuletko, mitä kehosi ja mielesi tarvitsevat? Tunnistatko, miten ja milloin voit tehdä itsellesi hyvää?

Kun elämme itseämme ja tarpeitamme kuunnellen, itseämme huoltaen sekä omaa voimaa vahvistaen, on hyvä elämä mahdollista. Et elä pelkästään viikonloppuja ja lomia varten, vaan ihan jokapäiväisessä arjessa. Oman mielesi ja kehosi palautuminen sekä siitä huolehtiminen mahdollistaa sen, että voit elää jatkuvasti onnellista ja tasapainoista elämää.

Oma suhtautumisemme stressiin ja kuormitukseen on myös äärimmäisen tärkeä. Mielellämme ja sisäisellä puheellamme on valtava voima. Ajattelemmeko stressiä tekemisen ja aikaansaamisen positiivisena moottorina vai onko se lähtökohtaisesti mielestämme jotain pahaa ja negatiivista, jota tulee välttää. Tämä ajatus vaikuttaa kokemukseemme.

Vahvistu ja palaudu -harjoitus

Vie itsesi luontoon – omaan voimapaikkaasi. Vahvistu ja palaudu äärimmäisen helpolla, toimivalla ja yksinkertaisella tavalla.

1. Etsi kotisi läheltä jokin palauttava paikka luonnossa. Se on sinun oma voimapaikkasi, jossa voit latautua.

2. Luo itsellesi hiljaisuuden rutiini.

  • Kun lähdet kävelemään paikkaan, pohdi, millä ajatuksella ja intentiolla suljet kotioven takanasi. Esimerkiksi: haluan rentoutua, haluan päästää irti huolehtimisesta, haluan lisätä ilon tunnetta…
  • Kun kävelet, kävele tietoisesti, jokaisesta askeleesta nauttien. Mistä päästän askeltaessani irti? Mitä jätän taakseni?
  • Kun olet voimapaikassasi, pysähdy sinulle sopivaksi hetkeksi. Keskity hengitykseesi. Anna kehosi ja mielesi rentoutua. Tunne kuinka teet jokaisena hetkenä hyvää itsellesi. Jos haluat voit olla rauhassa paikallasi, kulkea eri luonnon elementtejä kosketellen tai vaikka halata puuta, mikä vaan tuntuu sinusta luontaiselta.
  • Kun kävelet takaisin kotiin, kävele tietoisesti, jokaisella askeleella vahvistuen. Mitä lataat itseesi? Mitä kasvatat joka askeleella?
  • Kun suljet kotioven perässäsi, pysähdy hetkeksi ja kiitä itseäsi!

3. Toista matkasi mielellään joka päivä, mutta yksikin kerta viikossa on jo upea teko itseäsi ja kaikkia läheisiäsi kohtaan.

*) Berto R. The role of nature in coping with psycho-physiological stress: a literature review on restorativeness. Behav Sci. 2014;4:394–409.

Anniina Hukari on intohimoinen työelämän hyvinvoinnin ja tuloksellisuuden yhteenliittäjä, joka uskoo, että paras tekeminen syntyy siinä pisteessä, missä järki ja sydän kulkevat samaan suuntaan. Koulutukseltaan Hukari on kansainvälisesti sertifioutu Business coach (PCC), NLP Trainer, hypnoterapeutti sekä stressinhallinta- ja palautumisvalmentaja, jolla on myös pedagoginen opettajanpätevyys. Hukari coachaa ja valmentaa yksilöitä, tiimejä ja ryhmiä, auttaa rakentamaan vaikuttavia valmennuksia sekä kouluttaa huippuvalmentajia, coacheja ja fasilitaattoreita.

Lisätietoja Hukarista löydät osoitteesta www.voimakkuus.fi, www.taitotraining.fi sekä https://www.linkedin.com/in/anniinahukari/.

Lue myös Hukarin aiemmin julkaistut kolumnit Uskalla laskeutua hiljaisuuteen, Mitä kuulet, kun pysähdyt kuuntelemaan?, Kiitollisuutta pelon ja epävarmuuden keskellä, Toivo vie uuteenPuhu johtajuutta todeksi ja Mikä meitä uuvuttaa?.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)