COACHING

Mainos
TEKSTI ANNIINA HUKARI KUVA HENNA HUKARI | 22.2.2023 | KOLLEGA.FI
Hyvinvoiva mieli lisää elämäniloa

Mielen hyvinvointi on avain parempaan elämään. Se vaikuttaa paitsi omaan myös kaikkien niiden elämään, joiden kanssa olet vuorovaikutuksessa. Mielen hyvinvoinnin vahvistaminen on aivan yhtä tärkeää kuin kuntoilu ja kehon ravitsemisesta huolehtiminen. Hyvä elämä on seurausta mielen hyvinvoinnista, joka kumpuaa viisaammasta ajattelusta.

Anniina Hukari on kouluttaja ja business coach, joka haluaa liittää yhteen hyvinvoinnin ja tuloksellisuuden.

Mielen hyvinvointi tarkoittaa käytännössä monenlaisia asioita. Se on oman potentiaalin, kykyjen ja voimavarojen löytämistä, tunnistamista ja haltuun ottamista sekä omien rajojen tunnistamista ja niistä kiinni pitämistä. Hyvinvoiva mieli auttaa iloitsemaan ja nauttimaan elämästä kaikista töyssyistä sekä ylä- ja alamäistä huolimatta. Kun mieli voi hyvin, ihminen haluaa luontaisesti luoda ihmissuhteita sekä osoittaa arvostustaan muille. Hyvinvoiva mieli uskaltaa myös kohdata ja tunnistaa tunteet sekä tutkia ja ilmaista niitä. Kaiken tämän lisäksi mielen hyvinvointi vahvistaa elämänhallinnan tunnetta, joka tukee meitä myrskyjenkin keskellä.

Miten säilyttää sisäinen rauha

Mielemme on viritetty havaitsemaan ympäristöstämme vaaroja, uhkia, yllätyksiä ja kaikkea poikkeavaa. Se on aikanaan ollut edellytys hengissä pysymiselle. Maailma ympärillämme on kuitenkin muuttunut paljon noista ajoista, mutta aivomme eivät. Hektisessä ja hälyisessä arjessa ne menevät toistuvasti hälytystilaan muun muassa kiireen, aikataulupaineiden, kalenterin muistutusten, chatin piippausäänten, sähköpostiin kilahtavien viestien, haastavien kohtaamisisten ja myöhästymisten vuoksi. Jatkuva hälytystila alkaa tuottaa negatiivista stressiä, joka aiheuttaa monenlaisia mielen ja kehon oireita. Mitä oireita sinä itsessäsi tai läheisissäsi tunnistat?

Kuva: Mielen ja kehon oireita

Mielen hyvinvointia kannattaa vaalia, sillä se vähentää negatiivisen stressin oireita. Voimme myös auttaa toista lisäämään mielen hyvinvointia käyttämällä coachaavaa otetta. Coachaavalla otteella toimiessamme tarjoamme toiselle pysähtymisen hetken ja annamme aikaa ajatella sekä tuemme toista tämän ajatteluprosessissa. Autamme toista tunnistamaan ja sanoittamaan ääneen ajatuksia, mielen päättelyketjuja sekä toimintamalleja. Autamme katsomaan asioita erilaisista näkökulmista sekä purkamaan rajoittavia uskomuksia ja vahvistamaan hyvää tekeviä uskomuksia. Coachaavalla otteella toimiessamme uskallamme rohkeasti johdattaa toisen myös tunteiden äärelle sekä kysyä niistä, emmekä pelästy toisen voimakkaitakaan tunteiden ilmaisuja. Tämän lisäksi coachaavan otteen ytimessä on toisen kannustaminen ja nostaminen. Coaching onkin mahtava mielen hyvinvoinnin lisäämisen työkalu.

Uskalla sukeltaa pinnan alle

Näkyvä toimintamme on ainoastaan veden pinnan yläpuolella näkyvä jäävuoren huippu. Pinnan alapuolella on kaikki se mikä saa meidät toimimaan tietyllä tavalla. Siellä on muun muassa koko elämänhistoriamme, identiteettimme, arvomme, uskomuksemme, toiveemme, pelkomme ja tunteemme. Jos keskitymme ainoastaan pinnan yläpuolella olevan osan kanssa työskentelyyn, aikaansaadut muutokset ovat usein kertaluontoisia tai lyhytaikaisia. Halutessamme lisää vaikuttavuutta, pysyviä muutoksia ja lisää hyvinvointia pysyvällä sekä kestävällä tavalla, meidän on tärkeää lähteä tutkimaan jäävuoren alapuolella olevia tekijöitä; mitä mielemme hyvinvointia vähentävää ja lisäävää sieltä löytyy?

Voit auttaa itseäsi tai toista tutkimusmatkalla muun muassa seuraavien kysymysten avulla:

 • Miten sinä voit?
 • Miten kehosi voi?
 • Miten mielesi voi?
 • Millaisia stressaantuneen mielentilan oireita tunnistat itsessäsi?
 • Millaisia ajatuksia ja tunteita ne sinussa herättävät?
 • Millaisia stressiä nostavia tekijöitä tunnistat toimintaympäristössäsi?
 • Milloin ne ovat positiivisia ja lisäävät työvirettäsi?
 • Milloin ne muuttuvat negatiivisiksi?
 • Miten voisit vähentää negatiivisia tekijöitä?
 • Minkälaisissa hetkissä sinun on helppo säilyttää sisäinen rauhasi ja mielesi tyyneys?
 • Milloin se on vaikeampaa?
 • Mikä lisää mielesi hyvinvointia?
 • Miten puhut mielessäsi itsellesi?
 • Miten voisit muuttaa tätä sisäistä puhetta hyväksyvämpään ja kannustavampaan suuntaan?
 • Mikä on sinulle riittävää?
 • Millaisena sinä riität itsellesi?
 • Mikä auttaa sinua hyväksymään itsesi ja olemaan itsellesi lempeä?

Anniina Hukari on intohimoinen työelämän hyvinvoinnin ja tuloksellisuuden yhteenliittäjä, joka uskoo, että paras tekeminen syntyy siinä pisteessä, missä järki ja sydän kulkevat samaan suuntaan. Koulutukseltaan Hukari on kansainvälisesti sertifioutu Business coach (PCC), NLP Trainer, hypnoterapeutti sekä stressinhallinta- ja palautumisvalmentaja, jolla on myös pedagoginen opettajanpätevyys. Hukari coachaa ja valmentaa yksilöitä, tiimejä ja ryhmiä, auttaa rakentamaan vaikuttavia valmennuksia sekä kouluttaa huippuvalmentajia, coacheja ja fasilitaattoreita.

Lisätietoja Hukarista löydät osoitteesta www.voimakkuus.fi, www.taitotraining.fi sekä https://www.linkedin.com/in/anniinahukari/.

Lue myös Hukarin aiemmin julkaistut kolumnit Luonnon palauttava ihme, Uskalla laskeutua hiljaisuuteen, Mitä kuulet, kun pysähdyt kuuntelemaan?, Kiitollisuutta pelon ja epävarmuuden keskellä ja Toivo vie uuteen.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Tätä artikkelia on kommentoitu yhden kerran.

 1. Helena kommentoi 28.2.2023 klo 22.31
  Olipa hyvä ja mielenkiintoinen kirjoitus, kiitos tästä! Konkreettisia keinoja ajatussolmujen avaamiseen selkeiden ja yksinkertaisten kysymysten muodossa.

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)