HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI JA KUVA ERJA JÄRVELÄ | 5.4.2023 | KOLLEGA.FI
Kun pakka hajoaa

Meillä ihmisillä on taipumus luoda tapoja ja asioita, joiden avulla pidämme arkemme ja elämämme hallinnassa. Tämä voi olla tiedostettua tai tiedostamatonta. Monelle meistä hallinnan tunne on ensiarvoisen tärkeää. Koemme miellyttävänä sen, että pystymme itse vaikuttamaan asioihin ja omaan elämäämme.

Erja Järvelä on hyvinvointivalmentaja, joka rakastaa asioiden syvällistä pohtimista.

Joskus turvallisuuden tunteemme katoaa kuin taikaiskusta, kun totena pitämämme asiat eivät enää näyttäydykään kuten aiemmin. Turvallisuuden tunteeseemme vaikuttaa, jos jokin perustavaa laatua oleva tekijä, kuten työpaikka tai terveys, viedään meiltä pois. Myös läheisen vakava sairastuminen, oman vahvuuden illuusiosta herääminen tai että asioita on niin paljon, ettei mieli pysy perässä, vaikuttavat turvallisuuden tunteeseemme.

Tällöin päälle lyövät suojelumekanismit, joiden avulla olemme oppineet selviytymään hallinnan tunteen menettämisestä. Sellaisissa tilanteissa mekanismimme voivat toimia aivan hullusti: saatamme lyödä kaiken lekkeriksi, kuin millään ei olisi mitään väliä tai saatamme pitää kiinni entistä tiukemmin asioista, joita ei enää ole ja saamme itsemme ja ympäristömme hämmennyksiin. Yhteiskunta on kasvattanut meidät näennäiseen vahvuuteen ja myös vaatii sitä meiltä. Vahvuuden ylläpitäminen vie kuitenkin valtavasti energiaa, ja myös sairastuttaa liiallisuuteen vietynä.

Lupa elää päivä kerrallaan

Itse menetin viime syksynä jotain sellaista, mikä on aina ollut minulle itsestäänselvyys: korkean energiatasoni. En jaksanut enää yhtään mitään. En pystynyt suunnittelemaan asioita enkä tekemään mitään muuta, kuin pakolliset asiat. Ensin en osannut muuta kuin soimata itseäni saamattomuudestani. Pikkuhiljaa aloin ymmärtää, että tässä oli jotakin, jota en osannut ottaa huomioon. Ymmärsin hiljentää suosiolla, ja olenkin käyttäytynyt itselleni epätyypillisellä tavalla monissa asioissa. Annoin itselleni luvan vain olla ja elää päivä kerrallaan.

Se käynnisti myös monenlaisia ajatusprosesseja pärjäämisestä ja yrittämisestä ja elämän laadusta. Ymmärsin, että on aivan sallittua olla uupunut. Uupumus saattoi johtua liian monen asian tekemisestä yhtaikaa tai yhtä lailla todella pahasta koronasta, jonka sairastin kesällä. Tajusin, että silläkään ei ole väliä, mistä kaikki johtuu. Nyt kaikki vain on näin. Entinen suorittaja, joka kuvitteli päässeensä yli näistä kipuiluista jo kauan sitten, tunnisti itsessään taas ne itseä soimaavat palaset, jotka eivät millään meinanneet antaa minun rauhoittua ”laiskottelemaan”.  Kuinka syvällä meissä ovatkaan uskomukset, joihin meidät on kasvatettu!

On rohkeaa olla rikki

Ajattelen nyt, että on rohkeaa uskaltaa olla rikki ja ymmällään. On rohkeaa olla heikko, antaa itselle aika palasten keräämiselle ja tilanteen hahmottamiselle, omien reaktioiden ymmärtämiselle sekä omien tunteiden tuntemiselle. Sellaiset tunteet, joita emme ole aiemmin kohdanneet, voivat pelottaa meitä ja aiheuttaa meille kummallisia sijaistoimintoja tai saavat meidät hakkaamaan päätä seinään. Mutta mikään ei muutu, jos emme muuta mitään. Meillä on aina valta tarkastella sitä, mikä elämässämme juuri nyt toimii ja mikä ei, ja tehdä muutoksia toimivaan suuntaan. Usein tähän liittyy se, että uskallamme tuottaa mahdollisen pettymyksen muille muuttumalla tai käyttäytymällä eri tavalla kuin ennen.

Kuka sinun elämääsi ohjaa? Tunnistatko sinä tarpeen toimia muiden odotusten mukaisesti? Vai uskallatko kuunnella omia tarpeitasi sekä asettaa selkeät rajat asioille ja ihmisille silloin, kun se on tarpeen?

On terveellistä tarkastella oman elämän parametrejä silloin tällöin. Mikä on itselle välttämätöntä? Voinko luopua asioista, joiden kuvittelen olevan tärkeitä tänään, ja olla silti onnellinen? Onko minulla asioita, joihin olen tarpeettomasti kiinnittynyt? Olenko luomani kuplan orja, vai olenko vapaa?

Erja Järvelä on hyvinvointivalmentaja, ekoterapeuttiopiskelija, luonto- ja ympäristöneuvoja sekä metsämieliohjaaja ja -kouluttaja, joka rakastaa luontoa. Lisätietoja Järvelästä löydät hänen uudisteluilta nettisivuiltaan osoitteesta https://mixingnuts.fi/.

Lue myös Järvelän aikaisemmat kolumnit Valitse tarkkaan mitä haluat tavoitella, Uskallatko katsoa rohkeasti peiliin?, Tässä ja nyt, Iloa elämään, Mikä avuksi ahdistukseen? ja Valinnat onnellisen elämän peruspilarina.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)