HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI JA KUVAT ERJA JÄRVELÄ | 2.3.2022 | KOLLEGA.FI
Mikä avuksi ahdistukseen?

Elämme aikoja, joissa itsensä johtamisen taidot ovat yhä suuremmalla koetuksella ja entistäkin tarpeellisempia. Moni meistä on kärvistellyt läpi pandemia-ajan ja varmasti toivonut, että tämä kevät toisi tullessaan helpotuksen – niin fyysisesti kuin henkisestikin – ja että jonkinlainen vapaus olisi koittamassa. Nyt maailmanpolitiikka on kuitenkin heittänyt meidät täydellisen epätietoisuuden tilaan, jonka kestosta tai seurauksista kukaan ei tiedä.

Erja Järvelä on hyvinvointivalmentaja, joka rakastaa asioiden syvällistä pohtimista.

Kukaan meistä ei varmaankaan voi välttyä erilaisilta ajatusskenaarioilta ja meitä voi aivan aidosti pelottaa. Itse en niinkään pelännyt koronan aikaan vaan pystyin suhtautumaan asioihin melko fatalistisesti, mutta nyt tuntuu, että fatalismi ei toimi. Olen joutunut muistuttelemaan itseäni erilaisista tavoista rauhoittaa mieltäni tässä maailmanpoliittisessa kaaoksessa, joka koskettaa geopoliittisesti erityisesti meitä suomalaisia.

Huomasin meneväni mukaan median kokoaikaiseen tapahtumien seurantaan ja se ahdisti minua suunnattomasti. Viimeaikainen uutisointi nostaa helposti pintaan pelon, uhan ja vaaran tunteet, ja saattaa aktivoida niitä traumoja, joita meillä näihin tunteisiin voi liittyä. Tajusin, että vaikka sympatiani on toisten hädässä, en saavuta mitään sillä, että itse ahdistun syvästi.

Kertasin mielessäni keinot, joita kehon stressitilassa kannattaa käyttää. Nämä vinkit ovat jo monelle ennestään tuttuja, mutta niihin kannattaa palata, jos tuntuu, että negatiiviset uutiset ja tunteet saavat yliotteen.

  • Keskity arkeen
    Keskity omien asioiden tekemiseen ja mieti, mikä kaikki on hyvin juuri tässä hetkessä. Tee asioita, jotka saavat sinut unohtamaan median rummutuksen. Päätä, että oma hyvinvointisi tässä tilanteessa on ensiarvoisen tärkeää. Oman ahdistuksen vähentäminen ei ole pois keneltäkään eikä sureminen auta ketään.
  • Tukeudu muihin ihmisiin
    Se, että jakaa tuntemuksia ja pelkoja, helpottaa. Asioiden ääneen sanominen auttaa ja tuo perspektiiviä, ja kenties tunteen, ettei kuitenkaan ole asioiden kanssa yksin. Uskalla puhua tuntemuksistasi.
  • Pidä järki kädessä ja pää kylmänä
    Mieti, mihin asioihin voit itse vaikuttaa tällä hetkellä. Mieti, miten paljon tietoa tarvitset vallitsevasta tilanteesta ja onko tarpeen seurata sitä joka hetki. Mieti mikä palvelee omaa hyvinvointiasi.
  • Suo itsellesi aktiivinen huolihetki tarvittaessa
    Rajaa huolihetki ajallisesti ja laita vaikka kello soimaan huolihetken päättymisen merkiksi sillä erää.

Luonto on suunnattoman armelias hyvän olon tuoja. Luonnossa oleskelu rauhoittaa ja antaa perspektiiviä. Kuuntele aktiivisesti ensimmäisiä kevään lintukonsertteja aamulla ja tee joka päivä mahdollisuuksien mukaan lyhyt tai pitkä kävelylenkki ulkona.

Myös virtuaalinen luonto tuo elimistölle helpotusta. Lataa koneellesi jokin sinua miellyttävä kuva ja katsele sitä työpäivän aikana useasti. Kuvittele siihen äänet ja uppoudu kuvan tunnelmaan.

Metsämieliharjoite: Vaikuttamisen kehät

Jos negatiivinen mieliala meinaa viedä mennessään tai päässäsi pyörii paljon asioita, joihin et saa otetta, pidä tauko ja lähde luontoon tekemään tämä metsämieliharjoite.

  1. Pysähdy sopivaan paikkaan metsässä ja valitse pohdinnan kohteeksi sinua murehdituttava asia, haaste tai sinulle tärkeän suunnitelman täsmentäminen.
  2. Piirrä hiekkaan tai lumihankeen kolme kehää. Kerää kiviä, käpyjä tai tee lumipalloja pohtimiesi asioiden merkeiksi.
  3. Pane sisimmälle kehälle aiheeseesi liittyvät seikat, joista voit päättää itse ko. aiheeseesi liittyen.
  4. Aseta keskimmäinen kehälle asiat, joihin voit vaikuttaa, mutta joista et voi päättää. Pohdi, miten vaikutat ja mistä tiedät, että olet tehnyt parhaasi vaikuttamisessa. Milloin et voi enää vaikuttaa asioihin ja ne siirtyvät seuraavalle kehälle eli ulkokehälle?
  5. Sijoita uloimmalle kehälle asiat, joihin et voi vaikuttaa ja joista et voi päättää.
  6. Mieti, miten muut asiat elämässäsi sijoittuvat vaikuttamisen eri kehille.
  7. Ota valokuva kehistä ja muistele kuvaa silloin, kun sinulla on paljon ajateltavaa, murehtimista tai vaikeutta tehdä valintoja. Mieti, missä erilaisissa tilanteissa voisit käyttää tätä harjoitusta.

Lähde: Sirpa Arvonen, Metsämielikirja, Mielen ja kehon viikkopolut

Jos haluat tietää lisää luonnon hyvinvointivaikutuksista, tutustu Erja Järvelän maksulliseen verkossa toteutettuun Metsämieli-peruskurssiin. Metsämieli-menetelmällä voidaan vahvistaa omien voimavarojen tunnistamista ja vaalimista sekä itseen kohdistuvaa arvostusta ja hyväksyntää.

Lisätietoja löydät täältä: Peruskurssi-info

Erja Järvelä on hyvinvointivalmentaja, luonto- ja ympäristöneuvoja sekä metsämieliohjaaja ja -kouluttaja, joka rakastaa luontoa. Lisätietoja Järvelästä löydät osoitteesta https://mixingnuts.fi/.

Lue myös Järvelän aikaisemmat kolumnit Valinnat onnellisen elämän peruspilarina, Miten selättää vuoden pimein aika, Suorituskyvystä ja vireystilasta sekä Työura katkolla.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)