HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI JA KUVA ERJA JÄRVELÄ | 5.1.2022 | KOLLEGA.FI
Valinnat onnellisen elämän peruspilarina

Olen pohtinut paljon omien valintojemme vaikutusta hyvinvointiimme. Saatamme valita asioita, jotka eivät meitä kannattele, ellemme ole tietoisia siitä, mitä ja miten valitsemme asioita, ihmisiä ja tapahtumia elämäämme. Tietoiset valinnat ovat mielestäni yksi elämän merkittävimmistä hyvinvointitekijöistä.

Erja Järvelä on hyvinvointivalmentaja, joka rakastaa asioiden syvällistä pohtimista.

”Mitä sellaista voin valita tänään, joka tukee hyvinvointiani? Onko tämä asia, jota olen juuri tekemässä, sellainen, joka vie minua haluamaani suuntaan?” Tällaisten kysymysten äärelle on hyvä pysähtyä välillä.

Olen itse tullut koko ajan tietoisemmaksi siitä, miten suhtaudun ehdotuksiin ja asioihin, joita mahdollisesti on tyrkyllä elämääni, ja alkanut tyynesti valita vain ne asiat, jotka tiedän vievän omaa hyvinvointiani kohti. Tähän on tullut jopa pienoinen pakko, koska olen huomannut, miten helposti kaikesta innostuvana olen aiemmin lähtenyt mukaan melkein mihin tahansa. On alkanut tuntua tärkeältä säästää voimavaroja ja lisätä elämään sellaisia asioita ja ihmisiä, jotka osaltaan lisäävät hyvää mieltä ja omaa potentiaalista hyvinvointia.

Aseta rajasi

Omien rajojen pitämiseen liittyvät valinnat ovat erittäin tärkeitä oman hyvinvointimme kannalta. Mitä enemmän annamme periksi omien mieltymystemme tai toiveidemme osalta, sitä varmemmin alamme voida jossain kohtaa huonosti. Monesti haluamme miellyttää tai olla mukavia toisille, jolloin annamme periksi asioissa, jotka ehkä pohjimmiltaan ovat meille tärkeitä ja joista kannattaisi pitää kiinni.

Saatamme jopa vaikeuttaa asioita kaikkien kannalta, kun emme osaa selkeästi asettaa rajoja. Jos itsellä on tämä tapa, kannattaa katsoa peiliin ja miettiä miksi niin tekee. Kiltin tytön syndrooma on monelle tuttu ja omasta tahtotilasta kiinni pitäminen tai edes sen tunnistaminen voi olla hankalaa. Uhrautuminen voi olla pientä, mutta toistuvasti tehtynä siitä on vain haittaa itselle.

Toisten liiallinen auttaminen saattaa olla tapa, jota ei edes itse huomaa, ja siitä voi saada tyydytystäkin, kun saa kokea olevansa tärkeä. Pitkän päälle se ei kuitenkaan toimi, jos ei muista arvottaa omaa hyvinvointiaan eikä osaa sanoa tarvittaessa selkeästi ei. Työelämässäkin tämä on todella tärkeää, koska kukaan ei ole korvaamaton ja sairaslomalainen joudutaan korvaamaan joka tapauksessa.

Selkeytä arvosi

Omien arvojen selkeyttäminen on onnellisuuden kokemisen kannalta oleellista. Kun itselle on selvää, mitkä arvot ohjaavat omaa elämää ja elämäntapaa, on helpompaa tehdä päätöksiä ja valintoja.

Itse pohdin nykyään aktiivisesti, viekö jokin päätös minua kohti omaa tavoitemaailmaani vai poispäin siitä. Ihan koko aikaa en tietenkään pysty vetämään näin selkeää linjaa, vaan joskus riittävät pienet askeleet ja saatan tehdä päätöksiä toiseenkin suuntaan, jopa ihan tietoisesti, mutta suuret linjat ja suurin osa päätöksistäni vie kohti omaa tahto- ja arvomaailmaani.

Omia elämääni ohjaavia arvoja ovat muun muassa yhteenkuuluvuus, rauha, uteliaisuus uusia asioita kohtaan, rakkaus, luontoyhteys ja terveys. Yhä enemmän huomaan valitsevani asioita, jotka tukevat näiden toteutumista elämässäni.

Minkään asian suhteen ehdottomuus ei liene välttämätöntä, mutta asioiden tiedostaminen ja sitä kautta tietoisten valintojen tekeminen auttaa meitä kohti tasapainoista elämää.

Erja Järvelä on hyvinvointivalmentaja, luonto- ja ympäristöneuvoja sekä metsämieliohjaaja ja -kouluttaja, joka rakastaa luontoa. Lisätietoja Järvelästä löydät osoitteesta https://mixingnuts.fi/.

Lue myös Järvelän aikaisemmat kolumnit Miten selättää vuoden pimein aika, Suorituskyvystä ja vireystilasta, Työura katkolla, Lomasuunnitelmista ja latautumisesta ja Sisäinen puhe voimavarojen lähteenä.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)