HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI JA KUVA ERJA JÄRVELÄ | 2.11.2022 | KOLLEGA.FI
Uskallatko katsoa rohkeasti peiliin?

Elämässä saattaa tulla hetkiä, jolloin olemme ymmällä itsemme kanssa. Meillä voi olla paha olo tai saatamme olla todella turhautuneita, koska tunnemme olevamme jumissa. Toistamme samaa, vaikka tiedämme ettei se johda mihinkään tai tee meille hyvää, eikä mikään muutu, vaikka sitä kovasti haluaisimme.

Erja Järvelä on hyvinvointivalmentaja, joka rakastaa asioiden syvällistä pohtimista.

Tämä voi koskea mitä tahansa elämän aluetta, kuten työolosuhteita, ihmissuhteita, elämän laatua, vapaa-ajan viettotapoja, ylitöiden yltiömäistä tekemistä tai ostoskäyttäytymistämme. Kun toimimme pitkään omien arvojemme vastaisesti tai omia rajojamme rikkoen – vaikkakin tiedostamattomasti – väsymme, masennumme tai palamme loppuun. Viimeisen puolen vuoden aikana olen joutunut seuraamaan monen ystäväni loppuunpalamisen, ja ylipäätään olen havainnut, että pitkät sairauslomat ovat hyvin yleisiä. Olen miettinyt mistä johtuu, että väsymys ja loppuunpalaminen yhteiskunnassamme tuntuu vain lisääntyvän.

Ohjelmoidut käyttäytymismallit

Harva meistä tiedostaa omat uskomuksensa ja käyttäytymismallinsa, joihin meidät on lapsuudessa tai erilaisten elämäntilanteiden myötä ikäänkuin ohjelmoitu. Teemme paljon asioita automaattisesti, emmekä tule kyseenalaistaneeksi niiden toimivuutta tai sopivuutta omassa elämässämme. Asia ja tapa, joka joskus on toiminut, ei välttämättä enää toimi. Tai olosuhteet ovat muuttuneet niin että vanhat mallit eivät kertakaikkiaan toimi enää tässä ja nyt.

Saatamme elää siten, että sivuutamme todelliset tarpeemme tekemällä erilaisia sijaistoiminteita. Sellainen voi olla esimerkiksi makeisten syönti tai tavaroiden ostaminen huviksi eli hamstraaminen. Monelle saattaa olla tuttu tilanne lapsuudesta, kun pahaa oloa on lievitetty ostamalla jotain makeaa tai hankkimalla uusi lelu. Hyvin helposti jatkamme tätä toimintamallia itse sekä omassa perheessäkin. Itsekin huomaan syöväni tolkuttomasti makeaa, jos tunnen oloni yksinäiseksi.

Kuinka usein palkitsemmekaan itsemme jollakin, joka ei ole ollenkaan terveellistä. Tuollaiset palkitsemiset eivät sinänsä haittaa, jos ne ovat satunnaisia, mutta ne voivat helposti jäädä päälle automaattisina tekemisinä. Ymmärrän itsekin, että makean syönti on minulle sijaistoiminne, joka pyrkii korvaamaan jotakin, mitä oikeasti kaipaan.

Voi olla tuskallista tutkia sitä, mitä elämästä kenties puuttuu ja mitä aidosti kaipaa. Joku voi paiskia ylitöitä siksi, ettei halua mennä kotiin, koska siellä ei ole ketään odottamassa tai koska parisuhde on huono. Tai siksi että haluaa todistaa olevansa jonkin arvoinen. Joku toinen ostaa uusia tavaroita koko ajan täyttääkseen jotakin tyhjiötä tai näyttääkseen hyvältä toisten silmissä, kun ei ehkä itse arvosta itseään riittävästi. Esimerkkejä riittää lukemattomasti.

Muutos vaatii paljon energiaa

Asian tai asioiden tiedostaminen on ensimmäinen askel asioiden muuttamiseen. Asioiden muuttaminen onkin sitten seuraava askel, eikä se ole lainkaan helppoa. Aivot pyrkivät pitämään olemassaolevan käyttäytymismallimme voimassa, vaikka tietäisimme sen olevan meille haitallinen. Aivot ovat ohjelmoituneet minimoimaan energiankulutuksen ja muutos vaatii valtavan paljon energiaa. Tavan muuttaminen vaatii todella suuren määrän toistoja ennen kuin tilalle tulee uusi tapa. Muistan kuulleeni, että muutos vaatii vähintään 40 – 60 toistokertaa ennen kuin siitä tulee tapa.

Mitä rehellisempiä ja rohkeampia uskallamme olla itsellemme, sitä suurempia askelia voimme omassa elämässämme ottaa ja tehdä sellaisia muutoksia, jotka tukevat omia arvojamme ja tarpeitamme. Itsetuntemus on omasta mielestäni suurin avain hyvään oloon ja onnellisuuteen. Onni kun ei tule ulkopuolelta vaan sisäpuolelta. Juoksemalla karkuun ja tekemällä kaikenlaisia sijaistoiminteita emme pysty kohtaamaan omia tarpeitamme emmekä ratkaise elämämme haasteita. Eikä kukaan muu tee sitä puolestamme.

Miten sitten voi tiedostaa asioita? Ylläpitämällä kiirettä emme ole hetkeäkään paikoillamme. Pysähtymällä ja olemalla läsnä itsellemme pystymme luomaan elimistössä sellaisen tilan, että pystymme ja ehdimme ajattelemaan ja tutkiskelemaan tuntemuksiamme. Olet itsellesi velkaa sen, että annat itsellesi luovia taukoja arjessa ja elämässä.

Luonto on oiva paikka tuulettaa pinttyneitä ajatuksia ja antaa uusien oivallusten syntyä. Luonnossa oleilulla tieteellisesti todistettuja hyvinvointivaikutuksia. Jo pelkästään 10 minuutin oleilu luonnossa alentaa sykettä ja verenpainetta. 20 minuutin oleskelu lisää positiivisia tunteita. Hermostomme ja kehomme tarvitsee palautumista, ja luonto on siihen oiva paikka. Myös erilainen käsillä tekeminen aktivoi parasympaattista hermostoa. Leipominen, maalaaminen ja kutominen kuin myös laulaminen tekevät ihmeitä keholle ja palautumiselle sekä mahdollistavat uusien ajatusten synnyn.

Meillä jokaisella on niin paljon stressitekijöitä elämässämme, että suosittelen vahvasti pysähtymään oman itsen ääreen ja pitämään rohkeasti huolta itsestä kaikin mahdollisin tavoin. Siten voimme pitää huolta myös toisistamme ja tästä maailmasta.

Erja Järvelä on hyvinvointivalmentaja, ekoterapeuttiopiskelija, luonto- ja ympäristöneuvoja sekä metsämieliohjaaja ja -kouluttaja, joka rakastaa luontoa. Lisätietoja Järvelästä löydät osoitteesta https://mixingnuts.fi/.

Lue myös Järvelän aikaisemmat kolumnit Tässä ja nyt, Iloa elämään, Mikä avuksi ahdistukseen? ja Valinnat onnellisen elämän peruspilarina.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)