KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI TEILA TANNER-HEIKKILÄ KUVA KATI LÄNSIKYLÄ | 7.6.2023 | KOLLEGA.FI
Vahvista elämän­energiaasi ja sisäistä voimaasi

Elämä ei ole staattista ja mekaanista, vaan jatkuvasti virtaavaa ja luovaa. Tiedosta energiasi, oma sisäinen voimasi, sillä niin tehdessäsi ohjaat ajatteluasi ja tunteitasi. Tiedät varmasti, mikä on parasta sinulle. Usein kuitenkin arki ja kiire ottavat niskalenkin ajastasi ja unohdat tarpeesi. Elämä ei todellakaan ole selviämistaistelua! Muista, että sinä teet valintoja. Aikaa ei koskaan saa takaisin.

Teila Tanner-Heikkilä on työyhteisövalmentaja ja NLP-trainer, joka työskentelee yrityksessään Valmennus Vuosikellossa.

Elämänenergia ja sisäinen voima kulkevat käsi kädessä, kumpaakin kannattaa vahvistaa. Tule tietoiseksi valinnoistasi. Unelmasi ja haaveesi kertovat sinulle, kuka olet tulevaisuudessa. Luovuus, elämänilo ja rohkeus ovat sinussa. Anna unelmillesi tilaa, anna aikaa itsellesi ja kasvata elämänenergiaasi.

Tietoisuus ja kokemuksen voima

Ranskalainen filosofi Henri Bergson korosti elämänenergian ja elämänvoiman merkitystä. Hän yhdisti elämänenergian tiiviisti tietoisuuteen sanoen sen olevan ”intuitiivinen havainto kokemuksesta ja sisäisestä ajankulusta”.

Meillä kaikilla on kyky tarkkailla itseämme ja ajatuksiamme. Se, miten näet ja koet itsesi sekä ympäristösi, ovat sidoksissa havaintoosi ja tietoisuuteesi. Tietoisten muutosten voima on vahva, ne ovat pysyviä ja vaikuttavat koko elämääsi.

Ilman tietoisuutta ei ole kokemusta ja kokeminen tapahtuu läsnäolevassa, olemisen tilassa. Tietoisuus on todellisuuden tajua, et voi muuttaa mitään, ennen kuin tiedostat, mikä on vialla.

Vikoja on helppo löytää itsestä. Liikaa stressiä, kiirettä, tyytymättömyyttä, huolia, unenpuutetta, someähkyä – ne kaikki vievät elämänergiaasi, tietoisuuttasi nyt-hetkestä, kaistaa kokemiselta ja olemiselta. Silloin energiasi on jumissa.

Aistimme ja havainnoimme ympäristöämme sekä kehon että mielen kautta, kukin omalla tavallamme. Oleminen tapahtuu aina nykyhetkessä, ei mennessä eikä tulevassa. Nykyhetki, olemisen virtaava tila, on ankkuri ja valinnan hetki. Kun olemme tietoisia havainnoistamme, aistimisistamme ja tuntemuksistamme, voimme alkaa havaita ja tunnistaa elämänenergian virtaamisen kehossamme ja ympärillämme.

Tähän olemisen tilaan pääset helposti kiinnittämällä huomioita hengitykseesi. Tiedosta ensin hengityksesi rytmi ja syvennä sitä tietoisesti. Voit laskea mielessä neljään, kun hengität sisään ja neljään, kun hengität ulos. Huomaat kuinka keho-mieli-järjestelmäsi rauhoittuu ja olemisen tila ympärilläsi kasvaa.

Olemisen tilassa luot paremman yhteyden sekä itseesi että muihin. Olet läsnä, kuuntelet ja tarkkailet. Tiedostat asioita ja kasvatat elämänenergiaasi.

Aistit ovat ikkuna maailmaan

Aistit ovat ääretön ikkuna maailmaan. Aistiminen luonnon keskellä on kokemus, josta voi jäädä vahva muistijälki. Näin tapahtui minulle.

Olin kurssilla ja ohjaajamme pyysi jokaista hakemaan luonnon helmasta paikan, joka kutsui. Ei siis mikä tahansa paikan, vaan paikan joka veti puoleensa, ei järjellä, vaan intuitiolla valitun paikan. Löysin itselleni sopivan paikan, makasin peitolla kahden koivun välissä, myötärinteessä.

Tehtävänä oli aistia ympäristöä silmät kiinni. Ohje oli:

  • Havainnoi, älä yritä likaa, älä ajattele liikaa, koe ja tunne, kuinka aistit aukeavat, kun olet itse rennossa tilassa.
  • Havainnoi ääniä ja tiedosta mitä ympärillä tapahtuu. Tunne tuuli, kiinnitä huomiota hajuihin ja tuntemuksiin kehossa.
  • Tunne aurinko ihollasi, kuuntele suurilla korvilla, anna aistien ja kokemusten vahvistua.

Kun silmäni olivat kiinni, huomasin, kuinka tulin tietoisemmaksi muiden aistien vaikutuksesta. Aistihavainnot ikään kuin avasivat toinen toisiaan yhä vahvemmin ja täydentyivät yhdeksi.

Tunsin, kuinka muurahainen käveli kädelläni, aurinko lämmitti kasvojani, maan kosteus tuntui kehoni alla, mustarastas lauloi lähietäisyydellä. Rentouduin, keskityin kokemiseen ja löysin aivan uudenlaisen rauhan ja tasapainon tilan. Olin läsnä olemisen ja kokemisen tilassa, tilassa, jossa oli kaikki. Minä olin osa luontoa.

Tee oma harjoitus

Suosittelen että teet kesän aikana oman aistimisharjoituksen. Valitse sopiva paikka ja heittäydy pitkäksesi. Sulje silmäsi ja anna asioille huomio. Anna aikaa ja rauhaa itsellesi, päästä mieli vapaalle ja lähde kokemaan.

Kun olet aistinut luontoa ympärilläsi noin 15 minuutin ajan, kirjoita ylös kokemuksesi ja aistimasi asiat.

  • Mitä koit?
  • Mitä aisteja käytit? Huomaa, miten keskittyminen yhteen aistiin kerralla syventää läsnäoloa.
  • Mitä oivalsit?
  • Mikä aisti on sinulla ”päällimmäinen”, helpoin havaita?

Suosittelen, että kokeilet aistiharjoitusta useamman kerran. Pääset yhä nopeammin olemisen virtaavaan tilaan ja saat lisää toimintaenergiaa itsellesi. Havainnointi voi auttaa sinua syventämään ja ymmärtämään elämänenergiaa omalla ainutlaatuisella tavallasi. Muista, että jokainen kokee ympäristön eri tavoilla, eri aistien yhteisvaikutuksena. Omaa kokemusta ei kannata verrata muiden kokemuksiin.

Nikolai Teslaa lainaten: ”Jos haluaa löytää maailmankaikkeuden salaisuudet, kannattaa ajatella asioita suhteessa energiaan, taajuuteen ja värähtelyyn.”

Elämänenergian ymmärtäminen voi auttaa sinua löytämään syvemmän innostuksen ja motivaation arkeesi. Kun tulet tietoiseksi elämänvoimasta ja sen virtaavasta luonteesta, löydät helpommin intohimon ja energian pyrkiä tavoittelemaan asioita, joita oikeasti haluat ja jotka koet merkitykselliseksi sekä elämään elämää, jossa tiedostat myös olemisen lempeän ja ravitsevan tilan, joka tukee tasapainoasi tässä ja nyt.

Teila Tanner-Heikkilä on mentori, työyhteisövalmentaja, yhdessäluomisen mahdollistaja, Firstbeat Hyvinvointianalyysien asiantuntija ja NLP-trainer, joka työskentelee omassa yrityksessään Valmennus Vuosikellossa. Tanner-Heikkilä on ollut vuosina 2017-2018 yhteistyökumppanina tuotteistamassa Työsuojelurahaston rahoittamaa Tulevaisuuden taitoja yhdessäluomisen otteella -palveluprosessia, jossa mm. kehitettiin tietoisen toimijuuden viisi avainta.

Lisätietoja Tanner-Heikkilästä löydät osoitteesta https://valmennusvuosikello.fi/ ja Tietoinen Toimija sivustolta https://tietoinentoimija.fi/.

Lue myös Tanner-Heikkilän edelliset kolumnit Neljä keinoa itsensä kannustamiseen, Sitä samaa – vai jotain uutta?, Ilo ja nauru – voittamaton yhdistelmä, Valintoja onnellisuuteen, Miten kannustat itseäsi?, Kasvata sisäistä voimaasi ja Miten päästä irti negatiivisista tunteista?

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)