KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI TEILA TANNER-HEIKKILÄ KUVA KATI LÄNSIKYLÄ | 2.11.2022 | KOLLEGA.FI
Ilo ja nauru – voittamaton yhdistelmä

Muistatko, miten viimeksi nauroit niin, että kyyneleet valuivat silmistä? Nauru tuntui koko kehossasi, hytkyit naurun mukana ja nauru synnytti iloa. Nauru ja ilo ovat parasta vastalääkettä ahdistukselle ja pelolle. Yhdessä ja erikseen, ne antavat tarvittavaa perspektiiviä ikäviin asioihin.

Teila Tanner-Heikkilä on työyhteisön valmentaja ja NLP-trainer, joka työskentelee yrityksessään Valmennus Vuosikellossa.

Keho ja mieli ovat yhtä, synkronismissa toistensa kanssa. Älä annan mielen hallita ja toimia ilon ja huumorin portinvartijana. Nauru ja ilo ovat molemmat elämän eliksiiriä ja jokainen meistä tarvitsee yhä enemmän positiivisia energialatauksia.

Ilolla on ilmiselvästi positiivisia terveysvaikutuksia. Koko immuunijärjestelmämme vahvistuu, kun mielihyvähormonin, endorfiinin, tuotanto lisääntyy.

Lääkäri, ajattelija ja nobelisti Albert Schweizer sanoi aikoinaan, että: ”Nauru on sisäelinten jumppaa”. Nauraessa silmät tuikkivat ilosta. Ilo, sitä tarvitsemme lisää.

Ajattelumme ja tunteemme värähtelevät

Kvanttifysiikan mukaan maailmassa on näkymätöntä energiaa. Mielellä ja mielikuvituksella on suuri vaikutus kehoon.  Ajatukset värähtelevät, samoin tunteemme – molemmat muokkaavat kuvaamme todellisuudesta.

Ajatuksillamme, uskomuksillamme ja tunteillamme vaikutamme terveyteemme. Kantasolubiologi Bruce Lipton on todennut, että 70 prosenttia mielemme ohjelmista on kielteisiä, itsetuhoisia ja itseluottamusta heikentäviä. Hurja luku, johon voimme ajattelullamme vaikuttaa.

Mitä tietoisemmiksi tulet tästä reaktion ja valinnan pienestä hetkestä, jossa tunne aktivoituu, sitä paremmin pystyt vaikuttamaan mielialaasi. Kehität näin tunnetaitojasi. Kun tiedostat, että olet reagoimassa johonkin asiaan tai tilanteeseen negatiivisesti ja ärtymys tai suuttumus on nousemassa, vedä syvään henkeä ja pysäytä mieli. Valitse uudelleen! Jokainen ajatus on maailmankaikkeudelle tehty tilaus.

Toiveikkuus, uteliaisuus, optimismi, luottamus, innostus ja inspiraatio ovat kaikki tunteita, joilla kasvatat mielialaasi positiivisemmaksi.

Tee arjen kokeiluja

Kun jokin asia ärsyttää sinua, niin nosta suupielesi hymyyn, vaikka väkisin. Hymy vähentää stressiä ja mieliala kohenee. Aivomme eivät tunnista onko hymy aito tai feikattu. Kun hymyilet, hymylihakset aktivoituvat. Aivot olettavat, että nyt on hyvä olla ja mielihyvähormonituotanto käynnistyy.

Mieti, mikä voisi olla sinulle iloa, hyvää oloa ja onnellisuutta tuottava ajatus tai teko?

Usko iloon ja positiivisuuteen, laske leikkiä, kerro vitsejä, leiki lasten kanssa, kävele luonnossa, katso hyvän mielen videoita – luo energiaa ympärillesi. Ilo ei katoa, se tarttuu, samoin kuin nauru ja positiivisuus.

Voisitko iloita kärpäsen surinasta?

Minulla on ystävä, Anneli, jota voisin tituleerata ilon, myötätunnon ja positiivisuuden mestariksi. Hän sai aivovamman auto-onnettomuudessa 33 vuoden iässä. Hän kärsii jatkuvista migreenikohtauksista ja monenlaisista säryistä. Hänelle on kaksi kertaa sanottu, että hän ei kävele enää koskaan. Kolme kertaa elämässään hän on ollut kuoleman edessä. Hänen salaisuutensa on asenne sekä vahva halu elää, hän arvostaa elämäänsä ja osaa iloita elämästään.

Jos hän ei pääse sängystä ylös, niin hän osaa nauttia kaikista niistä pienistä asioista ja äänistä, jotka me ohitamme helposti. Kipua hän hallitsee mielenvoimallaan. Hän käskee mielessään kivun pois eikä hyväksy sitä. Hän osaa siirtyä mielikuvissaan elämän hyviin hetkiin ja tuntemuksiin. Näitä asioita hän myös edistää elämässään.

Kysyessäni häneltä, miten hän osaa olla näin positiivinen, iloinen ja myötätuntoinen, hän vastasi minulle seuraavasti: ”Valitsen aina positiivinen asenteen! Iloitsen kaikista pienistä asioista ympärilläni. Iloitsen, kun näen kärpäsen lentävän katossa. Voin kuunnella sen surinaa, eikä se häiritse, sillä se siirtää huomioni kehon kivusta ulkopuolelleni. Rakastan luonnon ääniä, lintujen laulua ja kauneutta. Rakennan ympärilleni hyvän olon kuplaa, johon osaan siirtyä tahdollani. Osaan sen taidon hyvin. Kun mieli siirtyy kehosta muualle, tiedän, että kuvittelemalla asiat paremmaksi, jaksan seuraavaan parempaan ja kivuttomaan päivään.”

Koen, että ystävälleni on kehittynyt uusi hyvinvointia tukeva taito – taidon taito – elää ja olla kivun yläpuolella, uudessa tilassa. Hän osaa olla läsnä ja kohdentaa mielensä haluamaansa suuntaan. Hän on myös hyvin tietoinen tahtonsa voimasta.

Hän on elämän taistelija, sillä hän sanoo: ”Minulla on paljon menetettävää, en pelkää kuolemaa, mutta haluan elää.” Jatkuvasta kivusta huolimatta, hän valitsee asenteeksi elämän, jossa on iloa, myötätuntoa, kauneutta ja huumoria. Ilo ja toivo värähtelevät hänessä vahvasti.

Hyvän olon kupla

Maailmasi on pitkälle ajatustesi näköinen. Viljele ilontäytteisiä ajatuksia aamulla, kun heräät ja illalla, kun menet nukkumaan. Rakenna ympärillesi hyvän olon kupla. Ilolla on ilmiselviä terveysvaikutuksia

Mitä positiivisempia ja selkeämpiä ajatuksia luot mielessäsi, sitä puhtaampia ja terveempiä ovat tunteesi. Tämä vaikuttaa keho-mieli-tasapainoosi. Toistettuina ajatukset muodostavat eräänlaisia mantroja, jotka rakentavat sinua sisältönsä mukaan.

Tule tietoiseksi valinnan hetkistä. Muista hyvä asenne! Asenteet, ajatukset, uskomukset ja tunteet ovat kaikki valintoja. Valitse viisasti, sillä jokainen hetki on uusi valinnan hetki.

Tietoinen toimija – viisas itsensä johtaja -verkkovalmennus on avautunut! Kurssi muodostuu neljästä jaksosta, jotka voit opiskella omassa tahdissa. Lisätietoja löydät täältä.

Tilaa itsellesi 4 tarkistuskysymystä tietoiseen onnistumisen johtamiseen. Linkki löytyy Tietoinen toimija -sivuston etusivulta.

Teila Tanner-Heikkilä on mentori, työyhteisövalmentaja, yhdessäluomisen mahdollistaja, Firstbeat Hyvinvointianalyysien asiantuntija ja NLP-trainer, joka työskentelee omassa yrityksessään Valmennus Vuosikellossa. Tanner-Heikkilä on ollut vuosina 2017-2018 yhteistyökumppanina tuotteistamassa Työsuojelurahaston rahoittamaa Tulevaisuuden taitoja yhdessäluomisen otteella -palveluprosessia, jossa mm. kehitettiin tietoisen toimijuuden viisi avainta.

Lisätietoja Tanner-Heikkilästä löydät osoittesta https://valmennusvuosikello.fi/ ja Tietoinen Toimija sivustolta https://tietoinentoimija.fi/.

Lue myös Tanner-Heikkilän edelliset kolumnit Valintoja onnellisuuteen, Miten kannustat itseäsi?, Kasvata sisäistä voimaasi, Miten päästä irti negatiivisista tunteista?, Ovatko vireystilasi säädöt kohdallaan? ja Suunnannäyttäjäksi innostus.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)