KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI TEILA TANNER-HEIKKILÄ KUVA KATI LÄNSIKYLÄ | 30.3.2022 | KOLLEGA.FI
Kasvata sisäistä voimaasi

Tuntuuko sinusta, että elämme tällä hetkellä kuin painekattilassa, kovan paineen alla ja yritämme selviytyä arjesta ehjinä ja särkymättä?

Itse olen viime aikoina kokenut painetta, turhautumista ja pelkoa. Olen myös oivaltanut, että nyt on hyvä aika tarkistaa ja punnita oman elämän suuntaa ja merkitystä. Mitä enemmän opin suuntaamaan huomiota asioihin, joihin voin itse vaikuttaa, jotka ovat minulle merkityksellisiä sekä tuottavat iloa ja motivoivat minua toimimaan, sitä enemmän olen omassa voimassani.

Teila Tanner-Heikkilä on työyhteisön valmentaja ja NLP-trainer, joka työskentelee yrityksessään Valmennus Vuosikellossa.

Tämä sisäinen voima on kuin valo, joka auttaa ylläpitämään toimintakykyäni sekä saavuttamaan myös rauhan ja tasapainon tilan. En kutista itseäni paineen alla, vaan voin myös kasvaa, tehdä uusia valintoja ja lisätä itsetuntemustani. En anna pelon varjon viedä toimintakykyäni, hämärtää selkeyttäni tai etenemistäni. Kun keskityn tällä tavoin positiivisuuteen, luon itselleni uskoa tulevaisuuteen. Luon myös uskoa itseeni ja mahdollisuuksiini.

Uusi ajatus mahdollistaa muutoksen

Keskitä huomiosi niihin asioihin, joihin voit vaikuttaa. Jo uskomalla parempaan tulevaisuuteen mahdollistat muutoksen. On asioita, joita voimme muuttaa. Kun muutat esimerkiksi ajatusta asiasta, suhde asiaan muuttuu automaattisesti ja muutos mahdollistuu.

Olen harjoitellut, kuinka voin katsoa ja havainnoida asioita sisäisestä rauhan tilasta, näkökulmasta, jossa en ota kantaa, enkä mene asioihin tunteella mukaan. Ympäristön voi nähdä kaikissa tilanteissa peilinä, joka heijastaa takaisin juuri niitä asioita, joita sinne syöttää tai joita havainnoi ja näkee.

Havaitsemme noin neljä kertaa enemmän uhkia kuin hyviä asioita ja onnistumisia. William Shakespeare on sanonut: ”Kohtalomme ei ole kirjoitettu tähtiin, vaan itseemme”.

Älä arvostele tai vertaa itseäsi muihin. Opi tekemään omaa hyvinvointiasi ja olemistasi tukevia ratkaisuja.

Tahdonvoima antaa uskoa

Muutoskyvykkyyden näkökulmasta ihminen uskoo voivansa vaikuttaa aktiivisesti omaan elämäänsä ja omien tavoitteidensa saavuttamiseen. Onnistumisiin tarvitaan 15 prosenttia tietoa, taitoa ja osaamista, 35 prosenttia motivaatiota ja 50 prosenttia aktiivista toimintaa ja tekemistä.

Onnistumisista ja epäonnistumisista saa tahdonvoimaa ja sitkeyttä yrittää uudelleen. Tahdonvoima antaa uskoa ja motivaatiota tekemiseen.

Tahdonvoiman voi ajatella lihakseksi, jota voi ja kannattaa treenata ja vahvistaa. Se ei väsy siitä, että sitä käyttää, päinvastoin. Se auttaa sinua pääsemään kohti tavoitteitasi ja yrittämään parhaasi.

Uskalla rikkoa rajojasi. Joku viisas on joskus sanonut, että vaatii aivan yhtä paljon rohkeutta yrittää ja epäonnistua, kuin yrittää ja onnistua.

Itsetuntemus laajentaa tietoisuuttasi

Kasvattamalla itsetuntemustasi siitä, kuka olet – miten näet, koet ja ajattelet – laajennat tietoisuuttasi. Tietoisuustaitojen harjoittaminen vähentää tutkimusten mukaan stressin, ahdistuksen ja masennuksen tuntemuksia, lisää positiivisia mielentiloja ja parantaa useilla eri tavoilla elämänlaatua.

Itsetuntemustasi lisäämällä opit muun muassa

 • tunnistamaan, mitkä asiat resonoivat sinulle ja mistä asioista saat voimaa ja energiaa, jota voit ammentaa itsellesi myös vaikeissa tai haastavissa tilanteissa.
 • punnitsemaan ja tarkastelemaan, miten ajattelet asioista, ovatko ne sinulle totta ja haluatko ajatella ja toimia niiden mukaan myös jatkossa.
 • tunnistamaan, mitkä ovat asioita, joihin haluat panostaa. Ne ovat usein niitä asioita, jotka tukevat sisäistä motivaatiotasi ja arvojasi, ja jotka pitävät sinut liikkeellä ja aktiivisena.

Kun opit tiedostamaan ja hyväksymään itsesi kaikissa olosuhteissa sekä kasvatat ymmärrystäsi ja sisäistä voimaasi, uskot omiin mahdollisuuksiisi.

Olen huomannut, että kun tekee niitä asioita, jotka ovat itselle merkityksellistä, niin innostus syntyy kuin itsestään. Kysyn usein aamulla itseltäni: Mitä tänään haluan saada aikaiseksi? Näin löydän parhaiten itselle energiaa tuovat, valoisat ja tärkeät päämäärät. Jaksan paremmin ja voin auttaa myös muita kasvamaan kanssasi.

Positiiviseen muutokseen tarvitsemme aina aikaa. Ilo ja rauha ovat yhden ajatuksen päässä, samoin kuin pelko ja pimeys. Valinta on suuri avain. Mihin suuntaat huomiosi tänään, huomenna tai nyt-hetkessä?

Harjoitus, jolla voit lisätä voimavarojasi

 1. Sulje silmäsi. Hengitä sisään rakkautta ja iloa. Anna rakkauden ja ilon energian ympäröidä itsesi.
 2. Hengitä vielä syvemmin sisään lisää valoa, rakkautta ja uskoa itseesi.
 3. Keskity nyt valoon ja anna sen loistaa ympärilläsi.
 4. Tunne rakkaus sydämessäsi.
 5. Laita kätesi rinnan päälle, tunne kuinka sisään hengittäessä rintakehä laajenee.
 6. Keskity hengitykseesi ja anna hengityksen rytmin rauhoittaa sinut tähän hetkeen.
 7. Koe, kuinka levollisuus ympäröi sinut. Olet täynnä valoa ja rakkautta ja uskot omaan voimaasi.
 8. Kaikki on hyvin, nyt ja tässä hetkessä. Olet sisäisessä tyyneyden tilassa.
 9. Avaa silmäsi. Tästä rauhan tilasta käsin tiedät, mihin keskityt seuraavaksi.

Nobel palkinnon saanut taloustieteilijä Daniel Kahleman on sanonut, että ”se, miten käytät aikaasi, on todennäköisesti se onnellisuustekijä, johon pystyt kaikkein eniten vaikuttamaan”.

Omassa elämässämme vaikutamme valinnoillamme niin itseemme, perheeseemme, työyhteisöömme ja ympäristöömme kuin maailmaamme. Usko itseesi ja siihen, mitä voit saada aikaan elämässäsi.

Teila Tanner-Heikkilä on mentori, työyhteisövalmentaja, yhdessäluomisen mahdollistaja, Firstbeat Hyvinvointianalyysien asiantuntija ja NLP-trainer, joka työskentelee omassa yrityksessään Valmennus Vuosikellossa. Tanner-Heikkilä on ollut vuosina 2017-2018 yhteistyökumppanina tuotteistamassa Työsuojelurahaston rahoittamaa Tulevaisuuden taitoja yhdessäluomisen otteella -palveluprosessia, jossa mm. kehitettiin tietoisen toimijuuden viisi avainta.

Lisätietoja Tanner-Heikkilästä löydät osoittesta https://valmennusvuosikello.fi/ ja Tietoinen Toimija sivustolta https://tietoinentoimija.fi/.

Lue myös Tanner-Heikkilän edelliset kolumnit Miten päästä irti negatiivisista tunteista?, Ovatko vireystilasi säädöt kohdallaan?, Suunnannäyttäjäksi innostus ja Ota oivallusvartti käyttöön.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)