KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI TEILA TANNER-HEIKKILÄ KUVA KATI LÄNSIKYLÄ | 5.4.2023 | KOLLEGA.FI
Neljä keinoa itsensä kannusta­miseen  

Muutostilanteissa, stressin ja paineen alla moni pienentää itseään tai osaamistaan. On helppo verrata itseä toisiin ja nähdä toiset parempana kuin itsensä. Se on egon ansa, josta on hyvä tulla tietoiseksi.

Teila Tanner-Heikkilä on työyhteisövalmentaja ja NLP-trainer, joka työskentelee yrityksessään Valmennus Vuosikellossa.

Itseluottamus laskee, kun ei onnistu itselle tärkeissä tilanteissa. Silloin jarrukaava käynnistyy: epävarmuus kasvaa, luottamus omaan tekemiseen laskee, olemisen tilaan tulee stressiä, hengitys kiihtyy, syke nousee, ajatus katkeaa ja lopuksi tilanne vie mennessään. Luottamus katoaa ja energia on hukassa.

Ajatuksillamme ja uskomuksillamme on yhteys, napanuora, joka on hyvä tunnistaa ja katkaista tarvittaessa. Uskomusten takana on suuri potentiaali ja voima. Koet todellisuuden juuri sellaisena, mihin päätät uskoa ja mitä pidät totena.

Miten voisit kannustaa itseäsi paremmin ja parantaa suoritus- ja toimintakykyäsi arjen eri tilanteissa?

Neuvo 1: Älä säti itseäsi

Mieti, miten puhut itsellesi, ja minkälainen on sisäisen puheesi sävy? Onko se kannustavaa: suoriuduin hienosti, tuntui hyvältä, minä onnistuin, tein sen, wau. Vai meneekö se toiseen ääripäähän: epäonnistuin taas, en opi koskaan, aina joku menee pieleen, en viitsi enkä uskalla enää yrittää.

On hyvä tulla tietoiseksi oman sisäisen puheen laadusta. Ei kannata piiskata tai mollata itseään turhan päiten, sillä se, mihin huomiosi kiinnittyy, myös lisääntyy. Jos elinen päivä oli rankka ja kiireinen töissä, saatat ajatella, että myös tästä päivästä tulee rankka ja kiireinen. Voit pitää totena sitä, mihin päätät uskoa ja sellaisena myös koet elämäsi.

Negatiivisuutta on ympärillämme jo aivan liian paljon. Itsensä arvostaminen ja hyvä sekä kaunis puhe itselle ja toisille lisää toimintakykyä, intoa, energiaa ja positiivisuutta. Merkitystä ei ole sillä mitä tekee, vaan sillä mitä ajattelee. Teot ovat seurausta ajattelusta, joissa tunteet ovat merkityksellisiä.

Neuvo 2: Pois pienuudesta

Läsnäolo syntyy fyysisen ja mielikuvan välisestä suhteesta. Mielikuvakehon koolla on merkitystä esimerkiksi siihen, millaisia suhteista toisiin ihmisiin tulee, millaisia rooleja ylläpidämme ja miten meitä kuullaan. Ihmisen fyysinen koko ja hänen kokonsa omassa mielikuvassaan ovat tuskin koskaan saman suuruisia. Tämä johtuu siitä, että olemme niin harvoin kokonaan läsnä.

Hyvä, tasavertainen ja vastavuoroinen vuorovaikutus syntyy usein siitä, että kehomielikuva on itsen kokoinen. Eri tilanteissa tarvitaan eri kokoista mielikuvakehoa.

Itse esimerkiksi tsemppaan itseäni suurentamalla mielikuvakehoni tilanteissa, joita en tunne oikein hallitsevani tai koen ne epämiellyttävänä. Esimerkiksi, kun menen asiantuntijana puhumaan paneeliin, jossa olen mielikuvissa arvottanut toiset kokenemmiksi tai arvokkaammiksi. Olen näin jo etukäteen pienentänyt itseni ja osaamiseni. Tilanne aiheuttaa stressiä. Epävarmuuden ja riittämättömyyden tunteet nousevat pintaan, ja jännitän etukäteen.

Tällaisessa tilanteessa kasvatan mielikuvissa kehoni kokoa. Lasken mielessäni hitaasti 5, 4, 3, 2 ja 1 nyt, suoristan ryhtiäni ja hengitän itseni läsnäolevaksi. Keskittymiseni lisääntyy, tunnen oloni tasapainosemmaksi ja energiani lähtee liikkeelle.

Olen huomannut, että tämä mielikuvissa kasvatettu suurempi keho aloitustilanteissa lisää itseluottamustani ja itsevarmuuttani. Kehonkieleni muuttuu. Olen läsnä, havainnoin ja näen enemmän, ikään kuin minulla olisi suuremmat korvat ja tarkemmat silmät. Teen itseni sosiaalisesti näkyvämmäksi ja osaan kertoa mielipiteeni elävästi.

Mieti, millaisissa tilanteissa sinä voisit hyödyntää mielikuvakehon suurentamista.

Neuvo 3: Aikomuksesta aikaansaamiseen

Ihmisenä kasvu, henkinen kasvu, sisäinen voiman tunne, omat voimavarat ja itseluottamus kannattaa valjastaa käyttöön. Katkaise ajatus siitä, että et osaa tai et onnistu. Moni jää kiinni vanhoihin uskomuksiin ja pitää niistä tiukasti kiinni. Tämä on itsensä ja omien mahdollisuuksiensa pienentämistä, jolloin meillä on uhrin viitta harteillamme.

Mieti pienen lapsen itseluottamusta. Ei lapsi mieti epäonnistumista, vaan menee, tekee, kokeilee ja oppii jatkuvasti uutta, myös niistä epäonnistumisista. Ei lapsi mieti, ettei hän osaa tai mitä toiset ajattelevat hänestä. Hän loistaa ja on oma valloittava itsensä.

Miten sinä saat sisäisen voimasi käyttöön? Mistä syntyy paine ja halu lähteä liikkeelle? Usein taustalla on kiinnostus tai innostus jotain asiaa kohtaan. Kannattaa rikkoa oma kuorensa, jolloin kasvu ja kokeminen käynnistyvät.

Neuvo 4:  Lähde liikkeelle

Jokainen meistä johtaa ja kannustaa itseään. Mikä saa sinut tikittämään? Mistä saat tarttumavoimaa ja toimintaenergiaa?

Löydä itsellesi eri tilanteisiin kannustavaa puhetta ja hyväksy tunteesi! Älä jää niihin vellomaan tai märehtimään. Tiedät, että tunteita tulee ja menee. Suuri osa tunteista on tiedostamattomia, keho-mielemme vain reagoi niihin.

Ajattelen tietyissä tilanteissa tunteet pilviksi. Näin tehdessäni, voin nähdä ja kuvitella pääni yläpuolelle erilaisia pilviä. On poutapilviä, sadepilviä ja myrskypilviä. Yhdistän tähän ajatuksen: tunteita tulee ja tunteita menee. Mikään ei ole pysyvää. Kun tuuli mielikuvissa puhaltaa, niin myrsky taittuu, pilvet kaikkoavat ja tilalle tulee auringonpaiste.

Aivotutkija Jill Bolte-Taylorin mukaan tunteen synnyttävä fysiolgoinen reaktio nousee ja laskee noin 90 sekunnissa. Kokeile tätä pilvimetaforaa, tunteita kannattaa säädellä ja niiden kokoa voi pilvimetaforassa muuttaa.

Harjoitus: Muuta mielikuvakehon kokoa

1. Tutki muutamia tilanteita.
Ensin tavallisia ja sujuvia ja sitten vähemmän sujuvia: minkä kokoisin mielikuvakehoin olet niissä?

2. Kokeile pienin muutoksin mitä tapahtuu, kun mielikuvakehoa pienennetään tai suurennetaan.

Jutun lähteenä käytetty Veli-Matti Toivosen Hiljainen voima -kirjaa.

Teila Tanner-Heikkilä on mentori, työyhteisövalmentaja, yhdessäluomisen mahdollistaja, Firstbeat Hyvinvointianalyysien asiantuntija ja NLP-trainer, joka työskentelee omassa yrityksessään Valmennus Vuosikellossa. Tanner-Heikkilä on ollut vuosina 2017-2018 yhteistyökumppanina tuotteistamassa Työsuojelurahaston rahoittamaa Tulevaisuuden taitoja yhdessäluomisen otteella -palveluprosessia, jossa mm. kehitettiin tietoisen toimijuuden viisi avainta.

Lisätietoja Tanner-Heikkilästä löydät osoitteesta https://valmennusvuosikello.fi/ ja Tietoinen Toimija sivustolta https://tietoinentoimija.fi/.

Lue myös Tanner-Heikkilän edelliset kolumnit Sitä samaa – vai jotain uutta?, Ilo ja nauru – voittamaton yhdistelmä, Valintoja onnellisuuteen, Miten kannustat itseäsi?, Kasvata sisäistä voimaasi ja Miten päästä irti negatiivisista tunteista?

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)