KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI TEILA TANNER-HEIKKILÄ KUVA KATI LÄNSIKYLÄ | 25.5.2022 | KOLLEGA.FI
Miten kannustat itseäsi?

Benjamin Franklin aloitti jokaisen aamunsa kysymyksellä: Mitä hyvää teen tänään? Ja illalla hän teki päivästään yhteenvedon kysymyksellä: Mitä hyvää olen tehnyt tänään?

Teila Tanner-Heikkilä on työyhteisön valmentaja ja NLP-trainer, joka työskentelee yrityksessään Valmennus Vuosikellossa.

Innostuin näistä kahdesta kysymyksestä, joilla voi siivittää koko päivään positiivista toimintaenergiaa. Piirsin paperille kolme ajattelupilveä ja kirjoitin niiden sisään päivän kolme tärkeintä tehtävää, joita lähdin edistämään. Kun aloitin tehtävän tekemisen, valitsin juuri sitä tekemistä tukevan tunteen ja viritin itseni hengityksen avulla kyseiseen tunteeseen. Yllätyin, kuinka hyvin tämä tekniikka toimi. Valitsin itselleni kannustavan ja tekemistäni tukevan kasvun asenteen ja kylvin sinne myös ajatussiemenen, mitä hyvää siitä seuraa itselleni, asiakkailleni ja verkostolleni. Miten kyseinen asia ravitsee meitä ja tekemistämme?

Se miten ajattelet, vaikuttaa siihen mitä tunnet, ja tämä puolestaan vaikuttaa siihen, mitä teet. Luomme ajatuksillamme todellisuuttamme: jos haluat muuttaa sitä mitä teet, muuta ensin ajatteluasi ja viritä tunteesi tukemaan tekemistäsi. Toimii käytännössä. Kokeile!

Valintoja, vapautta ja viisautta

Kun olemme tietoisia omista ajatuksistamme ja tunteistamme, voimme tehdä parempia valintoja. Kasvun asenne on yhteydessä toivoon sekä optimismiin ja yhdessä ne muodostavat vahvan perustan hyvinvoinnin lisäämiseen. Voit ajatella parhaita ajatuksia, voit tuntea parhaita tunteita, voit tehdä parhaita valintoja ja annat itsellesi tilaa tehdä oikeita asioita, jotta tekeminen tukee sinulle tärkeitä tavoitteitasi.

Olen huomannut, kuinka joustava kasvun asenne vaikuttaa yllättävän moneen asiaan. Voit aina muuttaa suunnitelmiasi, mielipiteitäsi ja asenteitasi – se tuo vapautta ja viisautta. Näin kasvamme ihmisenä ja kehitämme taitoa elää hyvää ja arvokasta elämää.

Määritän kasvun asenteen kolmella v-kirjaimella: valintoja, vapautta ja viisautta. Meidän ei tarvitse niin paljon suorittaa ja kehittää asioita, vaan enemminkin päästä irti ja vapautua negatiivisista ajattelu- ja tunnetavoista ja tuoda hyvän tekeminen keskiöön.

Kasvun asenne syntyy sielussa ja sydämessä

Keväällä luonto puhkeaa kukkaan. Nyt on mahdollista uudistua, herätä ja herättää itsensä eloon, tulla näkyväksi talven jälkeen.

Olin äskettäin tanssikouluni kevätjuhlissa, jossa Sirpa Suutari-Jääskö avasi juhlan syvällistä viisautta piilevillä sanoilla: ”Kevät ja kevätaika ovat vuodenaika, jota kuvaavia sanoja ovat uudelleen syntyminen, nuorentuminen, uudistuminen, henkiin herääminen ja uudelleen kasvu.

Kevään alkua ei voi katsoa. Kevät syntyy auringon säteissä, veden kimalluksessa, lintujen laulussa, puhaltavan tuulen lämpimässä henkäisyssä. Kevät syntyy ihmisessä, sielussa ja sydämessä. Kevät syntyy myös tanssiaskelissa ja vartalon rytmeissä, iloisten kengänkantojen kopinassa, innokkaiden katseiden kohdatessa. Kun meillä on tanssi ja ihmiset ympärillämme, meillä on aina kevät.”

Unohdamme usein kokemisen riemun. Kokeminen ja kohtaamiset ovat niitä asioita, joissa huomaamattamme olemme paremmin läsnä itsellemme ja toisille. Läsnäolo on olemisen ykköstaito. Kuuntele kevättä, tunne auringon säteet kehollasi ja anna itsellesi lämmin halaus ja arvostusta.

Ajattelun voima on mittaamaton

Uutta ja parempaa todellisuutta voi rakentaa itselle muokkaamalla suhtautumistapaa asioihin. Voit kylvää mieleesi sinua motivoivia ja innostavia sanoja, tunteita ja voimalauseita. Ne toimivat, sillä niillä saat alitajunnan voiman paremmin mukaan tekemiseen ja tukemaan ajatteluasi.

Voimme muuttaa tunteita negatiivisesta positiiviseen ajattelullamme. Tunteet ovat motivaation, aloittamisen ja energian käyttövoimaa, joka saa meidät liikkeelle. Voit miettiä eri tilanteisiin jo etukäteen niitä tukevia ajattelu- ja tunnemalleja.

Olen huomannut, että tekemistä aloittaessani tunnesanat, kuten luottamus, selkeys, helppous ja innostus, toimivat hyvin. Olen yhdistänyt nämä tunteet hengittämiseen. Hengitän sisään luottamusta ja hengitän ulos selkeyttä. Mieli keskittyy näihin hokemiin nopeasti ja toimintaenergia kasvaa.

Voit miettiä itsellesi työhösi tai muihin tilanteisiin sopivia ajatusvahvistuksia voimalauseina. Rauhoita itsesi tietoisella hengityksellä ja sano mielessäsi tai ääneen voimalauseesi. Kun toistat lauseita riittävän usein, huomaat jatkossa, että hallitset tilanteita paremmin. Keho-mieli-järjestelmä lähtee kuin itsestään johtamaan tilannetta.

Esimerkkejä voimalauseista

  • Luotan elämään. Voin vapautua ja päästää irti pelosta (tai jostain muusta tunteesta, joka vie energiaasi)
  • Uskon, että osaan. Voin onnistua monessa asiassa.
  • Olen tänään erityisen tehokas.
  • Arvostan elämääni/tekemistäni ja kohtaan itseni lempeydellä ja myötätunnolla.
  • Suuntaan energiani ja tunteeni rakkauden, itseluottamuksen ja terveyden luomiseen.
  • Voin päivä päivältä paremmin ja paremmin.

Näillä mielen syötteillä opit pikkuhiljaa ohjaamaan alkavaa päivää. Ajatusvahvistuksia käyttämällä huomaat, kuinka mielesi, tunteesi, toimintasi ja suhtautumistapasi asioihin pikkuhiljaa muuttuu. Omaa ajattelua kannattaa ohjata positiivisiin asioihin. Uskalla unelmoida isosti!

Teila Tanner-Heikkilä on mentori, työyhteisövalmentaja, yhdessäluomisen mahdollistaja, Firstbeat Hyvinvointianalyysien asiantuntija ja NLP-trainer, joka työskentelee omassa yrityksessään Valmennus Vuosikellossa. Tanner-Heikkilä on ollut vuosina 2017-2018 yhteistyökumppanina tuotteistamassa Työsuojelurahaston rahoittamaa Tulevaisuuden taitoja yhdessäluomisen otteella -palveluprosessia, jossa mm. kehitettiin tietoisen toimijuuden viisi avainta.

Lisätietoja Tanner-Heikkilästä löydät osoittesta https://valmennusvuosikello.fi/ ja Tietoinen Toimija sivustolta https://tietoinentoimija.fi/.

Lue myös Tanner-Heikkilän edelliset kolumnit Kasvata sisäistä voimaasi, Miten päästä irti negatiivisista tunteista?, Ovatko vireystilasi säädöt kohdallaan?, Suunnannäyttäjäksi innostus ja Ota oivallusvartti käyttöön.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)