ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI MIKKO PAHKASALO KUVA SANNA NUUTINEN FOTO BAKERY | 5.4.2023 | KOLLEGA.FI
Kohtaa kuolevai­suutesi

Ajattelin, että minulla olisi enemmän aikaa, sanoo moni katkeroitunut henkilö, joka on elänyt elämänsä oravanpyörässä. Saatamme myös toistaa lausetta eri elämänvaiheissa: lasten lähtiessä kotoa, läheisen sairastuessa tai sairastuessamme itse vakavasti, parisuhteen päättyessä tai irtisanomisen vuoksi. Tiimalasin hiekka valuu väistämättä loppuun, joten on aika ottaa käytössä olevasta ajasta kaikki irti terveellä tavalla. Katkeruus ja sokea suorittaminen eivät palvele ketään.

Mikko Pahkasalo on valmentaja ja yrittäjä, jonka visiona on nostaa suomalaiset kohti omannäköistä kukoistustaan.

Rajattu aika

Viimeinen käyttöpäivä koittaa meille jokaiselle – ennemmin tai myöhemmin. Lähdön hetkellä on kuitenkin turha anella lisää aikaa. Miksi ihmeessä meidän pitäisi saada lisää aikaa, kun emme edes ole hyödyntäneet täysin sitä, mitä meillä oli. Terve kiireellisyys elämässä ja syvä tietoisuus ajan rajallisuudesta mahdollistaa merkityksellisen elämän päivittäin. Ensimmäisenä täytyy kokemuksellisesti tiedostaa oma kuolevaisuus, jolloin päivittäisestä elämästä syntyy tietoinen matka.

Ei ole parempaa hetkeä kuin nyt sanoa lapselle, miten upeaa on olla hänen vanhempansa ja saada katsoa hänen kasvuaan aikuiseksi. Ei ole parempaa hetkeä kuin nyt sanoa itselle, miten on aika oma ottaa terveys ja hyvinvointi sydämen asiaksi. Ei ole parempaa hetkeä kuin nyt sanoa kumppanille, miten kiitollinen on tästä parisuhteesta. Ei ole parempaa hetkeä kuin nyt sanoa työkavereille, miten on aika pistää itsensä täysillä likoon työssä.

Paras aika tehdä, sanoa ja kokea on juuri nyt.

Älä taistele

On aika lopettaa taisteleminen ja nöyrtyä – mutta ei luovuttaa. On aika ottaa opiksi ja nousta tämän hetken ongelmien ja vastoinkäymisten yläpuolelle. Liian moni tyytyy ajattelemaan, että elämä nyt vain on pelkkää taistelua ja kärsimystä. Tämän hetken haasteista ei pääse eroon ennen kuin löytää niiden sisältämät viisauden siemenet. Ne eivät löydy taistelemalla tai pakenemalla, vaan kohtaamalla sen, mikä on. Muutoin vain toistaa samoja ongelmia elämässään hieman eri muodossa.

Se, mitä tapahtui, tapahtui. Mennyttä et voi muuttaa. Pystyt ainoastaan muuttamaan asennoitumis- ja suhtautumistapasi menneitä tapahtumia ja ihmisiä kohtaan. Tee palvelus itsellesi ja anna anteeksi, vaikka et hyväksyisikään tapahtunutta tai henkilön tekoa. Sinun ei varsinaisesti tarvitse hyväksyä tapahtunutta, mutta sinun täytyy antaa anteeksi. Lopulta nimittäin annat anteeksi itsellesi, ja sen myötä voit päästää irti. Menneisyyden haamuja vastaan taisteleminen syövyttää vain sinua, elämääsi ja läheisiäsi.

Hengitä tietoisesti

Kuolevaisuuden kohtaamisen ytimessä on läsnäolon taidon harjoitteleminen. Sen yhtenä konkreettisena perustana on hengittäminen. Mitä syvemmin ja pidempään hengität sisään ja ulos, sitä enemmän huomiosi kiinnittyy tähän hetkeen ja pystyt aistimaan tuntemuksiasi terävämmin. Monet hengittävät pinnallisesti tai henkeään haukkoen, mikä vaikeuttaa tässä hetkessä olemista mielentasolla ja tunnetasolla. Vaikka moni on fyysisesti läsnä, henkinen läsnäolo puuttuu. Hengittäminen on avain tähän.

Kokeile hengittää syvään sisään ja ulos viisi kertaa niin paljon, että vatsa laskee ja nousee hengityksen tahtiin. Rauhallisesti sisään ja ulos. Laita myös silmät kiinni. Toista tätä päivittäin noin 50. minuutin välein. Huomaat pikkuhiljaa, miten merkittävä vaikutus tällä on tämän hetken kokemiseen ja läsnäoloon. Ota tietoinen hengittäminen käyttöön aina, kun esimerkiksi pidät puheen, käyt haastavan keskustelun, treenaat kuntosalilla tai leikit lapsesi kanssa. Hengitys maaduttaa sinut tähän hetkeen, joka on kaiken ytimessä.

Mikko Pahkasalo on valmentaja, kouluttaja ja yrittäjä. Hänen missionaan on auttaa yrittäjiä saamaan itsestään parhaan irti päivittäin terveellä tavalla, jotta he saavuttavat pysyvästi ison ammatillisen menestyksen ja korkean työn jäljen ilman terveyden ja ihmissuhteiden uhraamista. Pahkasalo on sisäisen kukoistuksen valmentaja ja No Limit -yrityksen perustaja. Hän hakee parhaillaan hyvinvointi- ja valmennusyrittäjiä uuteen High Thriving Operator -pilottivalmennukseen.

Lisätietoja Pahkasalosta ja hänen kursseistaan löydät osoitteesta:
https://www.noulimit.fi/
https://www.facebook.com/NoLimit.fi
https://www.linkedin.com/in/mikkopahkasalo/

Lue myös Pahkasalon aiemmin julkaistut kolumnit Nouse vahvaksi esikuvaksi, Irti ylikuormittumisesta, Tee parhaasi päivittäin, Terveet rajat ihmissuhteissa, Luo pysyvää tasapainoa elämään, Ota energiasi haltuun ja Kunnioita vastoinkäymisiä.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)