PÄÄTOIMITTAJALTA

Mainos
MARJA KASANEN KUVA RIITTA SUPPERI | 21.9.2022 | KOLLEGA.FI
Keskitytään mahdollisuuksiin

Jokainen varmasti kaipaa elämäänsä iloa ja kepeyttä. Näinä päivinä ilo on kuitenkin kortilla. Tuntuu, että maailman ongelmat suorastaan vyöryvät päälle ja mielialat ovat sen mukaiset.

Maailmantapahtumille emme voi mitään, mutta omaan itseemme ja mielialaamme voimme vaikuttaa. Näinä aikoina on erityisen tärkeää vaalia omia voimavarojaan ja luoda myös iloa elämäänsä. Kirjoitin tähän numeroon elämänilosta artikkelin, johon haastattelin työhyvinvoinnin uranuurtajaa Marja-Liisa Mankaa. Hän kertoi, kuinka ihminen oppii helposti avuttomaksi, jos joku toinen aina päättää hänen puolestaan. Opittuun avuttomuuteen liittyy myös pessimistisyys ja lamaantuminen, jolloin ihminen ei enää osaa ottaa haltuun elämäänsä. Oma toimijuus ja usko omiin kykyihin onkin meille äärimmäisen tärkeää. Kuten Manka sanoo: ”Ratkaisukeskeisyys edistää hyvinvointia ja elämäniloa. Kun käännämme katseen voimavaroihin, emme lamaannu, vaan näkökulmamme laajenee ja selviämme ongelmista.” Oli ongelma mikä tahansa, siihen löytyy aina ratkaisuja. Valitaan siis optimismi, niin näemme enemmän mahdollisuuksia!

Elämänilosta voit lukea lisää ajankohtaisartikkelistamme, jossa syvennymme aiheeseen monipuolisesti. Elämänilo syntyy lukemattomista asioista, mutta keskeistä sen löytämisessä on itsetuntemus. Hyvinvointiimme vaikuttaa yllättävän paljon juuremme, sillä monet vaietut asiat tulevat meille yli sukupolvien Marja-Liisa Manka sanoo. Emme välttämättä edes huomaa niitä, mutta ne saattavat estää meiltä ilon kokemuksen. Kun asioiden taustat paljastuvat, ymmärrämme paremmin itseämme ja pääsemme irti näistä taakoista. Ajankohtaisartikkelissa Manka antaa vinkkejä myönteisyyden löytämiseen ja elämänilon lisäämiseen.

Coaching-blogissa Anniina Hukari tarkastelee hiljaisuuden tärkeyttä. Helposti täytämme hetken puheella ja keskustelulla ja vältämme hiljaisuutta. Hiljaisuus on kuitenkin se hetki, jossa oivallukset syntyvät, ajatus kirkastuu ja jossa voi kuulla intuitionsa ääneen, Hukari sanoo kolumnissaan.

Johtajuuden ytimessä -blogissa Anna-Maija Kuosmanen pohtii arjen kohtaamisia. Työelämän johtamisessa tarvitaan mukana elämistä ja läsnäoloa – silloinkin kun ollaan etänä. Johtajan ei tarvitse noudattaa mitään johtamisen ismejä tai kaavoja, vaan aito kohtaaminen riittää, Kuosmanen toteaa kolumnissaan.

Work goes happy -blogissa Jyri Kansikas peräänkuuluttaa toiveikkuutta. Jos meillä ei ole toiveikkuutta, meiltä katoavat myös kaikki unelmat, emmekä kykene toimimaan ja hyödyntämään potentiaaliamme. Nyt olisi korkea aika herätä ja alkaa tietoisesti rakentaa toivoa ja tulevaisuudenuskoa, sillä hyötyisimme siitä kaikki, Kansikas sanoo kolumnissaan.

Kiire hallintaan -blogissa Miia Huitti keskittyy arjen keventämiseen. Arjessa on vaikea löytää vapaa-aikaa, mutta pienilläkin aikaraoilla saa ihmeitä aikaan. Aamunkin voi rauhoittaa jo sillä, että herää vartin aikaisemmin ja ottaa pienen hetken itselleen, Huitti ehdottaa kolumnissaan.

Uusille urille -blogissa Riikka Pajunen antaa vinkkejä unelmatyön luomiseen. Hyvin helposti pitäydymme tutussa ja vanhassa, vaikka se ei enää tekisi meille hyvää. Oman kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vahvistaminen onkin meille tärkeää, sillä silloin myös intuitiomme ääni vahvistuu, ja uskallamme ottaa askeleita kohti unelmatyötä, Pajunen sanoo kolumnissaan.

Hyvinvointi-blogissa Tiina Latikka pohtii sydämen tähtikarttaa. Sanotaan, että sydämen tehtävä on murtua, jotta se voi vahvistua. On vaikea hyväksyä, että se on oikein, vaikka elämä tuo eteen tapahtumia, joita ei voi välttää. Tärkeintä olisi kuitenkin muistaa, mistä on lähtenyt ja miten paljon on elämänpolkunsa aikana ehtinyt kasvaa, Latikka muistuttaa kolumnissaan.

Kirjablogissa arvioimme ajankohtaisartikkelin aiheeseen liittyvän Marja-Liisa Mankan Elämänilon jäljillä -kirjan.

Viime sunnuntaina päättyi kyselymme, jossa tiedustelimme, millä mielellä aloitat syksyn työpaikassasi ja oletko innostunut vai jo kenties valmiiksi leipiintynyt työhösi? Saimme yli 70 vastausta. Vastaajista 65 prosenttia ilmoitti palaavansa töihin innolla ja hyvillä mielin. 25 prosenttia taasen ilmoitti olevansa leipääntynyt työhönsä. Lopuilla 10 prosentilla vastaajista tunnelmat vaihtelivat. Kilpailun palkinnon, Tony Dunderfeltin kirjoittaman Hyvä fiilis -kirjan, voitti Kirsi Saari Levannosta. Onnittelut Kirsille ja kiitokset kaikille osallistujille!

Seuraavat artikkelit ja kolumnit julkaisemme kolmen viikon kuluttua 12. lokakuuta.

Toiveikasta työpäivää!

Marja Kasanen
päätoimittaja

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)