COACHING

Mainos
TEKSTI ANNIINA HUKARI KUVA ANNA DAMMERT | 17.3.2021 | KOLLEGA.FI
Uskalla näyttää haavoittu­vaisuutesi

Jokainen meistä on työntekijänä, tiimiläisenä, esimiehenä, kumppanina, ystävänä ja ihmisenä aina ja ikuisesti keskeneräinen, epävarma ja haavoittuva. Mitä jos suhtautuisimmekin siihen luonnollisena, oikeastaan välttämättömänä olotilana emmekä heikkoutena, josta haluamme päästä eroon?

Anniina Hukari on kouluttaja ja business coach, joka haluaa liittää yhteen hyvinvoinnin ja tuloksellisuuden.

Mitä jos aidosti hyväksyisimme sen, että minä, sinä, me yhdessä, yhteiskunta tai tämä koko maailma ei tule valmiiksi, vaikka miten yritämme? Hyväksyisimme sen, että epätäydellisyys ja epävarmuus on ihan ok. Katsoisimme itseämme lempeästi ja sanoisimme: kiitos. Taputtaisimme itseämme olkapäälle, ehkä halaisimmekin hiukan. Suhtautuisimme itseemme ja toisiimme armollisemmin, hyväksyvämmin ja lempeämmin. Samalla avaisimme ovet ihan uudenlaisille mahdollisuuksille ja kestävälle kasvulle.

Tasapainottelua tyytyväisyyden ja kehittymisen välillä

Tasapainoilemme keinulaudalla. Sen keskellä seisoen, puolelta toiselle kallistuen. Toinen jalka vahvan keskeneräisyyden hyväksynnän ja tyytyväisyyden, jopa ylpeyden puolella. Toinen jalka oppimisen, kasvamisen ja kehittymisen sekä kiihkeästi uutta janoavan, tavoitteellisen ja tuloksellisen eteenpäin menemisen puolella.

Mistä huomaan sen, mihin suuntaan olen kallellani? Millaisessa tasapainossa seison vai olenko tasapainoton? Olenko juurtuneena tähän hetkeen, samaan aikaan eteenpäin katsovana ja tyytyväisenä itseeni juuri sellaisena kuin tänään olen?

Rakenna tuloksellista yhteistyötä

Haavoittuvuuden ja epätäydellisyyden näyttäminen työyhteisössä rakentaa tuloksellista yhteistyötä. Haavoittuvuuden näyttäminen on mahdollista luottamuksen ilmapiirissä.

Kirjassaan Viisi toimintahäiriötä tiimissä Patrick Lencioni kuvaa, mitä tapahtuu, jos luottamusta ei ole ja toisaalta, miten hyvin yhteistyö sujuu, kun perustana on yhteinen luottamus. Luottamus mahdollistaa sen, että uskallamme näyttää haavoittuvuutemme, keskeneräisyytemme, epävarmuutemme ja osaamattomuutemme myös muille. Voimme olla yhteisissä kohtaamisissa aitoja, ilmaista omat mielipiteemme, haastaa toinen toistemme ajattelua sekä olla rakentavassa konfliktissa keskenämme.

Tämä mahdollistaa kaikkien ajatusten sekä potentiaalin hyödyntämisen, yhteisen uuden luomisen ja johtaa siihen, että jokainen sitoutuu sovittuun lopputulokseen. Kun olemme sitoutuneita lopputulokseen, otamme vastuuta omasta toiminnastamme, vastuutamme toisiamme ja puutumme siihen, jos havaitsemme sovitun kanssa ristiriidassa olevaa toimintaa.

Fokusoimme tekemisemme ja energiamme yhteisten tavoitteiden edistämiseen sen sijaan että pönkitämme omaa egoamme sekä edistämme omia tarkoitusperiämme. Tuloksellisuutemme ja hyvinvointimme tiiminä nousevat aivan uudelle tasolle.

Lähde: Patrick Lencionin Viisi toimintahäiriötä tiimissä -kirjaa mukaillen

Aloita jo tänään – askella epävarmuudessa

  1. Tunnista, tunnusta ja sanoita itsellesi omat epävarmuutesi, osaamattomuutesi, keskeneräisyytesi ja pelkosi. Yksi kerrallaan, sinulle sopivin askelin.
  2. Tunnista, sanoita ja hyväksy itsessä heräävät tunteet.
  3. Päästä irti niistä tunteista, jotka eivät auta sinua tässä hetkessä. Vahvista niitä tunteita, jotka tekevät sinulle hyvää.
  4. Hyväksy itsesi juuri tällaisena, tässä ja nyt. Olet ok. Mitään ei tarvitse muuttaa. Jos haluat kasvaa, niin voit valita askeleesi, niiden pituuden ja vauhdin.
  5. Sanoita epävarmuuttasi ja osaamattomuuttasi niin töissä kuin vapaa-ajalla. Sinun ei tarvitse olla superihminen. Kenenkään ei tarvitse olla superihminen.
  6. Ole läsnä itsellesi.
  7. Keskity onnistumisiin.
  8. Iloitse vahvuuksistasi ja hyödynnän niitä.
  9. Rakenna tietoisesti yhteyttä itseen ja muihin.
  10. Kiitä päivän päätteeksi itseäsi.

Auta muita – aidosti hyväksyen

  1. Ole läsnä itsellesi ja rauhoita mielesi niin, että voit olla aidosti läsnä muille.
  2. Hyväksy muut ihmiset juuri sellaisena kuin he ovat ja osoita se.
  3. Ole valmis dialogiin. Kuuntele aidosti.
  4. Antaudu väittelyille ja rakentaville konflikteille.
  5. Haasta positiivisesti ja anna muiden haastaa sinun ajatuksesi.
  6. Valitse miten toimit – kohti yhteistä tavoitetta.
  7. Asetu pakottomaan tilaan. Mitään ei tarvitse tapahtua, jolloin kaikki on mahdollista.
  8. Sanoita eteneminen ja onnistuminen.
  9. Kiitä muita.
  10. Kiitä itseäsi.

Anniina Hukari on intohimoinen työelämän hyvinvoinnin ja tuloksellisuuden yhteenliittäjä, joka uskoo, että paras tekeminen syntyy siinä pisteessä, missä järki ja sydän kulkevat samaan suuntaan. Koulutukseltaan Hukari on diplomi-insinööri, business coach master ja NLP-master, jolla on myös pedagoginen opettajanpätevyys. Hukari coachaa ja valmentaa yksilöitä, tiimejä ja ryhmiä, auttaa rakentamaan vaikuttavia valmennuksia sekä kouluttaa huippuvalmentajia.

Lisätietoja Hukarista löydät osoitteesta www.taitotraining.fi sekä https://www.linkedin.com/in/anniinahukari/.

Lue myös Hukarin aiemmin julkaistut kolumnit Saanko ääneni kuuluville – ja kuuntelenko itse muita?, Miten näet itsesi ja muut? ja Läsnäolo itselle mahdollistaa aidon kohtaamisen.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)