COACHING

Mainos
TEKSTI JOHANNA LAITILA KUVA MINEA LAITILA | 2.3.2022 | KOLLEGA.FI
Miten tunnistaa vastuullisesti toimiva työnantaja

Kahden pandemiavuoden aikana kiinnostus työpaikan vaihtamiseen on lisääntynyt, sillä työntekijät ovat entistä enemmän alkaneet arvostaa arvoiltaan inhimillisiä ja vastuullisesti toimivia yrityksiä. Vastuullisuudella tarkoitetaan yleensä ympäristö- tai taloudellista vastuuta, mutta työntekijää kiinnostaa myös yrityksen vastuullisuus henkilöstönäkökulmasta. Parhaimmillaan yrityksen vastuullisuus henkilöstönäkökulmasta näkyy aina arvoista strategiaan saakka. Mutta miten sosiaalisesti vastuullisen työnantajan tunnistaa arjessa?

Johanna Laitila on Business Coach ja hyvinvointivalmentaja, joka on työskennellyt pitkään henkilöstöjohtamisen parissa eri organisaatioissa.

Rekrytointi kertoo yrityksestä paljon

Jo rekrytointivaiheessa yrityksen arvot tulevat esiin. Vastuullinen yritys kohtelee hakijoita arvostavasti jo hakuvaiheessa: vastaa heidän kyselymyksiinsä työtehtävistä ja informoi rekrytointiprosessin etenemisestä koko prosessin ajan. Henkilövalinnan tukena käytetään laadukasta, kunkin työtehtävän kannalta olennaista soveltuvuusarviointia.

Haastattelussa kysytään vain työhön olennaisesti liittyviä kysymyksiä. Valintatilanteessa yrityksen yhteyshenkilöt kohtelevat hakijaa arvostaen, tasavertaisesti ja ennakkoluulottomasti. Valittavan henkilön kohdalla painotetaan yrityksen nykytarpeen ohella tulevaisuutta ja tulevaisuudessa tarvittavaa osaamista ja potentiaalia.

Perehdyttäminen luo edellytykset työssä onnistumiselle

Jokainen meistä muistaa, millaisia tunteita ensimmäinen työpäivä herätti. Siksi juuri sillä, miten ihmiset ottavat uuden henkilön työpaikalla vastaan hänen ensimmäisenä työpäivänään, on erityisen suuri merkitys. Hyvä perehdytys myös sitouttaa henkilön yritykseen ja antaa hyvän aloituksen päästä sisään sekä työtehtävään että työyhteisöön.

Vastuullisesti toimiva yritys on laatinut perehdytyssuunnitelman, jonka toteutumiseen palataan vielä 6-12 kuukauden kuluttua ja kysytään, onko vielä jotain, johon henkilö kokee tarvitsevansa lisää perehdytystä. Työntekijä saa monipuolisen ja riittävän perehdytyksen, jotta hänellä on edellytykset työssä onnistumiselle.

Osaamisen kehittäminen pitää työmarkkinakelpoisena

Vastuullisesti toimiva yritys pitää jatkossakin huolta niin työntekijänsä oppimisesta, osaamisen kehittämisestä kuin työmarkkinakelpoisuudestakin, ja mahdollistaa tämän myös ajankäytössä. Henkilöä tuetaan ja kannustetaan myös tehtäväkiertoon yrityksen sisällä, jotta hän voi kehittyä ja laajentaa osaamistaan.

Hyvän yrityskulttuurin edellytyksenä on hyvä johtaminen ja positiivinen ihmiskäsitys. Siksi myös esihenkilöt kehittävät itseään ja erityisesti osaamistaan valmentavana johtajana. Vastuullisessa yrityksessä työntekijää johdetaan osaavasti, luottamuksella ja otetaan mukaan kehittämiseen.

Hyvinvointi koskee kaikkia

Henkilöstön hyvinvoinnista huolehtiminen erottaa vastuullisesti toimivat työnantajat muista. Lakisääteisen työterveyden lisäksi työntekijälle on tarjolla muitakin työkykyä parantavia palveluja. Vastuullinen työnantaja on huolehtinut myös esihenkilöiden osaamisesta työkykyjohtamisessa.

Vastuu omasta jaksamisesta ja työkyvystä ei ole yksin työntekijän harteilla, vaan asioista keskustellaan yhdessä tiimin kanssa. Esihenkilö ja henkilöstö yhdessä tunnistavat erilaisia arjen työhyvinvointia ja työn sujuvuutta lisääviä tekijöitä, oli kyse sitten sähköpöydästä, yhteisistä kahvihetkistä, työhyvinvointi- tai coachingpalveluista, yhteisöllisyyden edistämisestä tai mahdollisuudesta etätyöhön. Ketään ei jätetä yksin, vaan työyhteisön jäsenet tukevat toisiaan.

Vastuullisesti toimivan työyhteisön tunnistaa siitä, että jaksamisen ja henkisen hyvinvoinnin asioita myös opetellaan käsittelemään yhdessä.

Oppilaitosyhteistyö yhteiskuntavastuuna

Vastuullisesti toimivassa työyhteisössä annetaan aikaa ja mahdollisuuksia myös nuorille tulevaisuuden potentiaaleille. Vastuullisesti toimiva työnantaja tekee aktiivisesti oppilaitosyhteistyötä ja tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuksia päästä työelämään kiinni.

Työssäoppimisen- ja harjoittelupaikkojen tarjoaminen opiskelijoille on yhteiskuntavastuuta, joka parhaimmillaan johtaa siihen, että harjoittelun tai opinnäytetyön jälkeen moni näistä henkilöistä työllistyy yrityksessä.

Psykologisesti turvallinen ilmapiiri lisää yhteisöllisyyttä

Vastuullisesti toimivassa työyhteisössä on psykologisesti turvallinen ilmapiiri. Jokainen voi olla oma itsensä, luottaa toisiin ja kertoa mielipiteensä ilman pelko seurauksista. Toisista puhutaan hyvää ja epäarvostavaan käytökseen puututaan. Kaikkia kohdellaan tasavertaisesti eivätkä myöskään esihenkilöt saa käyttäytyä epäasiallisesti. Työntekijä voi luottaa siihen, että häntä kohdellaan hyvin ja arvostavasti oli tilanne millainen tahansa. Myös rakentavan palautteen yhteydessä henkilöä autetaan onnistumaan jatkossa paremmin.

Psykologisesti turvallisesta työyhteisöä rakennetaan edistämällä positiivisuutta, kannustavuutta, luottamusta, tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja monimuotoisuutta. Ihmisen vahvuuksia ja kiinnostuksenkohteita hyödynnetään työssä eikä heikkouksiin takerruta. Virheitä ei tarvitse pelätä. Vuorovaikutus ja viestintä on avointa. Palautetta annetaan ja osataan vastaanottaa. Ongelmista uskalletaan puhua ja niitä ratkaistaan toisia arvostavasti, yhdessä.

Millaista vastuullisuutta sinä työntekijänä odotat työnantajaltasi? Millä tavoin pystyisit omalta osaltasi edistämään sosiaalista vastuullisuutta organisaatiossasi?

Johanna Laitila on sertifioitu Business Coach® Master, henkilöstöjohtamisen ammattilainen, hyvinvointivalmentaja, KM, VTS ja HHJ. Laitilan missiona on rakentaa merkityksellisiä, innostavia ja onnellisia työpaikkoja, jossa jokaisen potentiaalia hyödynnetään parhaalla mahdollisella tavalla. Laitilalla on kahdenkymmenen vuoden kokemus henkilöstöjohtamisen, henkilöstön ja johtamisen kehittämisen ja työhyvinvoinnin tehtävistä sekä johtoryhmätyöskentelystä eri organisaatioista.

Lisätietoja Johanna Laitilasta:
www.johannalaitila.fi
https://www.linkedin.com/in/johanna-laitila-488a347/
Seuraa somessa:
https://www.facebook.com/coachingjohannalaitila
https://www.instagram.com/coaching_johannalaitila

Lue myös Laitilan aiemmin julkaistut kolumnit Ajattelen, siis olen, Osaaminen esiin, Aamurutiinit uusiksi, Mikä sinulle riittää? ja Kuuntele tunteita.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)