COACHING

Mainos
TEKSTI JOHANNA LAITILA KUVA MINEA LAITILA | 6.10.2021 | KOLLEGA.FI
Osaaminen esiin

Työ tuntuu merkitykselliseltä, kun ymmärtää, mikä itseä innostaa, kiinnostaa ja missä on hyvä. Meillä jokaisella on monenlaista osaamista, mutta oman osaamisen ja vahvuuksien tunnistaminen voi tuntua vaikealta. Haluan tässä herätellä sinua pohtimaan omaa osaamistasi ja vahvuuksiasi niin työssä, harrastuksissa kuin muillakin elämän osa-alueilla.

Johanna Laitila on Business Coach ja hyvinvointivalmentaja, joka on työskennellyt kahdenkymmenen vuoden ajan henkilöstöjohtamisen parissa eri organisaatioissa. 

Itsetuntemus, omien vahvuuksien ja osaamisen tunnistaminen lisäävät itsetuntoa ja kyvykkyyden tunnetta työssä. Tämä puolestaan vaikuttaa positiivisesti hyvinvointiin. Toki siitä on hyötyä myös jokapäiväisessä elämässä, että ymmärrämme itseämme paremmin. Kun tuntee itsensä, ajattelumallinsa ja toimintatapansa, on myös helpompi ymmärtää, miksi jokin tekeminen tuntuu mielekkäältä.

Osaaminen ja vahvuudet näkyväksi

Oman osaamisen ja vahvuuksien pohdinnan voi aloittaa esittämällä muun muassa näitä kysymyksiä:

  • Mitä tekemällä aika kuluu kuin siivillä?
  • Mitä tekemällä koet iloa ja innostusta (työ tai harrastus)?
  • Mitä sellaista osaat, johon muut ihmiset pyytävät sinulta neuvoa tai apua?
  • Missä olet hyvä kollegoiden tai ystävien mielestä?

Omia vahvuuksia ja osaamista pohtiessasi voit lisäksi miettiä, missä olet erityisen hyvin onnistunut, mistä saavutuksestasi olet erityisen ylpeä ja mitä osaamista tuohon onnistumiseen tarvittiin.

Voit myös arvioida, miten hyvin pystyt hyödyntämään vahvuuksiasi ja osaamistasi nykyisessä työssä ja elämässä yleensä. Onko sinulla sellaisia vahvuuksia tai osaamista, jota haluaisit enemmän hyödyntää? Olisiko sinun mahdollista tuunata tai rikastaa nykyistä työtäsi jollakin uudella, jotta voisit hyödyntää paremmin kiinnostuksen kohteitasi ja osaamistasi?

Niin sinä kuin työnantajasikin voisi hyötyä tästä. Aina ei tarvitse ottaa uusia ura-askeleita tai edetä uuteen tehtävään, vaan voi tuunata ja laajentaa nykyistä uraa uusilla osa-alueilla.

Tiesitkö, että oikeanlainen asenne ja motivaatio oppia voivat myös olla vahvuuksiasi? Asenne ja motivaatio voivat olla lopulta tärkeämpiä kuin itse osaaminen, sillä kukaan työnantaja ei halua huippuosaajaa, jolla ei ole motivaatiota hyödyntää osaamistaan.

Tarvitsemme muita onnistuaksemme

Tosiasia on, että oma osaaminen ei yksistään riitä, vaan tarvitsemme muita ihmisiä onnistuaksemme. Vaikka moni ei sitä näin mielläkään, verkostosi liittyy olennaisesti myös sinun onnistumiseesi ja tavoitteittesi saavuttamiseen.

Verkostot ja yhteistyö ovat tärkeitä siksi, että kukaan meistä ei tiedä ja osaa ihan kaikkea. Jos ei itse osaa tai tiedä, on hyvä tietää ainakin joku, jolta kysyä. Näin verkoston osaaminen lisää myös sinun osaamispääomaasi. Osaaminen muodostuu niin taidoista, tiedoista, kokemuksesta, asenteesta kuin verkostoistakin.

Olenko siellä, missä haluaisin olla?

Kun seuraavan kerran pohdit tavoitteitasi, kannustan sinua kysymään itseltäsi seuraavaa: Miten pystyn hyödyntämään osaamistani ja vahvuuksiani? Olenko siellä, missä haluan olla? Entä mitä työtä tekisin, jos en tekisi nykyistä?

Jos pohdit muutosta työhösi niin tarkenna, millaista muutosta haet. Kysy itseltäsi: Mitä pitäisi olla enemmän, mitä vähemmän? Mitä vahvuuksiani ja osaamistani haluaisin hyödyntää enemmän työssäsi? Mitä uutta haluaisin oppia? Tunnistanko mikä on tulevaisuuden oppimisunelmani? Entä mikä olisi pienin askel, jonka voisin ottaa tavoitteeni suuntaan?

Toivottavasti nämä kysymykset auttavat sinua pohtimaan osaamistasi ja vahvuuksiasi. Suhtaudu uuden osaamisen hankkimiseen avoimin mielin, sillä osaamispääomasi on sinun ja pysyy sinulla myös vaihtaessasi tehtävää tai työantajaa.

Johanna Laitila on sertifioitu Business Coach®, hyvinvointivalmentaja, KM, VTS ja HHJ. Laitilan missiona on olla rakentamassa merkityksellisiä, innostavia ja onnellisia työpaikkoja, jossa jokaisen potentiaalia hyödynnetään parhaalla mahdollisella tavalla. Laitilalla on 20 vuoden kokemus HR:n, henkilöstön kehittämisen, työhyvinvoinnin tehtävistä sekä johtoryhmätyöskentelystä eri organisaatioista.

Lisätietoja Johanna Laitilasta:
www.johannalaitila.fi
https://www.linkedin.com/in/johanna-laitila-488a347/
https://www.facebook.com/coachingjohannalaitila

Lue myös Laitilan aiemmin julkaistut kolumnit Aamurutiinit uusiksi, Mikä sinulle riittää? ja Kuuntele tunteita.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)