COACHING

Mainos
TEKSTI JOHANNA LAITILA KUVA MINEA LAITILA | 26.5.2021 | KOLLEGA.FI
Aamurutiinit uusiksi

Aamuhetki on kallisarvoista aikaa, jolloin voi nauttia omasta ajasta ja hiljaisuudesta. Herätä kuudelta siemailemaan rauhassa kahvia, lukea samalla päivän lehdet ja somen muun perheen nukkuessa. Kaikki, jotka tunnen, noudattavat aamuissaan lähes aina samoja rutiineja. Näin myös minä. En ollut koskaan ymmärtänyt ihmisiä, jotka heräävät jo neljän viiden aikaan juoksulenkille, sillä tuonhan ehtii illallakin.

Johanna Laitila on Business Coach ja hyvinvointivalmentaja, joka on työskennellyt kahdenkymmenen vuoden ajan henkilöstöjohtamisen parissa eri organisaatioissa. 

Meillä jokaisella päivät ovat täynnä erilaista hälyä ja kiirettä. Puolitoista vuotta sitten totesin, että kaiken melskeen keskellä haluan löytää päivästäni hetken, jolloin voin hiljentyä ja keskittyä. Totesin, että ainoa rauhallinen hetki on aamuisin ja siksi päätin kokeilla uudenlaista puolentoista tunnin voima-aamurutiinia seuraavasti:

  • Kello 5.30 – 6.00 Kehon hyvinvointi: Liikuntaa minulle mieleisellä tavalla, kuten juoksulenkki, jooga tai mikä sillä hetkellä tuntuukaan hyvältä.
  • Kello 6.00 – 6.30 Mielen hyvinvointi: Nautin rauhasta ja hiljaisuudesta, teen reflektointia, pidän mindfullnesshetken, kirjoitan kiitollisuuspäiväkirjaa tai suunnittelen päivää ja pohdin, mihin minua juuri tänään tarvitaan eniten.
  • Kello 6.30 – 7.00 Henkilökohtainen kasvu: Luen, opiskelen, kuuntelen kirjaa, kehitän taitoja, teen suunnitelmia tai asetan tavoitteita, mikä milloinkin tuntuu luontevimmalta.

Puoli kuudelta herääminen oli minulle aluksi haastavaa. Oli vaikea perustella itselleen, miksi teen tätä, saati sietää perheen ihmettelyä. Mutta jatkoin ja jatkoin ja jatkoin. Olin ajatellut kokeilla kaksi viikkoa, mutta jatkoin kunnes muutos oli pysyvä. Tämä kesti kolme kuukautta, eli 90 päivää saman toistamista. Aamurutiineistani tuli automaattisia eikä niitä tarvinnut enää ajatella.

Aamuhetkessä on taikaa

Jokainen meistä voi ohjelmoida omat aamurutiininsa uudelleen. Ihminen on parhaimmillaan aamulla, sillä levänneenä mieli on virkeä, luova ja avoin uudelle. Aamut ovat innostuksen ja oivallusten aikaa. Aamun hetkessä on jotakin taikaa, silloin näkee selkeämmin, kuka aidosti on ja mikä on tärkeää. Silloin keskittyy olennaiseen ja yksinkertaistaa, ymmärtää ettei tarvitse kaikkea sitä, millä täytämme elämämme. Keskittymällä ja fokusoitumalla saa lopulta enemmän aikaan. Aamulla levänneenä myös tahdonvoima on parhaimmillaan toisin kuin illalla väsyneenä.

Pidemmän päälle paremmat valinnat aamuisin tekevät päivistä parempia. Kun ottaa aamut haltuun, varmistaa samalla tyytyväisyyden itseen ja pääsyn henkilökohtaisiin tavoitteisiin. Kun päivän aloittaa tehokkaasti, loppupäivä sujuu kuin itsestään.

Kannustan sinua tekemään aamurutiineistasi konseptin ihan samalla tavalla kuin töihin, kouluun tai lenkille lähdöstä. Laita kello soimaan 5.30. Jotta jaksaisit herätä virkeänä, huolehdi, että menet ajoissa nukkumaan. Jos tavoitteesi on olla kello kymmeneltä unessa, tarkoittaa se, että menet suihkuun, iltapalalle ja teet iltatoimet viimeistään yhdeksältä. Laita lenkki- tai joogavaatteet valmiiksi sängyn viereen, mikä helpottaa aamulla aloittamista. Jätä muistikirja ja kynä pöydälle ja kata aamiaisastiat valmiiksi.

Uskon, että hyvät aamurutiinit tukevat erityisesti ajattelun kehittymistä ja ihmisenä kasvamista, hyvinvoinnista puhumattakaan. Elämän tarkoitus on ihmisenä kasvaminen. Se vaatii pysähtymistä, jatkuvaa reflektointia ja itsensä tutkiskelua. Jo Aristoteles on todennut, että kannattaa herätä ennen aamunkoittoa, sillä se ruokkii terveyttä, vaurautta ja viisautta. Uskallan olla samaa mieltä. Tee päätös panostaa omaa kasvuasi tukeviin aamurutiineihin!

”Kyky sisäisen maailmamme reflektointiin on ydintaito hyvinvoinnin ja merkityksellisen elämän kehittämiseksi.”
Daniel Siegel

Johanna Laitila on sertifioitu Business Coach®, hyvinvointivalmentaja, KM, VTS ja HHJ.  Laitila haluaa olla rakentamassa merkityksellisiä, innostavia ja entistä parempia työpaikkoja, saada jokaisen potentiaalin hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla sekä auttaa ihmisiä onnistumaan. Laitilalla on 20 vuoden kokemus HR:n, henkilöstön kehittämisen ja työhyvinvoinnin tehtävistä sekä johtoryhmätyöskentelystä eri organisaatioista.

Lisätietoja Johanna Laitilasta:
https://www.linkedin.com/in/johannalaitila/
www.johannalaitila.fi

Lue myös Laitilan aiemmin julkaistut kolumnit Mikä sinulle riittää?, Kuuntele tunteita ja Paras versio itsestäni.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)