COACHING

Mainos
TEKSTI JA KUVA JAANA HAUTALA | 13.4.2022 | KOLLEGA.FI
Luottamuksen vahvista­minen työyhteisössä

Viime aikojen epävarmuuden ja muutosten keskellä monissa työyhteisöissä on korostunut se, miten vahvistaa luottamusta. Luottamus ja psykologinen turvallisuus tai niiden puute näkyy aina niin työpaikan ilmapiirissä, toimintatavoissa kuin työprosesseissa. Se välittyy muille kaikissa kohtaamisissa dialogin ja nonverbaalisen viestinnän kautta. Kuinka voimme siis tietoisesti pysähtyä luomaan luottamusta ympäristöön, jossa toimimme?

Jaana Hautala on puhuja, työyhteisövalmentaja ja NLP-kouluttaja, jonka intohimona on mielentaidot.

Äskettäin aloitin uuden ryhmän valmennuksen. Ryhmän neljätoista jäsentä eivät juuri tunteneet toisiaan ennalta. Osa tuli paikan päälle ”livenä” ja osa osallistui zoomin kautta koulutusviikonloppuun. Sunnuntai-iltapäivän keskusteluissa nousi esille se, kuinka luottamuksellinen ilmapiiri meillä oli. Joku kommentoi, että aivan kuin olisimme tunteneet toisiamme pidempäänkin. Toinen ihmetteli, miten helppoa oli jakaa itselle tärkeitä ja arkaluontoisia aiheita. Ryhmän jäsenet uskalsivat näyttää tunteitaan sekä kohdata toisensa aidosti ja kokonaisvaltaisesti ilman vanhoja roolien kahleita.

Koulutukseen tultiin omasta mielenkiinnosta ja uteliaisuudesta. Ryhmäläiset halusivat oppia tuntemaan toisiaan sekä luoda muihin jäseniin arvostavat suhteet, mikä on psykologisen turvallisuuden kehittymisen mahdollistaja. Valmennan paljon myös työyhteisöjä, ja jäinkin pohtimaan, miksi emme niin usein saavuta samanlaista luottamuksen tilaa työyhteisöissä.

Psykologinen turvallisuus keskiössä

Meille kaikille kuuluu oikeus psykologiseen turvallisuuteen työelämässä ja me kaikki tarvitsemme luottamusta epävarmuuden melskatessa ympärillä. Voisimmeko siis itse ottaa enemmän vastuuta turvallisuuden ja luottamuksen tunteen rakentamisesta? Suuntaisimme kiinnostustamme enemmän tärkeisiin tunnetaitoihin – miten havaita, ymmärtää ja hallita tunteita itsessämme sekä muissa. Olemme kaikki yhä enemmän riippuvaisia toisista ihmisistä, joten meidän on yhä tärkeämpää luoda aitoja yhteyksiä muihin. Moni palaa juuri nyt etätyöstä takaisin konttorille ja näissä live-kohtaamistilanteissa onkin tärkeää purkaa turhat jännitteet ja rakentaa turvallisuuden tunnetta ja luottamusta yhdessä.

Psykologinen turvallisuus on tila, jossa meillä on hyvä ja luottavainen olo. Tunnemme silloin yhteenkuuluvuutta ja turvallisuutta, ja osallistumme pelkäämättä, että meidät jollakin tavalla syrjäytettäisiin porukasta tai että jäisimme joukosta ulkopuoliseksi. Amy Edmondson määrittelee psykologisen turvallisuuden olevan ”tiimin jäsenten yhteinen usko siihen, että joukkue on turvallinen ihmisten väliseen riskinottoon”. Ihmisten välinen riskinotto on helpompaa, kun ihmiset voivat toimia kokonaisvaltaisesti omana itsenään.

Haavoittuvaisuus yhdistää

Kun luomme aidon yhteyden toisiin, olemme kokonaisempia. Silloin liiallinen kontrolli ja ylimääräiset roolit karisevat pois. Kun tulemme pois panssarimme alta, uskallamme myös olla haavoittuvia. Jokainen on varmasti ollut tilanteessa, jossa on näyttänyt oman haavoittuvuutensa ja huomannut, kuinka on tämän kautta löytänyt vahvemman yhteyden toiseen ihmiseen.

Brene Brown on vuosia tutkinut sitä, miten haavoittuvuuden näyttäminen on yksi parhaimpia tapoja saavuttaa luottamusta. Tiimeissä haavoittuvuuden näyttäminen vähentää jännitteitä sekä parantaa yhteistyötä. Tiedon jakaminenkin lisääntyy, kun on enemmän rohkeutta sekä luottamusta niin kysyä kuin kyseenalaistaa.

Haavoittuvuus on kuitenkin varsin moniulotteinen asia, jonka kanssa olen itsekin tehnyt töitä vuosia. Kannattaakin pohtia omia uskomuksiaan kyseenalaistaen ja tutkien, miten voi avata itseään kohtaamisille haavoittuvana ihmisenä, ja minkä verran tulee pitää kiinni kontrollin tunteesta työelämässä.

Uskon vahvasti, että oman haavoittuvuuden näyttäminen luo turvallisen tilan ihmisille. Omissa valmennuksissani näin on tapahtunut ja ihmiset ovat uskaltaneet tulla esiin omana itsenään ja tuoda esiin keskeneräisiä ajatuksiaan ja monipuolisia tunteitaan. Miten saisimme luotua tätä inhimillisyyttä lisää myös työelämään?

Harjoitus: Tunnetilan luominen kohtaamiseen

Luottamusta rakentaessa kaikki lähtee siitä, että otamme vastuun myös omista kokemuksistamme, ajatuksistamme ja tunteistamme. Voimme tietoisesti päättää, kuinka paljon luottamusta viemme tulevaan kohtaamiseen tai työpäivään. Seuraavalla harjoituksella voit valmistautua viemään luottamusta – tai jotain muuta tunnetta – tuleviin tilanteisiin ja kohtaamisiin.

  1. Mieti, mitä haluat tuntea mennessäsi kohtaamiseen.
  2. Tunnustele aluksi, millainen olotilasi on nyt. Sen jälkeen luo hyvä ja rauhallinen kehon ja mielen yhteys sinulle luontaisella tavalla (esimerkiksi hengitystä apuna käyttäen).
  3. Valitse tunnetila, jonka haluat viedä kohtaamiseen ja keskity siihen. Voit tuoda sen oman menneisyytesi muistoista tai rakentaa sitä mielikuvalla tulevaisuudesta.
  4. Vahvista valitsemaasi tunnetilaa eläen tätä muistoa kehossasi ja mielessäsi ja luoden mielikuvaa kaikkia aistejasi käyttäen.
  5. Voit vahvistaa tätä tunnetilaa syvemmäksi esimerkiksi käyttämällä kehon liikettä tai mielen sisäistä puhetta hyväksesi. Voit esimerkiksi avata rintakehää, suoristaa ryhtiä tai lausua mielessäsi sinulle tärkeä vahvistuslauseen, kuten “Luotan, olen keskittynyt” tai ”Kaikki on hyvin”.
  6. Hyödynnä sitten harjoitus ja ota luomasi tunnetila mukaan tulevaan kohtaamiseesi.

Jaana Hautala on NLP- ja coach-kouluttaja, mentaalivalmentaja, puhuja ja tietokirjailija, joka on työskennellyt työelämän kehittämisen parissa yli kymmenen vuotta. Hautalan intohimona ovat metataidot eli inhimilliset työelämätaidot, joihin kuuluu mm. ajattelu- ja tunnetaidot, vuorovaikutus sekä henkinen hyvinvointi. Hautala on kirjoittanut tietokirjat Rohkeiden aikuisten kirja, vapaudu uskomusten kahleista, joka julkaistiin marraskuussa 2019 sekä Selkäkipu ja mielen voima -kirjan, joka on julkaistu 2017. Hautala on mukana 17.5. julkaistavassa Työelämän oppaassa tuomassa ajatuksia työelämän metataitojen kehittämiseen.

Lisätietoja Hautalasta löydät seuraavista kanavista:
https://oivaltamaan.fi/jaana-hautala/,
https://www.facebook.com/oivaltamaan/,
https://www.instagram.com/jaanahautala/ sekä
https://twitter.com/jaanahautala@jaanahautala

Lue myös Hautalan aiemmin julkaistut kirjoitukset Metataidot ihmisyyden ytimessä, Hiljaisuuden kuuntelua epävarmuuden keskellä, Arvostavia kohtaamisia hybridiarjessa, Kuunteletko kehosi viestejä?, Innostus tarttuu ja luo merkitystä ja Olet vahvempi kuin luuletkaan.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)