COACHING

Mainos
TEKSTI JAANA HAUTALA KUVA LARI JÄRNEFELT | 20.10.2021 | KOLLEGA.FI
Arvostavia kohtaamisia hybridiarjessa

Viimeisen puolentoista vuoden aikana kohtaamisemme ovat muuttuneet monin tavoin. Digimaailmassa on ollut pulaa sosiaalisista kahvihuonekohtaamista ja etäyhteyden päässä osa meistä on saattanut jäädä lähes kokonaan vaille tärkeää katsekontaktia.

Jaana Hautala on puhuja, työyhteisövalmentaja ja NLP-kouluttaja, jonka intohimona on mielentaidot.

Palatessamme nyt pikkuhiljaa takaisin työpaikalle, on hyvä pohtia millaiseen toimistoon haluamme palata. Hybridityömalli on tullut jäädäkseen ja pitkän etäilyn jälkeen on sopiva hetki arvioida uudelleen omia toimintatapojaan ja miettiä, miten teemme töitä tulevaisuudessa. Mitä vanhasta lähityöstä olemme kaivanneet, mitä emme? Mitä toimivasta etätyöstä kannattaa ottaa mukaan ja mitä muuttaa? Nyt on oiva mahdollisuus varmistaa, että uusi normaali ei huomaamattamme palaa vanhaksi normaaliksi.

Yhteisistä toimintamalleista ja pelisäännöistä kannattaa keskustella yhdessä, tutkia niitä ja tuunata niitä paremmiksi. Esimerkiksi miten varmistamme, että viestintä toimii, luottamuksellinen ilmapiiri rakentuu ja että kaikki tiimin jäsenet pysyvät kärryillä yhteisessä tekemisessä, kun toimimme hajautettuna? Kun etätyöarkea muutetaan lähi- ja hybridiarjeksi, harjoitellaan jälleen aivan uutta, josta ei ole vielä kokemuksia. Nyt opitaankin paljon tekemisen ja yhdessä oppimisen kautta, jolloin kaikki lähtee liikkeelle toisen kohtaamisen taidoista.

Sanaton viestintä kertoo paljon

Tässä uudessa tilanteessa on hyvä kehittää kohtaamisen taitoa, mikä on aina monikerroksinen tapahtuma. Olemme hyvin erilaisia ja koko historiamme sekä näkyy että kuuluu vuorovaikutuksessamme. Miten esimerkiksi kohtaamme kollegat, jotka ovat tulleet töihin etäaikana ja näemme heidät ensimmäistä kertaa livenä? On ensiarvoisen tärkeää luoda hyväksyvä ja arvostava katsekontakti, mutta myös sanaton viestintä on tärkeää.

Nonverbaalinen viestintä on usein sanallista viestintää rehellisempää. Tietoisella sanattomalla viestinnällä voimme rakentaa yhteenkuuluvuutta ja luottamusta nopeasti. Kaikki tunnistavat tilanteen, jossa henkilön kehonkieli ei vastaa sanallista viestintää ja jolloin alitajuisesti uskomme kehonkieltä ennemmin kuin sanoja. Tietoisuus siitä, miten viestimme omalla kehollamme onkin tärkeä osa työelämätaitoja. Kehomme viestii jatkuvasti tunnetiloja, joita muut ihmiset arvioivat. Jokaisen tunnetiloja puntaroidaan juuri sanattomien viestien välityksellä – ja näin teemme myös itse usein tiedostamatta.

Entä jo pysähtyisimme kohtaamaan toiset tietoisesti läsnäollen kaiken kohinan keskellä? Vaikkapa sanomalla mielessämme ”olen tässä, olen läsnä, näen sinut” ennen kohtaamista. Silloin havaitsemme toisen kehonkielen ja kuulemme hänen sanansa ja äänensävynsä herkemmin ilman turhan tulkinnan tuomaa leimaa.

Tuleva hybridiarki haastaa meitä monella tasolla. Stressaantuneena ja kiireisenä vuorovaikutamme tiedostamattamme usein kärsimättömästi ja lyhytsanaisesti ja tulkintamme sotkeutuu havaintoihimme, jolloin viestintäämme pidetään tylynä. Pienellä tietoiselle valinnalla, kuten pysähtymällä tietoisesti, voimme luoda arvostavampia kohtaamisia, jotka vahvistavat psykologista turvallisuutta, työyhteisön sisäistä luottamusta ja samaan suuntaa katsomista.

Kehonkieltä voi kehittää

Omaa kehonkieltään ja kohtaamisen taitoa voi kehittää. Tässä muutama vinkki:

 • Opettele tunnistamaan omia tunnetilojasi ja pysähdy tunnekielen äärelle. Minkälaisia fyysisiä reaktioita eri tunteet sinussa herättävät? Miltä tuntuu ärtyneisyys, päättäväisyys tai innostus ja miten ne näkyvät ulospäin?
 • Opettele tunnistamaan muiden tunnetiloja tarkkailemalla ja havainnoimalla. Huomioi tulkinnan vaikutus.
 • Pysähdy läsnäoloon ennen keskustelua. “Olen tässä, olen läsnä ja näen sinut.” Läsnäolon tilassa huomaat toisen kehonviestit helpommin.
 • Luo yhteys katsekontaktilla. Silmät ovat tie sieluun. Ne paljastavat tunteitamme, tuovat julki hyväksyntämme ja luottamuksemme sekä toisinaan hakevat huomiota.

Hybrimaailman jatkuessa on hyvä pohtia myös katseen merkitystä. County, George ja Hietanen (2016) ovat tutkineet katseen vaikutusta kohtaamisessa tutkimuksessaan ”Watching Eyes effects: When others meet the self”. Heidän mukaansa katseella on viisi merkittävää vaikutusta: Tarkkaavaisuuden lisääntyminen, tietoisuuden lisääntyminen itsestä, muistamisen tehostuminen, toisiin suuntautuvan huomion lisääntyminen ja toisiin suhtautumisen muuttuminen positiivisemmaksi.

Kannattaa muistaa, että kun ihminen kokee tulevansa kuulluksi, ihmeitä alkaa tapahtua. Jokainen meistä kaipaa yhteyttä toisiin ja olemme ihmisinä riippuvaisia tästä yhteydestä. Hyvän yhteyden rakentaminen alkaa kuitenkin aina itsestä. Ensin on hyvä pohtia, miten luoda empaattinen yhteys itseen. Sen jälkeen kannattaa miettiä, minkälaisen tunnejäljen haluamme viedä seuraavaan kohtaamiseemme.

“Olkaamme itse se muutos, jonka haluamme maailmassa nähdä.”
Mahatma Gandhi

Miten virittäytyä kohtaamiseen

Tämän harjoituksen voit tehdä aina ennen vuorovaikutustilannetta, olipa kyse sitten livetapaamisesta tai kohtaamisesta digiympäristössä.

 1. Mieti, mitä haluat tuntea mennessäsi kohtaamiseen.
 2. Tarkista, millainen on olotilasi ja luo hyvä kehon ja mielen yhteys itsellesi luontaisella tavalla.
 3. Keskity tunnetilaan, jonka haluat viedä kohtaamiseen. Voit tuoda sen omasta menneisyydestäsi tai kuvitella sen.
 4. Vahvista tunnetilaa kehossasi ja mielessäsi eläen muistoa tai mielikuvaa kaikilla aisteillasi. Tee samalla palleahengitystä tai pidennä uloshengitystäsi.
 5. Ota tämä tunne mukaan kohtaamiseen.
 6. Vahvista kohtaamisen tunnesidettä katseella, kiinnostusta osoittamalla ja hyväksyvällä kuuntelulla.

Jaana Hautala on coach, NLP-kouluttaja, mentaalivalmentaja, puhuja ja tietokirjailija, joka on työskennellyt työelämän kehittämisen parissa yli kymmenen vuotta. Hautalan intohimona ovat ajattelu- ja tunnetaidot, vuorovaikutus sekä henkinen suorituskyky. Hautala on kirjoittanut tietokirjat Rohkeiden aikuisten kirja, vapaudu uskomusten kahleista, joka julkaistiin marraskuussa 2019 sekä Selkäkipu ja mielen voima -kirjan, joka on julkaistu 2017.

Lisätietoja Hautalasta löydät osoitteesta https://oivaltamaan.fi/jaana-hautala/, https://www.facebook.com/oivaltamaan/, https://www.instagram.com/jaanahautala/ sekä https://twitter.com/jaanahautala@jaanahautala

Lue myös Hautalan aiemmin julkaistut kirjoitukset Kuunteletko kehosi viestejä?, Innostus tarttuu ja luo merkitystä, Olet vahvempi kuin luuletkaan ja Muuta ja unelmoi sydämestä käsin.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)