JOHTAJUUDEN YTIMESSÄ

Mainos
TEKSTI JAANAN PULLINEN KUVA AINO LUUKKANEN | 13.4.2022 | KOLLEGA.FI
Keskity vahvuuksiin, älä keskin­kertaisuuteen

Ajankulusta alkaa ymmärtää enemmän, mitä pidemmän matkan elämää on kulkenut. Keski-iässä ajan rajoitteet näkyvät paremmin kuin parinkympin korvilla. Huomaamme ajan rajallisuuden myös arjen jatkuvan tehtävämäärän äärellä. Viikon tai päivän alussa laaditusta tehtävälistasta jää usein iso osa toteuttamatta, koska asiat harvoin etenevät kuten suunnittelemme.

Jaana Pullinen on HR-konsultti ja yrittäjä, joka työskentelee omassa yrityksessään Awarium Oy:ssä

Myös tässä hetkessä lisääntynyt maailman epävarmuus korostaa entisestään aikamme rajallisuutta. Ehkä siksi, että se nostaa esiin perusasioiden tärkeyden ja karistaa turhat pölyt ajattelutapojemme ja olosuhteidemme itsestäänselvyyksistä.

Koska aikamme on rajallista, meidän on tärkeää pystyä keskittymään ja fokusoimaan huomiomme siihen, mitä haluamme tavoitella ja miten saavutamme sen. On mahdotonta samanaikaisesti yrittää saada kaikki valmiiksi, kehittää jokaista epämukavuusaluettaan sekä paikata puutteitaan. Tällöin aika yksinkertaisesti loppuu kesken. Energiammekin saattaa loppua jo sitä ennen, sillä jatkuva epämukavuusalueella oleminen on äärimmäisen raskasta.

Poikkeuksellisuudesta menestystekijä

Marcus Buckingham puhui muutama vuosi sitten Nordic Business Forumissa jalkapalloilija Lionel Messin vasemmasta jalasta. Koska Messi tekee maalit suvereenisti vasemmalla jalallaan, hänen ei ole kannattanut edes yrittää pyrkiä tasapainoiseen molemminpuoliseen jalkatyöhön. Buckinghamin näkökulma tässä vertauskuvassa on, että työelämässä meillä saattaa olla enemmän hyötyä omalaatuisista vahvuuksista, kuin tasapainoisesta hallitusta kokonaisuudesta.

Aivotutkijoiden mukaan oppimisen aikana aivoverkoissamme jo vahvistuneet alueet kasvattavat uusia yhteyksiä. Näin se alue, jolla olet jo edistyksellinen, voi helpommin kehittyä voimakkaasti eteenpäin ja tehdä sinusta todella ainutlaatuisen. Kysymys kuuluukin, miten esihenkilöt ja johtajat voivat auttaa tiimejä ja tiimiläisiä löytämään omat Messin kaltaiset vahvuudet?

Vahvuuksista kehitysvoimaa

Tunnettu amerikkalainen tutkimusyritys Gallup on listannut keinoja vahvuuksista lähtevään tiimin toiminnan kehittämiseen. Nämä vinkit toimivat mielestäni erittäin hyvin johtajan ohjenuorana, jos ihmisten omista vahvuuksista halutaan ammentaa kehitysvoimaa ja menestystä liiketoimintaan.

Ensimmäiseksi johtajan on hyvä tunnistaa omat vahvuutensa ja olla rehellinen niiden suhteen. Samalla avoimuus ja nöyryys myös omien kehityskohteiden osalta on osa tätä oman autenttisen johtamistavan tuntemista. Omien vahvuuksien kautta johtamalla voi kuitenkin näyttää suuntaa ja esimerkkiä muille, jolloin on helpompi edetä keskustelemaan aiheesta laajemmin oman tiimin kanssa. Ylipäätään vahvuuksien esiin nostaminen ja niiden ottaminen johtamisen fokukseen voi olla suomalaisessa johtamiskulttuurissa iso askel, joka vaatii harjoitusta.

Ensimmäinen tärkeä askel olisi vahvuuksien löytäminen yhdessä keskustelemalla. Me ihmiset kun tuppaamme lähtökohtaisesti keskittymään kehityskohteisiin ja heikkouksiin, joita meiltä kaikilta löytyy. Keskustelun ohjaaminen vahvuuksien tunnistamiseen, niiden jalostamiseen ja käyttöön koko tiimin yhteisenä voimavarana on nivottava osaksi arjen johtamista ja tiimin yhteistä keskustelua.

Esihenkilön tehtävänä on katsoa kokonaisuutta ja varmistaa, että tiimin ainutlaatuiset vahvuudet pelaavat hyvin yhteen. Puuttuvia vahvuuksia voi sitten täydentää tiimiin myös rekrytoinnin avulla. Palautteen ja tunnustuksen anto kannattaa nivoa kunkin omaan vahvuusrepertuaariin ja tapaan, jolla kukin toivoo saavansa tunnustusta. Näin vahvuudet ja niiden ympärille organisoitu toiminta voivat muodostaa tiimin arjessa itseään vahvistavan kierteen.

Generalistikin voi olla ainutlaatuinen

Buckinhamin esiin nostama Messin vasemmasta jalasta lähtevä poikkeuksellisuuden tarkastelu sopii mielestäni hyvin myös keskusteluun moniosaajien eli generalistien tarpeesta työelämässä. Tarvitsemme sekä moniosaajia että tiettyjen osa-alueiden syväasiantuntijoita.

Ennemminkin on kyse tavasta toimia. Siitä, että pystyisimme ammentamaan vuorovaikutustapoihimme, toistemme kohtaamiseen, johtamiseen ja ylipäätään toimintatapoihimme jotakin sellaista, joka tulee meiltä luontaisesti ja on aidosti ainutlaatuista. Ja ettemme hukkaisi turhaan arvokasta aikaamme keskinkertaisuuteen tai liiallisen hallittuun tasapainoisuuteen, koska ainutlaatuisuus tekee meistä mielenkiintoisia. Aika on liian lyhyt tuhlattavaksi tylsyyteen niin elämässä kuin työssä.

Jaana Pullinen on yrittäjä, HR-konsultti ja coach, joka haluaa rakentaa kestävämpää ja tuottavampaa suomalaista työelämää. Työelämän minimalistina Pullinen uskoo, että vähemmän on enemmän ja että on järkevää tehdä kovasti töitä löytääkseen itselleen merkitykselliset asiat.

Lisätietoja Pullisesta löydät hänen yrityksensä Awarium Oy:n sivuilta: www.awarium.fi
sekä LinkedInistä: https://www.linkedin.com/in/jaana-pullinen/

Lue myös Jaana Pullisen edelliset kolumnit Itsetietoisuudesta voimaa johtamiseen, Esihenkilöitä – tarvitaanko heitä?, Hybridityöhumpasta johtamisen perustehtävään ja Onni löytyy ongelmista sekä hänestä kertova henkilökuva Merkityksellisen HR-kulttuurin rakentaja.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)