COACHING

Mainos
TEKSTI LAURA SUNDELL KUVA JONNE SUNDELL | 30.3.2022 | KOLLEGA.FI
Potentiaali esiin

Olemme työyhteisöissä niin ihmisinä kuin ammattilaisina. Osa jakaa henkilökohtaisia asioitaan ja tunteitaan enemmän, osa vähemmän, mutta persoonallisuus on mukana töissä ihan jokaisella.

Laura Sundell on business coach, jolle coachaus on sydämenasia ja keino tukea ihmisten kehittymistä ja hyvinvointia työelämässä.

Persoonallisuudella tarkoitan tässä luontaisia tapoja esimerkiksi motivoitua, oppia, hahmottaa asioita ja toimia. Uniikkeja komboja, jotka vaikuttavat olemiseemme, tekemiseemme ja hyvinvointiimme työyhteisössä – halusimmepa tai emme. Persoonallisuuden lisäksi myös kokemuksemme, tietomme ja taitomme ovat vaikuttamassa näissä komboissa. Nämä erilaiset yhdistelmät pitävät sisällään monenlaista potentiaalia, jonka tunnistaminen ja ruokkiminen edesauttaa hyvinvointia ja tuloksellisuutta sekä ihmisen että organisaation näkökulmasta.

Koska olemme erilaisia, eivät samanlaiset toimintatavat – esimerkiksi vuorovaikutuksessa tai johtamisessa – toimi samalla tavalla kaikkien kanssa. Sari Ajanko kirjoittaa kirjassaan “Moninaisuuden johtaminen – ytimessä johtajan itsetuntemus” tehokkaan ja tuloksekkaan johtamisen pohjautuvan kahteen keskeiseen osaamis- ja kehittämisalueeseen: ihmistuntemukseen ja itsetuntemukseen. Ajangon mukaan ihmistuntemus antaa näkemystä ja keinoja tietoiselle erilaisten ihmisten johtamiselle ja itsetuntemus on kaiken hyvän johtamistyön ydin ja perusta.

Ihmistuntemuksesta ja itsetuntemuksesta on luonnollisesti hyötyä paitsi johtamisessa myös kaikenlaisissa ihmissuhteissa ja vuorovaikutuksessa niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Työelämässä vaikkapa persoonallisuusanalyysien käsittely tiimin kesken on yksi oiva keino vahvistaa sekä tiimiläisten itsetuntemusta että ymmärrystä erilaisuudesta.

Hentoja yhteyksiä

Harvoin olemme oikeassa kuvitellessamme, että tunnemme jonkun toisen läpikotaisin tai tiedämme hänen ajatuksensa tai vaikkapa toiveensa tulevaisuuden työpolun suhteen. Emmehän välttämättä täysin tunne tai ymmärrä aina itseämmekään. Se, mitä voimme aina arjessa helposti tehdä toisen ymmärtämiseksi, on kysyä ja kuunnella. Ja jotta kysymisestä on hyötyä, tulee johtamissuhteen, työtoveruuden tai muun ihmissuhteen olla sellainen, että toinen voi turvallisesti kertoa todelliset mietteensä ja tuntemuksensa.

Timanttinen kyvykkyys on myös aavistaa toisessa sellaista potentiaalia, jota hän itse ei vielä edes oivalla. Entisellä pomollani oli tämä taito ja oli huikeaa päästä todistamaan lukuisia tilanteita, joissa hän näki meissä muissa kyvykkyyden ituja, joita emme itse tunnistaneet. Hän uskoi rohkeasti ihmisten kasvuun ja hahmotti taitavasti hentoja yhteyksiä aiemman kokemuksen tai henkilökohtaisten vahvuuksien ja tulevien roolien välillä.

Toiminnallaan hän osoitti vankkaa uskoa oppimiseen ja positiivisella tavalla samalla haastoi ihmisiä kehittymään. Ja ne tilanteet, joissa hän onnistui herättelemään itseltäni kateissa ollutta kasvupotentiaalia, ovat jääneet mieleen myös suurina luottamuksen osoituksina. Ihmisten kasvupotentiaaliin uskominen on loistava lähtökohta valmentavalle johtamiselle.

Järjellä ja sydämellä

Valmentava johtamisote ja coaching veivät minut mukanaan, koska olen kokenut niiden voiman arvostavan vuorovaikutussuhteen rakentamisessa, sisäisen motivaation kasvattamisessa ja tavoitteita kohti etenemisessä. Koen, että hommassa on vahvasti mukana sekä järki että sydän ja uskon, että molempia tarvitaan, kun tavoitellaan sekä hyvinvointia että hyvää tulosta.

Coach tai valmentavalla tyylillä toimiva esihenkilö, projektipäällikkö tai tiimikaveri haastaa myös itsensä tutkimaan omia ajatusmallejaan ja toimintatapojaan kysymällä itseltään esimerkiksi, millaisen ihmiskäsityksen omaan, miten toimin valmentavassa keskustelussa aidosti toisen lähtökohdista käsin tai miten vahvistan omaakin rohkeuttani käsitellä hankaliakin asioita.

Valmentavassa keskustelussa ja coaching-prosessissa fokus on valmennettavan henkilökohtaisen ja ammatillisen potentiaalin täysipainoisessa hyödyntämisessä. Keskustelujen yhteydessä käy monesti niin, että myös coach tai valmentavassa roolissa toimiva oivaltaa itsestään jotain uutta, mikä auttaa coachia itseäänkin hyödyntämään omaa potentiaaliaan paremmin.

Laura Sundell on sertifioitu business coach ja valmentaja, joka tukee ihmisten kehittymistä, hyvinvointia ja tuloksia coachauksen ja valmentavan työkulttuurin vahvistamisen avulla. Sundell on koulutukseltaan diplomi-insinööri sekä ammatillinen opettaja ja hänellä on monipuolinen kokemus esihenkilö-, projektipäällikkö-, asiantuntija- ja koulutustehtävistä. Sundell työskentelee omassa yrityksessään Laura Sundell Coaching, joka tarjoaa yksilö-, ryhmä- ja tiimicoachauspalveluja organisaatioille.

Lisätietoa Laura Sundellista:
www.laurasundell.fi
Laura Sundell | LinkedIn
www.instagram.com/laura_sundell_coaching

Lue myös Sundellin aiemmin julkaistu kolumnit Työmään eliksiirit ja Työarjen helmiä ja timantteja.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)