KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI TEILA TANNER-HEIKKILÄ KUVA KATI LÄNSIKYLÄ | 25.8.2021 | KOLLEGA.FI
Ota oivallusvartti käyttöön

Otin äskettäin käyttööni oivallusvartit tilanteissa, joissa jään jumiin ajatuksissani, enkä pääse töissäni eteenpäin. Aloin kysyä itseltäni ensin aamulla ja sitten yhä useammin päivän aikana hyvin yksinkertaisen kysymyksen: Mikä on tärkeää juuri nyt? Ensimmäisen oivallusvartin viesti oli hyvin konkreettinen: Keskity siihen, mitä voit tehdä nyt. Kyky löysätä otetta ja madaltaa rimaa on jalo taito.

Teila Tanner-Heikkilä on työyhteisön valmentaja ja NLP-trainer, joka työskentelee yrityksessään Valmennus Vuosikellossa.

Nauratti, sillä olin jo aiemmin tiedostanut, että täydellisyyden tavoittelu vie aikaa, voimavaroja, energiaa ja on lisäksi stressaavaa. Ymmärsin oivallusvartin viestin hyvin yksiselitteisesti, että tärkeintä on edetä ja tehdä asioita. Jatkokysymykseksi nousi ajatus: Vaaditko itseltäsi liikaa? Hmm, napakymppi!

Miten madaltaa rimaa?

Kyky löysätä otetta ja päästää irti täydellisyyden tavoittelusta luo ympärille virtaavan ja energisen tilan. Syntyy uusi aloittamisen tila, josta puuttuu pakko ja suorittaminen. Oivallukseni ydin oli: Löysää otetta, anna tilaa luovuudelle ja intuitiolle. Tästä seurasi jatko-oivallus: Löydä yhteys sisäiseen voimaan ja sisäiseen haluun. Huomasin heti, että tämä innostusta ruokkiva tila synnytti uudenlaisen tietoisuuden tekemiseen. Sisäinen halu innoittaa, syntyy uusi motivaatio tekemiseen.

Kaikkea ei tosiaankaan tarvitse tehdä täysillä ja täydellisesti, usein vähempikin riittää hyvään tulokseen. Eteneminen palkitsee ja siitä saa hyvän mielen.

Älä ota asioita henkilökohtaisesti

Mielenhallinnassa yksi tärkeä seikka on uhrikolmion tunnistaminen. Kolmion yläkärjessä on uhri, vasemmassa kärjessä syyttäjä/päsmäri ja oikeassa kärjessä auttaja/pelastaja. Kun reagoit johonkin ulkopuoliseen asiaan tai henkilöön, on mahdollista, että siirryt eri rooleissa ja eri tilanteissa puolustuskäyttäytymiseen, joka vie pois tasapainosta ja vuorovaikutus kärsii.

Oivallusvartin aikana mietin tätä kolmiota ja peilasin sitä omaan käyttäytymiseen. Olin viikonvaihteessa kokenut nämä kaikki eri roolit ohimenevästi ja tiedostin, että useimmiten menen auttajan rooliin eli sisäinen haluni auttaa käynnistyy. Kun koin rinnalla päsmärin, joka yritti pomputtaa ja saada minut toimimaan sen haluamalla tavalla, reagoin. En kuitenkaan mennyt uhrin rooliin, vaan siirryin ajatuksissa tilanteesta sivuun ja havainnoin omaa sisäistä mielikuvaa itsestäni.

Jos puolustusmekanismi käynnistyy, kannattaa muuttaa tietoisesti ajattelua. Kun ystäväsi, puolisosi tai työkaverisi käyttäytyy huonosti ja sinä reagoit siirtymällä esimerkiksi uhrin tai auttajan rooliin, niin tarkista tilanne. Mihin reagoit? Mitä tapahtui? Opettele astumaan tilanteesta ulos ja katso tilannetta etäältä. Se tuo lisää liikkumatilaa. Älä ota asioita henkilökohtaisesti. Usein syyttäjän, uhrin tai auttajan käyttäytymisen taustalla on jokin tarve, josta ei ole tietoinen.

Mitä ilman et voisi elää?

Pääsin oivallusvartissani käsiksi syvälliseen kysymykseen. Mieleni toimi hyvin loogisesti: en voi elää ilman happea, ilman toisia ihmisiä, ilman läheisiä, ilman rakkautta, ilman rahaa, ilman ruokaa. Kyse oli perustarpeista ja tarkensin kysymystä: Mitä ilman elämäsi ei olisi sellaista, kuin haluat sen olevan?

Aloin pohtia asiaa filosofisesti ja syvällisesti. On tärkeä löytää yhteys itseen, omaan sisäiseen voimaan, iloon ja myötätuntoon. Yhteys itseen ja suurempaan kokonaisuuteen tuo läsnäolon. Silloin löydämme motivoivia ja vaihtoehtoisia ratkaisuja tilanteisiin.

Mitä tietoisempi olet omista ajatus-, tunne ja toimintatavoistasi, sitä paremmin voit elää ja tehdä muutoksia joustavasti tavoilla, jotka tukevat päämääriäsi yksilönä ja työyhteisön jäsenenä.

Mikä vie sinua parhaiten eteenpäin?

Luo ympärillesi energia, joka käynnistää sinut toimimaan suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti. Viritä itsesi ajattelemaan uudella tavalla. Toimiminen tietoisesti uudella tavalla synnyttää tekemiseen tarvittavan motivaation.

Voit myös pohtia näitä kysymyksiä

  • Mikä on tärkeää sinulle? Jotakin sellaista, mihin voit itse vaikuttaa.
  • Miksi se on tärkeää sinulle? Mitä se antaa juuri sinulle tässä tilanteessa/asiassa?
  • Mitä tapahtuu, jos teet tai jos et tee näitä asioita?
  • Mikä on ensimmäinen konkreettinen askel tähän uuteen suuntaasi?
  • Milloin aloitat?

Vinkit oivallusvartin käyttöönottoon

  • Viritä itsesi kysymykselle: Mikä on tärkeää juuri nyt?
  • Hengitä muutama kertaa syvään sisään ja ulos. Tule tietoiseksi läsnäolevasta hetkestä, anna sen laajentua mielessäsi.
  • Päästä irti jännityksestä, rentouta niskasi, hartiat ja käsivarret. Tunne jalkasi lattialla.
  • Salli ajatusten kulkea vapaasti.
  • Jos keskittyminen herpaantuu, palaa hengityksesi rytmiin. Toista mielessä sanoja: hengitän sisään ja hengitän ulos.
  • Kun tunnet, että kehosi ja mielesi on rentoutunut, hengitä vielä kerran syvään sisään ja ulos ja kysy itseltäsi, mikä on tärkeää juuri nyt? Mihin keskityn?
  • Kirjaa oivalluksesi paperille tai läppärille.

Oivallusvartteja voi käyttää myös muihin asioihin. Kokeile vaikka rohkeusvarttia, meditaatiovarttia, rutiinitöiden varttia tai tekemättömien töiden varttia!

Inspiraation lähde: Mental Management, Rita Ahvenniemi

Teila Tanner-Heikkilä on työyhteisön valmentaja, yhdessäluomisen mahdollistaja, Firstbeat Hyvinvointianalyysien asiantuntija ja NLP-trainer, joka työskentelee omassa yrityksessään Valmennus Vuosikellossa. Tanner-Heikkilä on ollut vuosina 2017-2018 yhteistyökumppanina tuotteistamassa Työsuojelurahaston rahoittamaa Tulevaisuuden taitoja yhdessäluomisen otteella -palveluprosessia, jossa mm. kehitettiin tietoisen toimijuuden viisi avainta.

Lisätietoja Tanner-Heikkilästä löydät osoittesta https://valmennusvuosikello.fi/ ja Tietoinen Toimija sivustolta https://tietoinentoimija.fi/.

Lue myös Tanner-Heikkilän edelliset kolumnit Miten pysyä oman voiman keskuksessa, Irtiotto liskoaivoista ja Ilon ja energian alkujuurilla.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)