HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI KAIJA SOLANA KUVA KATJA FRANGE | 6.10.2021 | KOLLEGA.FI
Mikä tukee energiaasi?

Silmiemme edessä luonto valmistautuu tässä hetkessä tulevaan. Ennen värikkäiden lehtiensä riisuuntumista puut varastoivat runkoonsa lehtivihreää, jotta selviävät talven yli ja voivat taas keväällä kasvattaa uudet lehdet. Viisas luonto toimii luonnostaan omaksi parhaakseen, vaan entäs me ihmiset?

Kaija Solana on coach, jonka missiona on inspiroida ihmisiä tulemaan tietoiseksi omasta potentiaalistaan, ainutlaatuisuudestaan ja voimavaroistaan.

Maailman epävarmuus ja arvaamattomuus kuluttavat yllättävästi voimia. Energiaa siis tarvitaan. Muuttuvilla asuillaan luonto muistuttaa meitä koko ajan, että myös ihminen on osa luontoa ja voimme toimia sen tavoin. Esimerkiksi näin: kun meillä menee hyvin ja meillä on virtaa, niin kokoamme silloin selviytymiskeinot elämän ”kuivaa” kautta, vaikeita tilanteita tai haastavia vaiheita varten.

Jokaisella on erilaiset selviytymismekanisminsa ja siksi kukin tarvitsee oman, juuri itselle toimivan ”survival kitin”. Mitä enemmän keräämme siihen valmiiksi hyväksi todettuja vaihtoehtoja, sitä helpommin muistamme niitä tarpeen tullen hyödyntää. Ilman selkeätä voimavarapakkia ainakin minulla tuppaa unohtumaan monta hyvää työkalua – ja tilanteen ollessa päällä en muista, mikä vaihtoehto auttaisi minua parhaiten juuri siinä hetkessä.

Piilosyöpöt nakertavat elinvoimaa

Voimavaroja kuluttavista piilosyöpöistä yleisimpiä on takertuminen sellaiseen, mikä ei enää tue tai palvele itseä. On haaste opetella elämään virtauksessa, jossa jatkuvasti voi päästää irti turhasta ja tarpeettomasta. Mitä vähemmän taakkaa on kannettavana, sitä kevyempi on kulkea.

Luovutamme yllättävän helposti voimamme itsemme ulkopuolelle, asioille tai toisille ihmisille, jotka vievät voimia, mutta joista irtipäästäminen ei olekaan niin helppoa. Tottumus tai tapa on tuttua ja turvallista, vaikka ei välttämättä ollenkaan mukavaa tai hyväksi meille. Monenlaiset alitajuiset uskomukset ja pelot selittävät syitä, miksi irtipäästäminen ei juuri sillä hetkellä onnistu.

On tärkeää tiedostaa näiden voimasyöppöjen vaikutus, sillä ne nakertavat elinvoimaamme sisältä päin. Se tapahtuu huomaamatta, jos ei tiedosta, millainen olotila missäkin tilanteessa tai kohtaamisessa on. Viisas keho antaa toistuvasti merkkejä ja viestejä, jotka on helppo ohittaa kiireisenä tai autopilotti päällä. Enää ei kannattaisi. Tämä aika kutsuu tiedostamaan oman voimamme tarpeellisuuden, ymmärtämään omat vaikutusmahdollisuutemme ja tekemään tekoja oman voimamme eteen.

Sisäinen ruutuaika ja mielen hakukone

Eräs henkilö kertoi minulle tuskastaan olla erossa kännykästä ja huolestaan kasvavasta ruutuajasta. Monille some-riippuvuus on mennyt jo niin pitkälle, että sitä todellakin voi sanoa huumeeksi. Kuinka paljon se viekään energiaa – ja kuluttaa paitsi puhelimen akkua, myös omaa akkuamme? Kännykästä löytyy paljon tietoa ja vastauksia, mutta ei sellaisia, mitä voi löytyä vain ja ainoastaan kunkin itsensä sisältä.

Voisiko ulkoisen ruutuajan kääntääkin sisäänpäin? Mitä, jos kännykän sijaan katseletkin hetken sisäistä tilaasi? Jos mielikuva auttaa, niin luo sellainen. Kuvittele itsesi ”ruutuna”. Sormenjäljen sijaan kytkeydy siihen parilla syvällä hengityksellä. ”Selaile” sisäistä tilaasi, katso, mitä sieltä nousee ja ole sen kanssa. Voit saada paljon tärkeää informaatiota, joka muuten menisi ohitsesi.

Vastaavasti voit käyttää mieltäsi apunasi näin: samalla tavalla kuin kirjoitat Googleen hakusanan ja saat listan sitä vastaavista sivuista, siirrä tuo mielikuva itseesi. Se, mitä syötät mieleesi, tarjoaa juuri sellaisen ajatusten, tunteiden ja tapahtumien tarjoaman kuin olet pyytänyt – hyvässä ja pahassa. Eli jos toistuvasti kerrot itsellesi negatiivisia, huolta ja pelkoa vahvistavia ajatuksia, niin niitä elämä sinulle tarjoilee. Tai voit valita ajatella kannustavia, luottavaisia, voimaannuttavia ajatuksia ja jälleen mieli toimii kuin hakukone. Se toteuttaa pyyntösi.

Huomaa, että voit itse valita, mitä ajattelet ja mitä siitä seuraa. Tule tietoiseksi mielesi voimasta ja opettele käyttämään sitä viisaasti itsesi hyväksi. Tiedosta, missä on fokuksesi ja mitä ruokit, sillä se, missä on huomiosi, vahvistuu. Valinta on tehtävä yhä uudelleen, monta kertaa päivässä. Se vaatii voimaa, tahtoa ja viitseliäisyyttä.

Tekoja puheen sijaan

Vaikka mielen mahtivoimista ja läsnäolosta on puhuttu ja kirjoitettu jo pitkään, ei pelkkä päässä pyörivä näennäistieto riitä. Jos et ota itsestäsi vastuuta ja päätä, että aiot todella tehdä jotain itsesi eteen, mikään ei muutu.

Vahvistaaksesi omaa voimaantumistasi, pohdi seuraavia asioita:

  • Energiavarastosi tila: pysähdy hetkeksi tunnistamaan, paljonko akussasi on virtaa juuri nyt. Tiedosta, mikä sitä tyhjentää ja mikä täydentää?
  • Tiedosta omat tarpeesi: mitä sinä tarvitset kehon, mielen ja sielun tasolla saadaksesi lisää elinvoimaa tai ylläpitääksesi sitä?
  • Miten voit puiden lailla kartuttaa voimavaravarastoasi niin, että sieltä riittää ammennettavaa elämän kuivina kausina? Millainen on oma ”survival kittisi”?
  • Mitä sinä valitset ja mitä konkreettisia tekoja teet?

Katso myös Solanan syyskuun alussa pitämä ilmainen Naisen voimavuodet – Viisastuvan vanhenevan naisen kasvumatka -miniwebinaari, jonka tallenne löytyy osoitteessa: https://mailchi.mp/8178d870692b/naisen-voimavuodet

Kaija Solana on coach, puhuja, kirjoittaja ja inspiroija, jonka intohimona on auttaa ihmisiä tuntemaan ja johtamaan itseänsä aidosti, sisältä käsin. Solana työskentelee omassa yrityksessään Intuitivo Oy:ssä.

Lisätietoja Kaija Solanasta löydät osoitteesta www.kaijasolana.com ja https://www.linkedin.com/in/kaijasolana/

Lue myös Solanan edelliset kolumnit Ikääntyvä nainen työelämässä, Vahvista omaa voimaa, Sisäinen järjestys kaaoksen keskellä ja Reflektion paikka.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)