KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI TEILA TANNER-HEIKKILÄ KUVA KATI LÄNSIKYLÄ | 3.2.2021 | KOLLEGA.FI
Ilon ja energian alkujuurilla

Osallistuin jokin aika sitten esiintymisvalmennuksen kurssille, jossa tehtäväksi tuli valmistella seuravaksi päiväksi esitys aiheesta, joka muutti elämäni suunnan. Intuitio toi mieleen ensimmäisen tanssimatkani Kuubaan. Mieli pyrki hallitsemaan aihevalinnassa. Stressasin koko edellisen illan, mikä asia on elämässäni ollut suuri ja merkityksellinen? Menin nukkumaan epätietoisuuden tilassa. Aamulla heräsin etsimään kuvamuistoja Kuuban matkasta. Nimesin esityksen kolmen asian ympärille: Energiaa, tunnetta ja iloa – jalat maassa ja pää pilvissä.

Energia tarttuu

Teila Tanner-Heikkilä on työyhteisön valmentaja ja NLP-trainer, joka työskentelee yrityksessään Valmennus Vuosikellossa.

Muistan sen tunteen, kun saavuin Havannaan. Tunsin jotain ainutlaatuista. En pysty selittämään kokemusta järjellä, sillä se tuntui kehossa. Jotakin tuttua energiaa, jolle minulla ei ollut vielä sanoja.

Näimme tulevat tanssiparimme, kuubalaisia tanssinopettajia, miehiä ja naisia. Me suomalaiset olimme omana ryhmänä tilan toisessa päässä, vaitonaisina ja tarkkailevina. Kuubalaisten ryhmässä ilmapiiri oli vauhdikas, ikään kuin bileet olisivat jo käynnissä. Musiikki alkoi soida ja tanssijat esittivät meille kuubalaisen tanssin eri vaiheita. Heidän sulavat liikkeensä, energiansa, hymynsä ja vahva läsnäolonsa tekivät meihin vaikutuksen. Oma jännitys suli, tilalle tuli odotus, mitä kaikkea tämä matka tarjoaakaan? Olinhan jo kokenut tuon ainutlaatuisen energian ympärilläni.

Tunne liike kehossasi

Ensikohtaaminen parini Reinierin kanssa oli hieman hämmentävä. Tanssimme ja sain ensimmäisen ohjeen, älä vie vaan seuraa vientiäni. Laita silmät kiinni ja tunne liike kehossasi. Kannustavia sanoja ja kehotuksia oli paljon: Seuraa vientiäni, kuuntele musiikkia, hengitä musiikkia, ole tässä tilassa, älä vastusta. Helppo sanoa, vaikeampi toteuttaa. Oma keho tuntui jännittyneeltä, kädet puristivat parin käsiä ja välillä rytmikin katosi. Olisi helpompi viedä, kuin mukautua liikkeeseen.

Pääopettajan viesti koko ryhmälle oli: Mies vie ja nainen seuraa. Seuratkaa vientiä, tuntekaa liike kehossanne, rentoutukaa. En ollut yksin tämän ylikorostuneen hallinnan tunteen kanssa. On helpompi viedä kuin seurata.

Yhteys ja luottamus – samassa kuplassa

Mietin tanssiessani, miksi seuraaminen on niin vaikeaa? Miksi vastustin toisen vientiä? Se oli poisoppimisen paikka. Oli kyse luottamuksesta toiseen ja myös itseen.

Pian huomasin, että kun tanssin rennommin ja annoin kehoni sulautua liikkeeseen, tanssikokemus muuttui. Energia ja läsnäolo yhdistyivät. Olimme kuin samassa kuplassa. Syntyi uudenlainen yhteys ja vuorovaikutus niin tanssiin, pariin kuin myös muun ryhmän kanssa. Ympärillä näin hymyileviä ja iloisia kanssatanssijoita. Energia tarttui ja se toi mukanaan vapauden tunteen.

Opin, että ei tarvitse yrittää tehdä kaikkea teknisesti oikein. Jos yrittää liikaa, tunne ja yhteys katoaa, rytmi häviää, ajatus karkaa ja vuorovaikutus pariin häviää.

Enpä olisi uskonut, että tanssimatka oli samalla matka itsetuntemukseen, oman itsensä hyväksymiseen ja arvostamiseen.

Mutkaton suhde itseen ja kehoon

Näin Havannan kaduilla naisia, jotka olivat menossa töihin. Sairaanhoitaja, jolla oli hilkka päässä ja silitetty työpuku päällään. Arvokkuus, naisellisuus ja määrätietoisuus välittyivät hänestä jokaisella askeleella. Ja leipuri, joka kantoi tyytyväisenä valtavia kakkuja käsissään. Hymy, energisyys ja taiturimainen tasapainoilu, kun hän eteni mukulakiviä pitkin.

Kuvittele mielessäsi kävelytapa, jossa koko keho on liikkeessä ja jokainen askel kertoo sinusta tarinaa. Hyväksyt kehosi ja haluat näyttää sen jokaisen kurvin muille. Pää pystyssä, hei minä olen tässä, huomaatko.

Tämä luonnollinen ja terve suhde itseen herätti jälleen ajatuksia. Miksi oma suhde kehooni on niin erilainen? Mieluummin peittää itsensä, kun korostaa muotojaan. Arvostelee itseään ja ulkonäköään. Uudelleen oppimisen paikka! Miten kannan itseni arvokkaasti? Mistä asioista syntyy hyvä suhde itseen ja omaan kehoon?

Kuubalaiset naiset ovat hyvin tietoisia itsestään. Arvokkuus näkyi ulospäin kehon ryhdissä, kehonhallinnassa ja liikkeessä, joka oli luonnollista ja rentoa. He olivat sovussa itsensä, ammattinsa ja kehonsa kanssa.

Mitä matka antoi?

Yksi asia oli ehdottomasti yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen. Tanssissa olet yhteydessä itseen ja toisiin hyvin hienovaraisella tavalla. Väliin syntyy energiaa, ilmapiiri, joka on kuin kosmista liimaa, joka yhdistää kaikki samaan olemisen tilaan.

Toinen merkittävä asia oli tuo itsetuntemuksen ja oman kehosuhteen uudelleen kytkentä. Olla oma itsensä, tuntea itsensä omassa mielessä ja kehossa hyväksytyksi, juuri sellaisena kuin on.

Kolmas asia oli välittäminen ja antamisen asenne. Kun näki, miten kuubalaiset suhtautuvat elämään, antamalla ja jakamalla asioita, kuten ruokaa tai kotinsa, niin omat murheet tuntuivat pieniltä. Heillä on taito elää hetkessä myös pienillä resursseilla: Jos tänään ei tule sähköä tai vettä asuntoon, niin huomenna ehkä tulee. On vaikeaa omaksua sama asenne elämään. On paljon helpompaa nähdä niitä negatiivisia asioita, jolloin elämä jää kokematta.

Oivalsin myös, kuinka hyvin tanssissa yhdistyy neljä erilaista hyvinvoinnin tasoa: fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen kuin myös henkinen hyvinvointi. Tanssin ansioista koin tulleeni kokonaiseksi ja läsnä olevaksi itselleni.

Mistä sinä saat energiaa, tunnetta ja iloa elämääsi?

Ei tarvitse lähteä kauas, kun voi käyttää mielikuvitusta. Kuvittele esimerkiksi seuraavaa:

  • Kävele hetki niin, että selkäsi on suorana, pää pystyssä ja tunnet, kuinka jokaisella askeleella liikut sulavasti, hymy huulilla ja tietoisena itsestäsi.
  • Kuuntele rytmikästä musiikkia, joka tempaa sinut tuolista ylös. Anna mennä, kukaan ei katso, tunne musiikki ja liike kehossasi.
  • Sulje silmäsi, näe itsesi suurella laiturilla, ilta-auringossa, tanssimassa rakkaasi kanssa. Tunne yhteys, sulaudu tanssiin ja lepää tuossa tunteessa. Hengitä ja ole läsnä. Mielikuvitus on mahtava kaveri.

Teila Tanner-Heikkilä on työyhteisön valmentaja, yhdessäluomisen mahdollistaja, Firstbeat Hyvinvointianalyysien asiantuntija ja NLP-trainer, joka työskentelee omassa yrityksessään Valmennus Vuosikellossa. Tanner-Heikkilä on ollut vuosina 2017-2018 yhteistyökumppanina tuotteistamassa Työsuojelurahaston rahoittamaa Tulevaisuuden taitoja yhdessäluomisen otteella -palveluprosessia, jossa mm. kehitettiin tietoisen toimijuuden viisi avainta.

Lisätietoja Tanner-Heikkilästä löydät osoittesta https://valmennusvuosikello.fi/ ja Tietoinen Toimija sivustolta https://tietoinentoimija.fi/. Lue myös Tanner-Heikkilän edelliset kolumnit Poikkeusajan rytmissä, Uskallatko elää täysillä? ja Ilo on ilmaislääkettä.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)