HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI TIINA LATIKKA KUVA JARMO RANTANEN | 3.2.2021 | KOLLEGA.FI
Nauru on parasta lääkettä

Kirjoita pelkkää positiivista, ystäväni yllytti. Ensin ajattelin, että maailman tilanne on liian vakava, jotta voisin kirjoittaa vain positiivista ajatusten virtaa. Kunnes oivalsin, että juuri tästä minun pitääkin kirjoittaa – naurusta. Sellaisesta, johon pystyy parhaimmillaan pieni lapsi. Sellaisesta ilosta, joka on täynnä luottamusta, turvaa ja pulppuavaa kikatusta. Ilo on kekseliäisyyden, luovuuden ja innovaatioiden lähde.

Tiina Latikka on valmentaja ja mindcoach, jonka intohimona on auttaa ihmisiä saavuttamaan unelmansa.

Sain aivan kuin lahjana pienen tarinan, jonka ystäväni jakoi kanssani. Rupattelimme autoista ja muistelimme, millaisia autoja perheessämme oli ollut, kun olin lapsi. Muistan hyvin farmari Opelimme, joka oli kermanvärinen. Ei ollut muuta ilmastointia kuin avoimet ikkunat. Totta kai kesäkuumalla oli työnnettävä pää takaikkunasta ulos ja annettava vaalean pitkän tukan hulmuta. Saman auton takapenkillä olen syönyt parhaimman vanilija-eskimon, jonka isäni osti, kun kävi tankkaamassa auton paikallisella Unionin huoltoasemalla.

Ystäväni kertoi oman muistonsa, joka liittyi hänen lapsuutensa autoon. Isän Ifaan, idän ihmeautoon, kuten hän sitä kutsui. Heidän perheensä asui Helsingissä ja siihen aikaan heillä oli tapana vierailla äidin siskon luona Tampereella. Matka sujui rattoisasti aina siihen saakka, kunnes tuli vastaan yksi Teiskon mäistä. Siinä kohtaa Ifan moottorin voima loppui. Joka kerta samassa mäessä koko perhe – isää lukuunottamatta – nousi tien pientareelle, jotta auton paino keveni. Siitä huolimatta, että lapset ja äiti seisoivat pientareella jännittämässä, ei Ifa jaksanut nousta mäkeä ylös edes ykkösvaihteella.

Isä oli kuitenkin kekseliäs ja ratkaisi asian omalla tavallaan. Joka kerta, kun he saapuivat mäen alle, koko perhe nousi autosta pois, äiti käveli mäen päälle, katsoi, ettei muita autoja ollut tulossa, viittoili mäen päältä ja huusi: ”Tule vaan!” Isä käänsi auton ympäri ja peruutti mäen ylös. Sain lopulta naurultani kysyttyä: ”Siis peruutti koko matkan ylös? Ja te lapset kävelitte perässä?” Eikä siinä kaikki, mäkiä tädin luokse oli kaksi sekä paluumatka kotiin. Elämä on seikkailu!

Ilon parantava voima

En muista, milloin olisin nauranut vedet silmissä ja vatsaani pidellen. Minusta koko tarina oli hellyttävä ja aito. Siinä oli kaikessa yksinkertaisuudessaan, kekseliäisyydessään ja mutkattomuudessaan jotain sellaista, joka herätti minussa lapsuuden naurun. Tuo nauru avasi minussa jotakin, joka on ollut varjossa jo jonkin aikaa. Mennyt vuosi on ollut melkoinen meille kaikille. Ja kuitenkin yhteys sisimpäämme, myös alkuperäiseen iloon on elintärkeä. Se ei vie pois todellisuutta, jossa elämme, mutta keventää askelta edes hetkeksi.

Nyt jos koskaan on tärkeä kääntää katse iloon. Se on lahja kaiken tämän keskellä eikä ole keneltäkään pois. Ajattele hetki, millaisen ihmisen seuraan hakeudut? Sellaisen ihmisen, joka saa sinut tuntemaan olosi kevyemmäksi, iloisemmaksi ja myönteisemmäksi. Entä jos voisimme hetkittäin olla vapaita pelosta. Entä jos voisimme hetkittäin luottaa elämään ja mahdollisuuksiin. Entä jos riittäisimme ensisijaisesti itsellemme ja antaisimme muiden mielipiteiden olla. Entä jos voisimme hetken olla vapaita huolesta ja luottaa tulevaan.

Nauru on parasta lääkettä, sanotaan. Naurun on todettu vahvistavan immuunijärjestelmää, kohottavan mielialaa, vähentävän kipua ja suojaavan stressin vahingoittavilta vaikutuksilta. Naurun on sanottu toimivan mielen ja kehon palauttamiseksi tasapainoon. Hyvä huumori keventää taakkaa, herättää toivoa, yhdistää sinut muihin ja pitää läsnä tässä hetkessä, keskittyvänä ja valppaana. Tutkimusten mukaan se auttaa jopa vapauttamaan vihan ja antamaan anteeksi nopeammin.

Lapsena nauroimme satoja kertoja päivässä, mutta aikuisena elämä on yleensä vakavampaa ja nauru harvemmassa. Etsimällä lisää mahdollisuuksia huumorille ja naurulle, voi kohentaa emotionaalista terveyttään, vahvistaa suhteitaan ja löytää enemmän onnea elämäänsä.

Muuta vinkki ilon metsästykseen

 • Katso vaikka Kiti Kokkosen Karvamato-videot Facebookissa tai Instgramissa. Ne on kaikki rakkaudella ja hellyydellä tehtyjä. Jokainen video saa hyvälle tuulelle.
 • Ohukainen ja Paksukainen -filmit ovat vanhoja, nostalgisia komedioita, jotka toimivat yhä uudelleen ja uudelleen.
 • Palauta mieleesi jokin hyvä muisto, joka saa naurun pulppuamaan sisältäsi. Jaa tarinasi jonkun kanssa. Se on parasta vastapainoa tälle ajalle.

Tiina Latikka on ammatticoach ja Mind Coach, joka auttaa ihmisiä johtamaan itseään kohti todellista intohimoa, unelmia, tavoitteita ja ottamaan käyttöön täyden potentiaalin niin työ- kuin yksityiselämässäkin. Latikka on työskennellyt coachina ja työnohjaajana yli kymmenen vuoden ajan.

Lisätietoja Tiina Latikasta löydät osoitteesta https://sillanrakentajafi.wordpress.com/. Facebook ja Instagram @tiina.latikka.

Lue myös Latikan edelliset kolumnit Kun päästää irti, saa enemmän kuin osaa odottaa, Yhteys syntyy vastavuoroisuudesta ja hyväksynnästä ja Hiljaisuudessa on tuhat sanaa.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa.

 1. Tiina kommentoi 5.2.2021 klo 19.27
  🙏 kiitos Matti 😀 välitän kiitokset ystävälleni, joka kertoi tarinansa 🤩
 2. Matti kommentoi 3.2.2021 klo 22.05
  Tämä pelasti taas illan , nauru on niin hyvää---tuo Ifa voi ei -lapsuus tuli mieleen Kiitos kirjoittajalle

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)