KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI TEILA TANNER-HEIKKILÄ KUVA KATI LÄNSIKYLÄ | 10.6.2020 | KOLLEGA.FI
Ilo on ilmaislääkettä 

Mietin muutama vuosi sitten, mitä hyvinvointi tarkoittaa minulle. Sanana se vei minut pois itsestäni, ihan kuin joku muu vastaisi hyvinvoinnistani. Pohdin myös työnilo-sanaa ja mietin, saako töissä olla iloinen? Tämä pohdinta on jäänyt mieleeni, sillä se selkeytti ajatteluani ja avasi minulle oven tiedosta kokemukseen.

Teila Tanner-Heikkilä on työyhteisön valmentaja ja NLP-trainer, joka työskentelee yrityksessään Valmennus Vuosikellossa.

Kokemukset ovat aina yksilöllisiä tulkintoja. Muistamme kokemukset ja niissä on usein mukana vahva tunne. Olenkin pukenut hyvinvointi-sanan muotoon: minä voin hyvin. Siinä on mukana verbi voida. Voin ja valitsen itse eli voin vaikuttaa omaan hyvinvointiini ja olen päättänyt voida hyvin.

Pohtiessani työniloa, jätin työ-sanan pois ja jäljelle jäi vain sana ilo. Vapauttavaa. Ilokin on valinta, ajatus, joka lähtee itsestä. Mielikuvaksi ilosta nousi mieleeni heti kuva nauravasta lapsesta. Lapsen aito ilo näkyy ja loistaa ulospäin, mistä tulee väkisinkin hyvälle tuulelle ja suupielet kääntyvät ylöspäin.

Mistä saada ilon energiaa?

Ilo on energiaa, tunnetila, joka tarttuu helposti toisiin ihmisiin. Se luo yhteenkuuluvuutta, parempaa vuorovaikutusta ja läsnäoloa.

Parhaita keinoja saada kadonnut ilo takaisin elämään on havainnoida omia ajatuksia ja käyttää apuna ajatuksen voimaa. Mieli ja keho ovat yhteydessä toisiinsa. Ajatuksemme ovat voimakkaita viestejä tiedostamattomalle mielellemme. Jokainen ajatus on kuin tilaus, joka lähtee toteutumaan. Mitä paremmin opit havainnoimaan ajatuksiasi, sitä tietoisemmaksi voit tulla niistä. Kun tietoisuutesi lisääntyy, myös huomiokykysi lisääntyy. Opit valitsemaan ajatuksia, jotka nostavat energiaasi. Ajatus on kaiken alku!

Mitkä ajatukset tuovat sinulle iloa, onnellisuutta ja hyvinvointia?

Kokeile voima-ajatuksia

Kaikki kokemuksemme näyttävät värittyvät tunteiden avulla joko myönteisiksi tai kielteisiksi. Ilo väreilee ja tuntuu koko kehossa, kun taas suru ja masennus lamaannuttavat. Voima-ajatuksilla voit nostaa ja kohottaa energiaasi. Ne ovat arvokkaita viestejä tiedostamattomalle mielellemme, jota tietoinen mielemme ruokkii ajatuksillamme ja mielikuvillamme. Alitajuntamme pyrkii toteuttamaan sille annetut tehtävät ja käskyt.

Alla on muutama voima-ajatus iloon. Kokeile niitä, niin huomaat, kuinka energiasi nousee. Voit keksiä myös oman tunnetilaasi nostattavan voimalauseen eri tilanteisiin. Voimalauseet vaikuttavat alitajuiseen mieleemme. Voimaannuttavia ajatuksia kannattaa toistaa, niin ne vahvistuvat. Ilon energia voi tuntua keveytenä, hyvänä olona, onnellisuutena. Kokeile:

  • Hengitän iloa ja ilo tarttuu minuun.
  • Minä olen iloinen – minä olen onnellinen – minä voin hyvin.
  • Ilon energia virtaa minussa ja minun kauttani ympäristööni.
  • Minä valitsen ilon ja ilo on minussa.
  • Ilo kantaa ja antaa voimaa.
  • Löydän yhä enemmän ilonaiheita elämästäni ja ympäristöstäni.

Mitkä asiat sinulle tuottavat iloa?

Kysyin tämän kysymyksen eri-ikäisiltä ihmisiltä ja vastaukset olivat hyvin samanlaisia. Suurin osa mainitsi ensimmäiseksi perheen ja läheiset, terveyden ja rakkauden. Myös ystävät, harrastukset, hyvä ruoka, hyvä musiikki, juhlat ja yhdessä vietetty aika tuovat iloa ja hyvää oloa elämään.

Isovanhemmat mainitsivat terveyden jälkeen lapsenlapsensa ja heidän kanssa vietettävän ajan. ”Lapsen kanssa näkee, miten kaikki uudet asiat kiinnostavat ja kuinka lapsen uteliaisuus tarttuu itseenikin. Tuntuu kuin olisin itsekin lapsi, utelias ja energinen. Heille osaan antaa aikaa eri lailla kuin omille lapsilleni aikoinaan, olen oppinut taas leikkimään”, kolmen lapsenlapsen isoisä Juha kertoo.

Äitiyslomalla oleva äiti taasen kertoo, että vaikka hän on väsynyt ja kaipaisi myös omaa aikaa, niin hän ei malttaisi millään olla erossa lapsestaan. ”On rauhoittavaa, katsoa kuinka lapsi nukkuu tyytyväisenä. Se tuottaa valtavaa ilon tunnetta ja rakkautta, jota en tiennyt olevankaan. Se on aitoa ja pyyteetöntä rakkautta, joka säteilee lapsesta minuun ja minusta lapseen. Se on tosi voimauttavaa ja väsymyskin kaikkoaa, kun lapsi hymyilee takaisin”, Iina sanoo.

”Ilon energia on ihmisen tärkein energia, sillä ilo luo ympärilleen myös rakkautta, sellaista rakkautta, joka on aitoa ja välittävää. Se on kuin kirkas valo, joka kokoaa kaiken ympärilleen. Jos siis haluat iloa, ajattele iloisia ja positiivisia ajatuksia, koska ne heijastuvat takaisin sinuun alati kasvavana ilona ja onnellisuutena”, Susan puolestaan tiivistää.

Ilon energia kertautuu

Jos haluat kirkastaa mieltäsi, niin vedä naamasi hymyyn – vaikka väkisin. Hymylihakset aktivoituvat ja olo muuttuu.

Musiikki on oiva keino lisätä energiaa. Mieleeni nousee Elastisen kappale Eteen ja Ylös. Sen kertosäe sopii juuri tähän ajankohtaan: ”Katse eteen ja suupielet ylöspäin! Teen vastoinkäymisistä voimaa. Katse eteen ja suupielet ylöspäin! Antaa tulla! Kestän kyllä, periks en tuu antamaan.”

Mistä sinä olet iloinen juuri nyt? Jokainen ajatus on maailmankaikkeudelle tehty tilaus. Hymyilevät kasvot muistetaan.

Teila Tanner-Heikkilä on työyhteisön valmentaja, yhdessäluomisen mahdollistaja, Firstbeat Hyvinvointianalyysien asiantuntija ja NLP-trainer, joka työskentelee omassa yrityksessään Valmennus Vuosikellossa. Tanner-Heikkilä on ollut vuosina 2017-2018 yhteistyökumppanina tuotteistamassa Työsuojelurahaston rahoittamaa Tulevaisuuden taitoja yhdessäluomisen otteella -palveluprosessia, jossa mm. kehitettiin tietoisen toimijuuden viisi avainta.

Lisätietoja Tanner-Heikkilästä löydät osoittesta https://valmennusvuosikello.fi/ ja Yhdessäluomisen otteesta (Co-Creative Process®Inquiry) osoitteessa http://www.cocreativeprocess.org/fi/home/. Lue myös Tanner-Heikkilän edellinen kolumnit Kotitoimistolla neljän seinän sisällä ja Tietoisesti kohti kiireettömyyttä.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)