KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI TEILA TANNER-HEIKKILÄ KUVA KATI LÄNSIKYLÄ | 12.8.2020 | KOLLEGA.FI
Uskallatko elää täysillä?

Olin kesällä hautajaisissa ja kuolema sai minut miettimään elämää. Miksi niin usein elämme ikäänkuin puolilla valoilla, kun voisimme elää täysin nauttien, iloiten ja kannustaen toinen toisiamme. Aiheeseen liittyen olisin voinut kirjoittaa surusta ja pelosta, jotka pitävät meitä näkymättömissä pihdeissä estäen meitä etenemästä kohti unelmiamme. Keskityn kuitenkin mieluummin mahdollisuuksiin, sillä uskon, että ajatukset luovat todellisuutta. On hyvä välillä tuulettaa omia, rajoittavia uskomuksiaan ja tapojaan, joita toistaa päivästä toiseen. Tilalle voi tuoda uutta ajattelua ja energiaa, joka saa silmät säihkymään.

Koska mä voin -asenne

Teila Tanner-Heikkilä on työyhteisön valmentaja ja NLP-trainer, joka työskentelee yrityksessään Valmennus Vuosikellossa.

Olen jo muutaman kuukauden ajan toiminut ajatuksella ”koska mä voin”. Se on ollut sekä hauskaa että hämmentävää ja ajatusmalli on levinnyt myös kaveripiirissäni. Kaikki lähti siitä, kun menin eräänä aamuna jo kello 7.30 tanssitunnille. En ole aamuihminen ja tapanani on sopia palaveritkin alkamaan yleensä vasta kello 10 jälkeen.

Aamuisin minun on vaikea tuottaa järkeviä sanoja, toimin kuin hidastetussa filmissä ja reagoin asioihin viiveellä. Olin kuitenkin päättänyt rikkoa omia rajojani ja tanssin samban tahdissa Early birds -ryhmän mukana. Tunnin jälkeen huusin iloisena, että tanssin täällä ”koska mä voin” ja tuo spontaani huudahdus herätti minussa jonkinlaisen syvällisemmän oivalluksen. Vapaus valita ja murskata aiempi mielikuva siitä, mikä on mahdollista tehdä, kun lähtee luomaan tilaa ja uusia mahdollisuuksia ympärilleen.

Koska mä voin -sanat kilvoittivat minut ajattelemaan, mitä kaikkea voi tehdä, jos ei pidä käsijarrua päällä. Voi esimerkiksi olla yksin viikonlopun mökillä tai kotona, voi mennä nukkumaan paljon aikaisemmin kuin yleensä, voi palkata ikkunanpesijän tai siivoojan kotiinsa, voi aloittaa uuden harrastuksen… Mieti mitä tahansa, pientä tai suurta tai sellaista, mitä et ole uskaltanut tai jonka tekemistä olet siirtänyt sitten kun -aikaan.  Valjasta mielikuvituksesi käyttöön ja ala tehdä koska mä voin -juttuja. Niitä on myös kiva jakaa ja postata eteenpäin. On ollut hauskaa katsoa kavereiden koska mä voin -oivalluksia ja -tekoja.

Sanoissa on voimaa

Kuuntelin äskettäin keskustelua opiskeluryhmässämme, jolloin tunnistin lausuttujen sanojen voiman. Matti mietti omaa tuotteistusprojektiaan ja pohtiessaan asiaa hän vastasi myös omiin kysymyksiinsä: ”Kannattaako tehdä väkisin? En jaksa, jaksaisinko, no en jaksa viedä projektia nyt eteenpäin. Mitä kannattaa tehdä? Kannattaako? Ei kannata, jos sydän ei ole mukana”. Risto jatkoi keskustelua: ”Sama huomio sydämen voimasta, ei kannata, jos tekeminen ei tue omia arvoja. Mietin usein, toiminko oman arvomaailmani mukaisesti. Olen huomannut arvojen merkityksen elämässäni.”

Tunnistin ja havaitsin tästä keskustelusta ääneen lausuttujen sanojen merkityksen. Jos sanat latistavat, kutistavat ja näivettävät tekemisen ja innostuksen, niin käyttämilläni sanoilla on todellakin voimaa.

Oli myös mukava huomata, kuinka miesten keskustelussa käsiteltiin sydämen voimaa ja arvoja. Kun arvot ovat tekemisen keskiössä, niin tekeminen tukee sisäistä motivaatiota ja on helpompi tehdä myös niitä vaativia ja aikaa vieviä projekteja.

Sanoissa on voimaa ja niissä on usein mukana myös tunnelataus, tiedostettu tai tiedostamaton. Kannattaa välttää sanoja: on pakko, pitäisi, on niin kiire, en ehdi. Kuuntele, miten puhut itsellesi tai miten muut puhuvat. Huomaat nopeasti, miten tietyt sanat vaikuttavat omaan ja myös yhteiseen tekemiseen.

Päästä irti kontrollista

Päätä sinäkin luoda ympärillesi tila, jossa tuikkii tekemisen iloa. Miksi elää puolilla valoilla, käsijarru päällä, kun voi elää täysillä. Katso, mitä tapahtuu, kun päästät irti liiasta kontrollista, omista tiukoista rajoista ja säännöstä.

Omakohtaisesti olen kokenut, että irti päästäminen synnyttää uudenlaista luottamusta ja vapautta. Minä valitsen ja joka päivä on uusi mahdollisuus valita itselle sitä parasta – koska mä voin!

Teila Tanner-Heikkilä on työyhteisön valmentaja, yhdessäluomisen mahdollistaja, Firstbeat Hyvinvointianalyysien asiantuntija ja NLP-trainer, joka työskentelee omassa yrityksessään Valmennus Vuosikellossa. Tanner-Heikkilä on ollut vuosina 2017-2018 yhteistyökumppanina tuotteistamassa Työsuojelurahaston rahoittamaa Tulevaisuuden taitoja yhdessäluomisen otteella -palveluprosessia, jossa mm. kehitettiin tietoisen toimijuuden viisi avainta.

Lisätietoja Tanner-Heikkilästä löydät osoittesta https://valmennusvuosikello.fi/ ja Yhdessäluomisen otteesta (Co-Creative Process®Inquiry) osoitteessa http://www.cocreativeprocess.org/fi/home/. Lue myös Tanner-Heikkilän edellinen kolumnit Ilo on ilmaislääkettä ja Kotitoimistolla neljän seinän sisällä.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)