KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI TEILA TANNER-HEIKKILÄ KUVA KATI LÄNSIKYLÄ | 21.10.2020 | KOLLEGA.FI
Poikkeusajan rytmissä  

Rytmi liittyy jokaiseen hetkeemme aina sydämenlyönnistä lähtien. Myös keholla, vuorokaudella ja vuodenajoilla on oma rytminsä. Tänä vuonna ajan rytmi on ollut vaativa. Aika on pakottanut katsomaan asioita syvemmältä ja laajemmasta perspektiivistä. Ympärillä on ollut tuskaa ja tummia pilviä, mutta myös iloa, energiaa ja entistä tärkeämpiä kohtaamisia.

Teila Tanner-Heikkilä on työyhteisön valmentaja ja NLP-trainer, joka työskentelee yrityksessään Valmennus Vuosikellossa.

Aika on nostanut esiin henkisen yhteenkuuluvuuden, vastuun, myötätunnon ja turvaverkkojen tärkeyden. Jos olosuhteet ja ajan laatu pysyisivät aina samanlaisena, ei meillä ihmisillä olisi juurikaan tarvetta muuttua tai kehittyä. Uskon, että keräämme tulevaisuudessa tämän ajan positiivisen sadon, jonka siemeniä kylvämme tässä hetkessä.

Asioiden ja tekemisen energiadynamiikka

Koska tämä erikoinen aika on sysännyt minut pois mukavuusalueeltani, olen tietoisemmin hakenut tekemistäni ja elämääni tukevaa tasapainoa, energiadynamiikkaa. Tämä aika on saanut minut kuuntelemaan enemmän tunteitani, vaistojani ja sydäntäni. Olen kiinnittänyt huomiota etenkin niihin asioihin, ihmisiin ja tekemisiin, jotka antavat minulle energiaa ja karsinut niitä asioita, jotka vievät energiaani. Tällaista energiainventaariota kannattaa jokaisen tehdä aika ajoin.

Tämä uudenlainen tapa tarkastella asioita dynamiikan ja tasapainon näkökulmasta on mitä parhainta itsereflektointia. Se on taitoa tunnistaa, mikä tunne nousee esille, mitä oikeasti tapahtuu, mihin reagoin ja miksi reagoin? Osaan nyt olla herkempi ympäristölle, asioille, ihmisille ja itselleni. Osaan paremmin tunnistaa, millaisia asioita kannata edistää ja millaisista asioista voin päästää irti.

Hyvänä esimerkkinä tästä ystäväni lausahdus eräänä aamuna, kun hän katseli työpaikkansa suurista ikkunoista pilviä ja aurinkoa: ”Aamuauringon säteet kirkastivat hetken ja antoivat energiasysäyksen juuri siihen hetkeen. Havaitsin myös taustalla tummat pilvet, en antanut niille ajatuksissa tilaa. Tuntui hyvältä katsoa auringon kirkkaita säteitä.”

Myötätunto itseä kohtaan

Olen harjoitellut päästämään irti asioista, joihin en voi vaikuttaa. Olen pyrkinyt havainnoimaan ja aistimaan asioita myötätuntoisemmin. Myötätunto itseä kohtaan on lempeyttä ja ymmärrystä, lupa olla juuri sellainen kuin on.

Myötätunto on myös suvaitsevaisuutta ja hyväksyntää. Ei tarvitse reagoida vahvasti, voi pysyä tasapainon tilassa ja rauhallisena, vaikka pelko tai negatiiviset tunteet yrittävät saada yliotteen. On todella helppoa jäädä jumiin niin ajatuksiin kuin tunteisiin, mutta voi myös harjoitella taitoa päästää irti ja vapautua rajoittavista ajatuksista, tunteista tai uskomuksista. Näiden erilaisten ajatusten ja tunteiden kohtaaminen ja niiden väliaikaisuuden havaitseminen on yksi tärkeimpiä hyvinvoinnin taitoja.

Myötätuntoisempi asenne on rakentanut myös suvaitsevuutta ja itsetuntoa. Olen määrätietoisemmin pyrkinyt pois ajattelusta, joka polarisoi ja määrittää asiat hyviksi tai huonoiksi. Pyrin löytämään myötätunnon siemenen, aina kun huomaan ankaria ajatuksia tai kriittisyyttä mielessäni. Se on johtanut parempiin kohtaamisiin ja yhteistyöhön. Ilo ja yhteenkuuluvuus on tullut mukaan.

Aikaa ei voi siirtää syrjään, siksi on tärkeää, että ajan rytmissä on tilaa ilmentää itseä myötätunnon asenteella ja viedä eteenpäin itselle tärkeitä asioita ajatuksella osaan ja voin. Aika on ympärillämme ja tämä hetki luo siemeniä tulevaisuuteen.

Mielen keskittämisen ja vapaan liikkeen harjoitus

Tätä helppoa harjoitusta varten tarvitset lyijy- tai värikynän sekä puhdasta paperia. Voit tehdä tätä harjoitusta työpäivän aikana, kun huomaat, että mieli harhailee tai kun olet aloittamassa jonkun vaativamman tehtävän. Harjoituksen ansiosta mieli jää sivuraiteille ja alitajunta aukeaa. Kokeile!

  1. Sulje silmäsi ja anna kynäsi liikkua paperilla. Anna sen piirtää viivaa vapaasti. Sinun ei tarvitse miettiä, minkälainen viiva syntyy, anna kynän viedä.
  2. Jatka viivan piirtämistä ja avaa silmäsi. Sinun ei tarvitse ajatella, minkälainen viivasta tulee, anna vaan kynän liikkua vapaasti. Voit myös vaihtaa kynän oikeasta kädestä vasempaan ja jatkaa viivan piirtämistä. Anna ympyröiden, kiemuroiden, sahanlaitojen syntyä, kun kuljetat kynää paperilla.
  3. Piirrä hetken aikaa viivaa niin, että painat kynää kovalla voimalla paperiin. Hellitä ja jatka viivan piirtämistä keveällä liikkeellä, virtaavasti.
  4. Jatka viivan piirtämistä niin kauan, kunnes tuntuu sopivalta lopettaa.
Kokeile viivan piirtämistä lapsen mielellä.

Olen havainnut, että näin yksinkertainen mielen rauhoittamisen harjoite toimii. Kynä liikkuu keveästi paperilla ja alitajunta virittäytyy kuin itsestään uuteen asiaan ja syntyy ihmeellinen aloittamista ja tekemistä edistävä läsnäolon tila.

Harjoitusta tehdessäsi, voit välillä keskittyä ääneen, joka syntyy, kun piirrät viivaa. Voin myös aika ajoin vaihtaa rytmiä. Piirrä tosi nopeasti ja sitten hitaasti ja rauhallisesti. Välillä voit painaa kynää kovasti ja välillä hyvin kevyesti. Painaessasi kynää huomaat, kuinka paljon siihen tarvitaan voimaa, pakon energiaa. Vapaa ja kevyt liike taasen tuntuu kepeämmältä ja antaa tilaa luovuudelle.

Teila Tanner-Heikkilä on työyhteisön valmentaja, yhdessäluomisen mahdollistaja, Firstbeat Hyvinvointianalyysien asiantuntija ja NLP-trainer, joka työskentelee omassa yrityksessään Valmennus Vuosikellossa. Tanner-Heikkilä on ollut vuosina 2017-2018 yhteistyökumppanina tuotteistamassa Työsuojelurahaston rahoittamaa Tulevaisuuden taitoja yhdessäluomisen otteella -palveluprosessia, jossa mm. kehitettiin tietoisen toimijuuden viisi avainta.

Lisätietoja Tanner-Heikkilästä löydät osoittesta https://valmennusvuosikello.fi/ ja Tietoinen Toimija sivustolta https://tietoinentoimija.fi/. Lue myös Tanner-Heikkilän edelliset kolumnit Uskallatko elää täysillä? ja Ilo on ilmaislääkettä.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)