UUSILLE URILLE

Mainos
TEKSTI RIIKKA PAJUNEN KUVA JONNE RÄSÄNEN | 14.8.2019 | KOLLEGA.FI
Nappaa itsellesi piilotyöpaikka

Pohditko kesän aikana työelämääsi ja toivotko kenties muutosta? Hienoa! Jos mielessäsi on työpaikan vaihto, laita fokus piilotyönhakuun, niin onnistut helpoiten.

Riikka Pajunen on uravalmentaja ja onnellisen työelämän rakentaja, joka auttaa työkseen ihmisiä löytämään elämäntehtävänsä.

Olet varmasti jo kuullut, että suurin osa – jopa 80 prosenttia – avoimista työmahdollisuuksista löytyy piilotyömarkkinoilta. Vain harvoista työpaikoista ilmoitetaan netissä ja lehdissä, koska työnantajilla ei aina ole aikaa, rahaa ja energiaa käydä valtavaa hakemustulvaa läpi. Valmennuksia pitäessäni kysyn aina osallistujilta, kuinka moni on löytänyt piilotyöpaikan ja säännöllisesti noin 80 prosenttia valmennettavista vastaa löytäneensä.

Piilotyöpaikka tarkoittaa työpaikkaa, josta ei ilmoiteta julkisesti tai jota työnantaja itsekään ei tiedä olevan olemassa yrityksessään. Kenties jokin paikka on vielä salassa pidettävä, mutta on tulossa julkiseen hakuun. Tai työnantajalla ei ole selkeää tarvetta, mutta oikean tyypin ilmaantuessa paikalle herää tarve tietynlaiselle osaamiselle, ja työpaikka on luotu. Näin kävi itselleni, piilotyöpaikkavalmentajalle!

Piilotyöpaikka yhdellä tapaamisella

Eräänä kesäkuun aamuna minulle soitti motivoituneen kuuloinen Rosa ja kertoi, miten vaikuttunut oli valmennusyritykseni toiminnasta. Hän oli ideoinut jo valmiiksi, miten yrityksen sosiaalista mediaa voisi kehittää, millaisia uusia valmennuksia voisi toteuttaa ja jopa miten saisin hänen palkkansa maksettua ekstramyyntityön avulla.

Tapaamisemme jälkeen olin ihmeissäni. Ideat olivat loistavia, mutta en millään ehtisi tehdä niitä kaikkia yksin. Olikin ilmeistä, että tekijä istui minua vastapäätä. Rosa aloitti yrityksessäni vuosi sitten ja alkoi toteuttaa suunnitelmaansa. Näin pienyrittäjät usein palkkaavat ensimmäisen työntekijänsä.

Tsekkaa siis sinua kiinnostavien toimialojen pienyrittäjät, ota heihin yhteyttä ja tuo heti kättelyssä esille lisäarvosi yrittäjälle. Suomessa on noin 360 000 yritystä, joissa on kymmeniätuhansia avoimia työmahdollisuuksia. Etsi omalta työnhakualueeltasi kiinnostavimmat ja tartu rohkeasti luuriin.

Tärpit piilotyönhakuun

1. Selkeytä, mitä haluat ja kuka olet tänään.
Opettele tuntemaan itsesi paremmin. Selvitä arvosi, vahvuutesi, osaamisesi ja kiinnostuksesi.

2. Etsi kiinnostavia työpaikkoja omalta työnhakualueeltasi.
Käytä apunasi erilaisia yrityshakemistoja, joista selviää organisaation toimiala, koko, henkilöstömäärä sekä yrityksessä työskentelevien henkilöiden yhteystietoja.

3. Tutki kiinnostavia yrityksiä ja organisaatioita salapoliisin lailla.
Käy läpi nettisivut, some-kanavat, verkostot, nykyiset ja entiset työntekijät, tapahtumat ja yritysten tulevaisuudensuunnitelmat.

4. Mieti miten esittelet itsesi – hissipuhe kuntoon!
Aloita aina motivaatiosta. Miksi haluat yritykseen töihin? Mitä käytännön hyötyä heille olisi sinun palkkaamisestasi? Mitä osaat? Millainen ihminen ja työkaveri tai esimies olet? Mitä erityistä voisit vielä mainita? Miten muut sinua kuvailevat? Voit myös kertoa jonkin käytännön tarinan/onnistumisen/aikaansaannoksen, joka kertoo olennaisista vahvuuksistasi tehtävää ajatellen.

5. Soita!
Laita itsesi vireeseen! Käy lenkillä, ulkoile, kuuntele lempimusiikkia tai mitä vain, mikä saa hymyn huulillesi ja kehon sekä mielen huippuvireeseen. Soita oman Top-listasi työnantajille ja kysele heidän tilanteestaan ja osaamistarpeistaan. Kerro itsestäsi ja ehdota rohkeasti tapaamista. Jos saat kielteisen vastauksen, kysy vinkkejä kuka saattaisi olla kiinnostunut osaamisestasi ja sovi uusi soittoaika myöhemmäksi. Yrityksissä tilanteet muuttuvat hyvinkin nopeasti ja aktiivisuutesi saattaa olla avain työpaikan nappaamiseen.

Pidä itsesi vireessä koko työnhakuprojektin ajan. Nuku hyvin, syö energisoivasti, liiku ja tapaa ystäviäsi. Käytä tehokkaasti se aika, jonka olet varannut työnhakuun. Huolehdi tukiverkostoistasi ja perusta muiden työnhakijatuttujesi kanssa vertais/sparrausryhmä.

Lisää aiheesta löydät aiemmin julkaistusta artikkelista https://kollega.fi/2019/08/uramuutos-mielessa/ sekä Riikka Pajusen kirjoittamasta Omaa tehtävää etsimässä – löydä vahvuutesi ja intohimosi -kirjasta, Otava 2019. Lue kirjan arvio https://kollega.fi/2019/08/kasikirja-uutta-uraa-pohtivalle/

Riikka Pajunen työskentelee uravalmentajana ja onnellisen työelämän rakentajana omassa yrityksessään Montevista Oy:ssä. Lue myös Pajusesta tehty henkilökuva https://kollega.fi/2019/06/hyvan-elaman-etsija/

Lisätietoja Pajusesta
https://montevista.fi/ riikka.pajunen@montevista.fi
https://www.linkedin.com/in/riikkapajunen/
https://www.facebook.com/montevistavalmennus/
https://twitter.com/riikkapajunen
https://www.instagram.com/riikkapajunen/

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)