KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI MIIA HUITTI KUVA VILLE HUITTI | 14.8.2019 | KOLLEGA.FI
Eroon kiireen tunteesta

Työpaikalla samalla työpisteellä kahden samankaltaista työtä tekevän työpäivä vierähtää kovassa tohinassa. Päivää voisi kuvata varsin kiireiseksi ja työntäyteiseksi. Päivän päätteeksi toinen kollega tuntee olevansa elämänsä vireessä ja saa suurta tyydytystä siitä, että päivä oli hektinen ja olo aikaansaava ja virkeä. Toinen kollega taas tuntee olonsa kuin märäksi rätiksi, josta kaikki virta on puristettu kuiviin. Olo on uupunut ja lamaantunut. Kaksi ihmistä, sama tilanne ja kaksi täysin eri reaktiota.

Miia Huitti on stressivalmentaja ja kirjailija, jonka intohimona on auttaa ihmisiä stressinhallinnassa.

On mielenkiintoista havaita, kuinka samankaltaisessa tilanteessa voi ilmetä kaksi niin erilaista reaktiota. Saman olen huomannut kotona, sillä perheemme identtisten kaksosten reaktiot tilanteisiin voivat olla aivan erilaiset, vaikka molemmilla on sama kasvuympäristö ja lähes samat geenit. Työyhteisöissä, joissa taustat ja elämänkokemukset ovat usein hyvin erilaiset ja ikähaarukka laaja, reagointitavatkin ovat erilaiset. Tämä on virkistävä rikkaus ja samalla monien hankauksien lähde.

Hektisyys ei ole enää ihailtavaa

Tuntuu, että vielä muutama vuosi sitten se, että oli kiireinen, sai aikaan vaikutelman menestyvästä ja ihailtavasta uraohjuksesta. Nyt kiire sinällään tuntuu olevan menneen talven lumia, eikä monikaan halua enää hektisyydellä ja ylikuormituksella korostaa omaa tärkeyttään. Tärkeämpää nykyään tuntuu olevan tauotuksen ja palautumisen merkityksen ymmärtäminen ja käytännön keinojen oppiminen arjen kuormituksen säätelyyn työssä ja vapaalla.

Monille kiireen tunne on silti arkipäivää ja on yksi merkittävistä työssä koettua stressiä aiheuttavista tekijöistä. Kysyin viime keväänä sadoilta ihmisiltä, mikä työssä kuormittaa eniten. Valtaosassa vastauksista kiire työssä korostui yhtenä kuormittavimmista asioista. Muita stressin ja kuormituksen aiheuttajia olivat työpaikan ihmissuhdeasiat sekä omaan henkilökohtaiseen elämään liittyvät asiat.

Pysähdy kiireen äärelle

Jos et ole ihminen, joka syttyy kiireestä ja sopivasta stressikuormasta, mitä sitten voisit asialle tehdä? Kiireen tunteen äärelle kannattaa pysähtyä ja vaikkapa kirjoittaa auki, mitä tunteita, ajatuksia, uskomuksia sekä ihan kehollisiakin tuntemuksia kiire herättää.  Liittyykö kiireen tuntemukseen esimerkiksi tunnetta riittämättömyydestä, huonommuudesta tai häpeästä? Voiko kiireen tunne muistuttaa sinua myös jostain kauan sitten tapahtuneesta? Eräs valmennettavani tunnisti oman kiireen tuntemuksen taustalla kouluajan muistot myöhästymisestä ja siihen liittyvästä nöyryytyksen tunteesta, joka laukesi tiedostamatta ihan muunlaisissa kiiretilanteissa.

On myös hyvä oppia tunnistamaan, miltä kiireen tuntemukset tuntuvat kehossa ja missä kohtaa kehoa ne yleensä tunnet? Kun tulet tietoisemmaksi ajatuksistasi, tunteistasi ja kehosi tuntemuksista, sinun on helpompi lievittää hankalaa oloasi paineisessa tilanteessa.

Syvähengitys avuksi

Voit ottaa avuksesi syvähengityksen aina, kun huomaat kehossasi kiireen tuntemuksia. Pidä tauko ja irrottaudu siitä, mitä olet tekemässä, vaikka tuntuisikin siltä, ettet millään ehtisi. Hengitä syvään nenän kautta sisään niin, että vatsasi kohoaa. Hengitä ulos nenän kautta niin, että uloshengityksesi on mahdollisimman pitkä. Toista tätä muutaman minuutin ajan, jolloin ajatuksesi selkeytyvät.

Kun huomaat kiireen hankaloittavan tekemistäsi, pysäytä siihen liittyvä ajatusten kulku ja kysy itseltäsi, onko kiire ja siihen liittyvät ajatuksesi täysin totta. Onko todennäköistä, että pahin pelkosi todella toteutuu? Rauhoita kehosi ja mielesi ja keskity tärkeimpään. Voit tehdä kunnolla vain yhden asian kerrallaan.

Suosittelen myös ottamaan käyttöön mielikuvaharjoittelun syvähengitykseen yhdistettynä. Aloita aamusi tällä muutaman minuutin harjoituksella. Kuvittele itsesi kiireiseen tilanteeseen ja tunnista ajatuksesi ja tunteesi. Näe mielikuvassasi, kuinka toimit rauhallisesti ja hallitusti ympärillä olevista olosuhteista huolimatta ja saat aikaiseksi sen, mitä tarvitseekin. Eläydy tilanteeseen ja tunnustele, millaisia tunteita koet, kun saat tehtyä asiat rauhassa ilman painetta. Tunnet ehkä varmuutta, luottamusta, rauhaa. Käytä syvähengitystä apunasi koko mielikuvaharjoituksen ajan. Kerro itsellesi, että tahdot oppia kokemaan tällaisia rauhan ja luottamuksen tunteita olosuhteista huolimatta.

Miia Huitti on kirjailija, puhuja ja stressivalmentaja, jonka intohimona on auttaa oivaltamaan stressin syitä ja opettaa tehokkaita työkaluja stressinhallintaan. Huitin nettisivut löytyvät osoitteesta https://www.miiahuitti.fi/. Twitter: @huittimiia. Facebook: Stressivalmentaja Miia HuittiLinkedin Miia Huitti

Lue myös Huitin edellinen kolumnit Miten kehittää luovuutta ja innovatiivisuutta sekä Miten säädellä energiaa ja välttää loppuun palaminen?.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)